ΤΟΠΙΚΑ

Οι άνδρες υπό… εξαφάνιση

οι-άνδρες-υπό-εξαφάνιση-830901

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον του ανδρικού φύλου λόγω της δραματικής μείωσης της σωματικής δραστηριότητας

«Δεν θα γίνει ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο, όμως θα γίνει» δηλώνει κατηγορηματικά ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας και πρώην κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Κουτεντάκης για την εξαφάνιση του ανδρικού φύλου! Οι άνδρες θα εξαφανιστούν στο απώτερο μέλλον υποστηρίζει ο καθηγητής εξαιτίας της δραματικής μείωσης της σωματικής δραστηριότητας και η συνεισφορά τους στην αναπαραγωγή δεν θα είναι… απαραίτητη. «Η γυναίκα στο μέλλον δεν θα έχει ανάγκη τον άνδρα για την αναπαραγωγή. Θα αναπαράγεται μόνη της μέσα από τις ορμόνες της. Ηδη έχουμε παραδείγματα στη φύση», αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Επί σειρά ετών ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ έχει προχωρήσει σε σειρά μελετών για τη μυϊκή λειτουργία του ανθρώπου και τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Όπως έχει επανειλημμένως διαπιστώσει η μείωση της δραματικής λειτουργίας είναι δραματική.

Ο κ. Κουτεντάκης εξηγεί ότι οι καθημερινές συνήθειες του ανθρώπου που πλέον δεν εμπεριέχουν έντονη σωματική δραστηριότητα επιδρούν αρνητικά στην ίδια τη φύση του. «Η μείωση της σωματικής δραστηριότητας έχει μειωθεί ακόμη και κατά 100% σε σχέση με 50 χρόνια πριν» αναφέρει.

Υποστηρίζει δε ότι στα επόμενα 100 χρόνια η μείωση της σωματικής δραστηριότητας θα είναι ακόμη πιο δραματική εξαιτίας της τεχνολογίας.

Επηρεάζεται κυρίως ο άντρας

«Σε 100 χρόνια από σήμερα δεν θα υπάρχει καμία χειρωνακτική εργασία. Οπότε η μυϊκή λειτουργία θα μειωθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει.

Από τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί κυρίως ο άνδρας διότι έχει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τη φύση του σε σχέση με τη γυναίκα που έχει περισσότερο λίπος.

Πώς όμως σχετίζεται η μείωση της σωματικής δραστηριότητας με την αναπαραγωγή και την εξαφάνιση του ανδρικού φύλου που θεωρείται βέβαιη «με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτός αν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες», όπως παρατηρεί ο κ. Κουτεντάκης;

Απαντήσεις δίνει η εξέλιξη του ανθρώπου

Η εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου δίνει χρήσιμες απαντήσεις αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης.

«Η σημερινή φυσιολογία και ανατομία του ανθρώπου είναι αυτή γιατί ο άνθρωπος εξελίχθηκε να είναι δρομέας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος έχει τη μεγαλύτερη αερόβια αντοχή απ’ όλα τα ζώα. Αντοχή, όχι ταχύτητα ή άλμα. Συνεπώς η κίνηση είναι αυτή που οδήγησε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου που αποτελεί υποπροϊόν της μυϊκής λειτουργίας. Στα τρεισήμισι εκατομμύρια χρόνια πορείας του ανθρώπου, η κίνηση έχει συνδυαστεί με την υγεία και την αναπαραγωγή. Όταν ένα από τα τρία σκέλη της εξίσωσης λείπει, επηρεάζεται το σύνολο της εξίσωσης», τονίζει ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας.

Ηδη όπως υπογραμμίζει η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει αρνητικά την υγεία, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η σύγχρονη μάστιγα της εποχής. «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας όμως επιδρά και στο τρίτο στοιχείο της εξίσωσης, στην αναπαραγωγή. Ο μυς έχει απευθείας σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία. Η τεστοστερόνη συνδέεται με τον μυϊκό όγκο και την αναπαραγωγική λειτουργία. Οσο μειώνεται η σωματική δραστηριότητα, ο μυς ατονεί και επηρεάζεται κυρίως ο άντρας που έχει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα τα μεγαλύτερα αναπαραγωγικά προβλήματα καταγράφονται στον αντρικό πληθυσμό έναντι του γυναικείου. Αρα η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας επιφέρει αλλαγές στην υγεία και στην αναπαραγωγική λειτουργία. Και οι άντρες επηρεάζονται περισσότερο επειδή έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έναντι των γυναικών που έχουν περισσότερο λίπος. Και οι προβλέψεις – με βάση τις μελέτες για τη σωματική δραστηριότητα – είναι δυσοίωνες για το ανδρικό φύλο», αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης.

Η εξαφάνιση του ανδρικού φύλου σημαίνει ότι ο άντρας δεν θα χρειάζεται να συνεισφέρει στην αναπαραγωγή. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα απαιτείται η συνεισφορά του ανδρός στην αναπαραγωγή. Η γυναίκα θα αναπαράγεται μόνη της με βάση ορμόνες, εκτός αν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες», καταλήγει ο κ. Κουτεντάκης υπογραμμίζοντας ότι η άσκηση είναι φάρμακο ακόμη και για σοβαρές ασθένειες.

Ποιος είναι ο Γιάννης Κουτεντάκης

*Ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης έχει πλούσιες αθλητικές, επιστημονικές, ακαδημαϊκές και διοικητικές εμπειρίες στην Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει σε πρωταθλήματα εθνικού και διεθνούς επιπέδου καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητής, προπονητής και επιστημονικός σύμβουλος.

*Έχει διατελέσει εθνικός προπονητής Κωπηλασίας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, ήταν χορευτής και επαγγελματίας χοροδιδάσκαλος. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου όπου εισήγαγε νέες τεχνικές μέτρησης σωματικής (φυσικής) κατάστασης σε πολλές ολυμπιακές ομάδες.

*Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανθρώπινη απόδοση & υγεία και έχει περισσότερες από 500 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε βιβλία, περιοδικά με σύστημα αξιολόγησης, επαγγελματικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Ενδεικτικό της βαρύτητας του επιστημονικού έργου είναι ότι μέρος του έχει υιοθετηθεί από επίλεκτος διεθνείς οργανισμούς, όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντολογικής Υγείας (2008), το Σύστημα Υγείας της Σκωτίας (2011) και o Οργανισμός Νόσων Θώρακος της Ν. Αφρικής (2013). Έχει ακόμα διατελέσει αξιολογητής ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών και έχει συμμετέχει στην απονομή διδακτορικών διπλωμάτων σε 18 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

*Υπήρξε ο εμπνευστής των παγκοσμίως πρώτων εγκεκριμένων πανεπιστημιακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην «Επιστήμη του Χορού» (WolverhamptonUniversity, Ηνωμένο Βασίλειο) και στην «Άσκηση & Υγεία στις Ένοπλες Δυνάμεις» (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Εκτός από τις τρέχουσες διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές του υποχρεώσεις στο ΤΕΦΑΑ, ο δρ. Κουτεντάκης είναι ακόμα επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton (Ηνωμένο Βασίλειο).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου