ΤΟΠΙΚΑ

Υποθήκευση 161 ακινήτων σε Βόλο και Νέα Ιωνία

υποθήκευση-161-ακινήτων-σε-βόλο-και-νέα-ι-712879

Με εντολή Τραπεζών – Αγριεύει το Ελληνικό Δημόσιο με τους κακοπληρωτές του

Δεκάδες δεσμεύσεις ακινήτων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου για οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Μαγνησίας. Το Ελληνικό Δημόσιο «αγριεύει» κατά των κακοπληρωτών του, που είναι κατά κύριο λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες, και υποθηκεύει ολοένα και πιο συχνά ακίνητα, εξαντλώντας κάθε νομικό περιθώριο για τη εξασφάλιση των συμφερόντων του πριν το έσχατο βήμα, που είναι η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός ακινήτων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι δεσμεύσεις ακινήτων για υποθήκες και προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου είναι ολοένα και πιο συχνές και σε σχέση με πέρυσι στο τέλος του έτους θα καταγράψουν αύξηση άνω του 700%!

Συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Οκτώβριο εγγράφηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου 161 υποθήκες για οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Μαγνησίας, όταν ολόκληρο του 2017 οι υποθήκες δεν ξεπερνούσαν τις 23.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού άνω των 10.000 ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο προχωρεί στη δέσμευση των ακινήτων ιδιοκτητών, οι οποίοι ενημερώνονται εγγράφως για το νέο καθεστώς των ακινήτων τους ταυτόχρονα με την εγγραφή των υποθηκών.

Οι υποθήκες που γίνονται αφορούν σε αγροτεμάχια, διαμερίσματα, καταστήματα, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ζημιωθεί οικονομικά από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το Υποθηκοφυλακείο Βόλου λαμβάνει συνεχώς τα ενημερωτικά έγγραφα για την εγγραφή υποθηκών στην οποία προχωρούν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Νομού χωρίς να απαιτείται να έχουν στα χέρια τους κάποια δικαστική απόφαση.

Οι υποθήκες ακινήτων «δένουν» έτσι τα χέρια των οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων εάν και εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν αναλάβουν το βάρος των οφειλών ή δεν …εμπιστευθούν τους ίδιους ότι θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Τα ενημερωτικά έγγραφα των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών της Μαγνησίας αποστέλλονται το ένα μετά το άλλο στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου. Αντίθετα η υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων με εντολή Τραπεζών καταγράφει θεαματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Στο συγκρινόμενο διάστημα οι προσημειώσεις ακινήτων με ενέργειες Τραπεζών ήταν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα 75, ενώ πέρυσι ολόκληρο το 2017 ήταν 210.

Η μείωση αυτή αποδίδεται στη μη χορήγηση δανείων στους δανειολήπτες κατά κύριο λόγο και σε ένα μικρό ποσοστό στην προστασία ενός μεγάλου αριθμού υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τον Νόμο Κατσέλη.

Οι κατασχέσεις

Παράλληλα με τις υποθήκες «τρέχουν» και τα αναγκαστικά μέτρα. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Μαγνησίας προχώρησαν σε 60 κατασχέσεις ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ακίνητα που τελούν υπό κατάσχεση θα πάρουν τον δρόμο των πλειστηριασμών εντός χρονικού διαστήματος εφτά με οχτώ μηνών από τη χρονική στιγμή που κινήθηκε το αναγκαστικό μέτρο με τη νέα διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Ολόκληρο το 2017 οι κατασχέσεις ακινήτων από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες ήταν 76. Αντίστοιχα οι κατασχέσεις ακινήτων με εντολές Τραπεζών έχουν ανοδική τάση, καθώς το πρώτο δεκάμηνο του 2018 ήταν 57, ενώ ολόκληρο το 2017 ήταν 56.

Αντιμέτωποι με όλα αυτά τα μέτρα είναι ολοένα και πιο συχνά οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εν μέσω κρίσης βαρύνονται με πολύ υψηλή φορολογία και αβάσταχτους φόρους.

Οι επαγγελματίες προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους με κάθε τρόπο ακόμη και αιτούμενοι να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, ενώ τα χρέη από εμπορική δραστηριότητα δεν ρυθμίζονται. Οι επαγγελματίες δεν έχουν καμία πηγή χρηματοδότησης για να σταθούν στα πόδια τους και να περισώσουν την περιουσία τους ενόσω ο εξωδικαστικός μηχανισμός προχωρεί με ρυθμούς χελώνας.

Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα της ΟΕΒΕΜ Μαγνησίας για την πορεία των επιχειρήσεων το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου 2018 η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο, έξι στις δέκα – δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι μεταγραφές ακινήτων

Μία καλή ροή υπάρχει στην κίνηση στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου. Σύμφωνα με την υπάλληλο Μαρία Μαυρογιώργου από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 1.658 μεταγραφές ακινήτων δηλαδή πωλήσεις και μεταβιβάσεις, ενώ ολόκληρο το 2017 είχαν πραγματοποιηθεί 2.162 μεταγραφές.

Ώθηση στην κίνηση στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου όπως και στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία έχουν δώσει οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2019 και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τις αποφύγουν. «Γίνονται πολλά πωλητήρια και αποδοχές κληρονομιάς», επισήμανε η υπάλληλος.

Στο μεταξύ «παγωμένος» παραμένει ο Νόμος 4512/2018 για τις συγχωνεύσεις – συνενώσεις στα Υποθηκοφυλακεία.

Για τη Μαγνησία ο Νόμος προβλέπει την κατάργηση των έξι από τα οχτώ Υποθηκοφυλακεία του Νομού, τα οποία συγχωνεύονται με του Βόλου και της Σκιάθου. Το Υποθηκοφυλακείο του Βόλου θα συγχωνευτεί με του Αλμυρού, το οποίο θα λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο για τις περιοχές της Νέας Αγχιάλου, της Αργαλαστής, των Μηλεών, της Ζαγοράς, του Βελεστίνου και της Σούρπης. Αντίστοιχα, το Υποθηκοφυλακείο Σκιάθου θα λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο και θα συγχωνευτεί με το Υποθηκοφυλακείο Σκοπέλου. Τα κτηματολογικά γραφεία που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα υπάγονται στο Περιφερειακό Κτηματολογικό Γραφείο της Λάρισας.

Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους υποθηκοφύλακες οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν κινητοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου