ΤΟΠΙΚΑ

Θησαυροί της Μαγνησίας στο εξωτερικό

θησαυροί-της-μαγνησίας-στο-εξωτερικό-829018

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα ο τάφος Μυκηναίου πολεμιστή που βρέθηκε στον Βόλο και «ταξίδεψε» στην Καρλσρούη

Σημαντικά ευρήματα από τη Μαγνησία «ταξίδεψαν» για πρώτη φορά στο εξωτερικό, με αφορμή τη μεγάλη έκθεση για τη μυκηναϊκή περίοδο, που διοργανώνεται στο Ανάκτορο της Καρλσρούης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ανέδειξε το συγκεκριμένο γεγονός σε δημοσίευμα της 30ής Σεπτεμβρίου και επανέρχεται στο θέμα, λόγω της σημασίας και της σπανιότητας των ευρημάτων που «ταξίδεψαν» ήδη στο εξωτερικό και ανάγονται στο τέλος του 15ου και κυρίως στον 14ο και 13ο αιώνες π.Χ., στην ανακτορική, δηλαδή, περίοδο.

Από τη Μαγνησία ειδικότερα ταξίδεψαν 22 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία προέρχονται από τον Βόλο, το Διμήνι, τον Μαυρόλοφο Πτελεού, τις Φερές και την περιοχή των Τρικάλων.

«Ολα έχουν επιλεγεί, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικά, αλλά τα περισσότερα της Μαγνησίας παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της έκθεσης. Είναι εξαιρετικά και δίνουν μια πολύ αντιπροσωπευτική και αξιόλογη εικόνα για τη μυκηναϊκή περίοδο», όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα ευρήματα που προέρχονται από τον τάφο Μυκηναίου πολεμιστή και ανήκουν στο νεκροταφείο των Παλαιών, καθώς επίσης και τα ευρήματα που βρέθηκαν σε μυκηναϊκό τάφο στο Καπακλί.

Τα ευρήματα που προέρχονται από τον τάφο του πολεμιστή ειδικότερα περιλαμβάνουν χάλκινο ξίφος με αλαβάστρινη λαβή, χάλκινο ξυράφι και εξαιρετικής αισθητικής αγγεία, από διάφορες περιοχές. «Είναι πολύ αντιπροσωπευτικό σύνολο κτερισμάτων της συγκεκριμένης περιόδου και πολύ σημαντικό για την περιοχή» σημείωσε η κ. Μπάτζιου, αναφερόμενη στα εξαιρετικής αισθητικής ευρήματα, που προέρχονται από τον συγκεκριμένο τάφο.

Παράλληλα, την έκθεση κοσμούν ευρήματα από το Διμήνι, τα οποία ανήκουν επίσης στη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, όπως μήτρα για την κατασκευή κοσμημάτων, χαναανιτικός αμφορέας, θρησκευτικά σύμβολα της μυκηναϊκής εποχής και άλλα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζονται ανά ενότητα, που καλύπτει πτυχές του πολιτικού, του δημόσιου βίου, του οικονομικού, του καθημερινού βίου, της θρησκείας, του διάκοσμου κ.λπ. Ολες οι επιμέρους ενότητες της μεγάλης έκθεσης αναδεικνύουν όλες τις φάσεις οργάνωσης της κοινωνίας, της διοίκησης, της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.

Η μεγάλη περιοδική έκθεση για τη Μυκηναϊκή Ελλάδα με θέμα τον «μυθικό κόσμο του Αγαμέμνονα» θα «φιλοξενηθεί» στο Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη και συγκεκριμένα στο περίφημο Ανάκτορο της Καρλσρούης, που αποτελεί κόσμημα της αρχιτεκτονικής, το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2018 έως 2 Ιουνίου 2019.

Τη διοργάνωση της έκθεσης συνέδραμαν, με τον προσωρινό δανεισμό αρχαιοτήτων, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Αργολίδας, Αχαΐας, Πόλης Αθηνών, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ηλείας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Χανίων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου