ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρυθμούς εκλογών τα σχολεία της Μαγνησίας

σε-ρυθμούς-εκλογών-τα-σχολεία-της-μαγν-729928

Οι μαθητές στις κάλπες για την ανάδειξη της «φωνής» τους σε Γυμνάσια και Λύκεια

Σε ρυθμούς εκλογών οι μαθητές στα κατά τόπους Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας. Ορίζουν εφορευτικές επιτροπές, συγκεντρώνουν υποψηφιότητες, δίνουν… προεκλογικό αγώνα και προσφεύγουν στις κάλπες για την ανάδειξη των πενταμελών και δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων, που αποτελούν τη δική τους επίσημη «φωνή» μέσα στις σχολικές κοινότητες.

Από την περασμένη εβδομάδα τα σχολεία βρίσκονται σε ευχάριστη αναστάτωση καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής των νέων 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων, διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του μήνα.

Τα μαθητικά συμβούλια θεσμοθετήθηκαν το 1986 με υπουργική απόφαση, προσφέροντας στους μαθητές στιγμές εφηβικής «πολιτικοποίησης».

Από τότε ο θεσμός λειτουργεί αδιάλειπτα με τους μαθητές να δίνουν τη μάχη του σταυρού για να εκπροσωπήσουν τους συμμαθητές τους στη σχολική κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά στα 5μελή, κάθε τμήμα εκλέγει το δικό του μαθητικό συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία, παρουσία του υπεύθυνου καθηγητή ή εκπαιδευτή του τμήματος και ακόμη ενός μέλους του εκπαιδευτικού προσωπικού. Τα πέντε μέλη που εκλέγονται είναι ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας, ο ταμίας και ο υπεύθυνος βιβλιοθήκης –περιβάλλοντος – ευπρεπισμού της τάξης. Το συμβούλιο τμήματος καταρτίζεται σε Σώμα αμέσως μετά την εκλογή του. Δικαίωμα να υποβάλουν υποψηφιότητα για εκλογή στο συμβούλιο τμήματος έχουν όλοι οι μαθητές των οποίων η διαγωγή τον προηγούμενο χρόνο χαρακτηρίστηκε ως κοσμιοτάτη ανεξάρτητα από τυχόν μείωση διαγωγής σε τετράμηνα. Τα συμβούλια τμήματος είναι υπεύθυνα για το τμήμα τους, θέτουν στον υπεύθυνο καθηγητή ή εκπαιδευτή κάθε τμήματος τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο τμήμα και τα συζητούν μαζί του. συζητούνται θέματα πειθαρχίας, καθαριότητας και εμφάνισης της τάξης, ευημερίας, σχέσεων, ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος, μεθοδολογικών προσεγγίσεων των διδασκόντων, βιβλίων και εορτασμών και οποιαδήποτε άλλα σοβαρά θέματα αφορούν στην ομαλή λειτουργία του τμήματος.

Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία για την ανάδειξη των 15μελών μαθητικών συμβούλιων με τις εκλογές να έπονται των 5μελών και αφού προηγηθεί γενική συνέλευση των μαθητών του σχολείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου