ΤΟΠΙΚΑ

Πορεία σήμερα στον Βόλο για το Πολυτεχνείο

πορεία-σήμερα-στον-βόλο-για-το-πολυτεχ-827560

Στέφανα στο μνημείο Ηρώων κατέθεσαν χθες εκπρόσωποι φορέων της πόλης

Αγωνιστικά, με πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 σήμερα το απόγευμα, από τον θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος», θα τιμήσει ο Βόλος την επέτειο του Πολυτεχνείου. Χθες, εκπρόσωποι φορέων της πόλης κατέθεσαν στέφανα στο μνημείο Ηρώων στην παραλία του Βόλου κι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για το επίκαιρο περιεχόμενο του συνθήματος της 17ης Νοέμβρη.

Σε μία λιτή τελετή με φόντο την Αργώ που πήρε τη θέση της στην παραλία ενόψει των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν στέφανα τιμώντας τους νέους που πριν 45 χρόνια εξεγέρθηκαν διεκδικώντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

«Και σήμερα όπως και τότε ο αγώνας για καλύτερη παιδεία, για πιο δημοκρατικό σχολείο πρέπει να είναι συνεχής και ακατάπαυστος», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Παντελής Τσιρέπας.

«Το Πολυτεχνείο είναι πάντα πολιτικό σύμβολο, η ζώσα ιστορική παρακαταθήκη τού λαού μας και της νεολαίας μας. Τα συνθήματα είναι επίκαιρα από τη στιγμή που οι πολιτικές στοχοποιούν όλο και περισσότερο τους πολίτες. Το Πολυτεχνείο ζει στη νέα γενιά, ζει στους πολίτες, στους εκπαιδευτικούς. Καθοδηγεί τους συνδικαλιστικούς και τους κοινωνικούς αγώνες, ζει στον αγώνα των εκπαιδευτικών για ένα ανοιχτό σχολείο, που να χωρά όλα τα παιδιά, όλες τις γνώσεις, όλα τα όνειρά τους. Ένα σχολείο που θα σέβεται τη διαφορετικότητα, που θα τη θεωρεί πλούτο και όχι απειλή, ένα σχολείο που θα καλλιεργεί ό,τι ενώνει ανθρώπους», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος.

«45 χρόνια μετά ο αγώνας κάθε νέας γενιάς για ένα καλύτερο αύριο είναι ζωντανός. Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ να θυμόμαστε και να τιμούμε το Πολυτεχνείο», ανέφερε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

«Είμαστε παρόντες για να θυμίσουμε στους νεότερους ότι πρέπει να αγωνίζονται για τη δημοκρατία», ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Γιώργος Μαγιάκος.

«Το σύνθημα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι επίκαιρο και σήμερα. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν υποβαθμίσει τις υποδομές της παιδείας, έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό και δυστυχώς μπαίνουν θέματα δημοκρατίας. Πρέπει να συστρατευτούμε σε μία νέα πορεία για καλύτερη παιδεία, δουλειά και δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

«Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες που με αυταπάρνηση έδωσε η νεολαία της εποχής για να διασφαλίσει τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γ. Καλτσογιάννης.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο εναντίον της ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας τον Νοέμβριο του 1973, αποτελεί ένα αιματηρό όσο και μεγαλειώδες μάθημα Ελευθερίας και Δημοκρατίας το οποίο εξακολουθεί να εμπνέει τους Έλληνες 45 χρόνια μετά. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σφράγισε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο και το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης αποτελεί φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Είναι η έμπρακτη απόδειξη του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Τιμώντας την 17η Νοεμβρίου, λέμε «όχι» στον διχασμό της κοινωνίας και τασσόμαστε ενάντια σε λογικές ισοπέδωσης που προσπαθούν να μειώνουν και να απαξιώσουν τις διεκδικήσεις του λαού μας, ο οποίος απέδειξε πριν από 45 χρόνια ότι όταν είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια».

ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές

Με κοινή τους ανακοίνωση Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν για την εξέγερση του Πολυτεχνείου:

«Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν κορυφαία στιγμή στην νεότερη ελληνική ιστορία. Η μάχη της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, η μάχη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό ακόμα και σήμερα εμπνέουν και δείχνουν τον δρόμο, τον ανυποχώρητο δρόμο και την εναντίωση ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού. Αποτελεί παρακαταθήκη που περνά από γενιές σε γενιές.

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα γιατί σηματοδοτούν :

  • Τη διαρκή πάλη κατά του φασισμού. Ειδικά σήμερα που η ακροδεξιά στην Ευρώπη προσπαθεί να διευρύνει με δυναμικό τρόπο το ακροατήριό της υψώνοντας τείχη φόβου και μίσους ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οφείλουμε να απαντήσουμε στην προσπάθεια εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας και στα ακραία φαινόμενα βίας όπως αυτό της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, στη ρατσιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική, προβάλλοντας την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες , την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, εισόδημα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση.
  • Την πάλη υπέρ της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ειδικά σήμερα που οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνεχώς επαναφέρουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα στοχοποιούν το άσυλο και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος με το πρόσχημα επιβολής του δόγματος περί “νόμου και τάξης” στα Πανεπιστήμια.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι συνυφασμένη με τη δράση, αλλά και την ψυχή της Αριστεράς, της δικιάς μας Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που ο αγώνας της υπήρξε καθοριστικός για την αφύπνιση του δημοκρατικού αισθήματος του λαού. Που έδωσε και δίνει τη μάχη της μνήμης ενάντιαστηλήθη, τη μάχη του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία και τις εξουσίες, τη μάχη της δημοκρατίας και του λαού ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό».

Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή πορεία για το Πολυτεχνείο απευθύνει με ανακοίνωσή του το Ξεκίνημα Βόλου, η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα. Ανακοίνωση εξέδωσε εξάλλου και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου