ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Λαμπράκης: Συνεργασία αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία

γιώργος-λαμπράκης-συνεργασία-αποτελ-512235

Οταν η συνεργασία μεταξύ του πολιτικού προσωπικού είναι αγαστή, τα προσωπικά συμφέροντα και οι επιδιώξεις του καθενός μένουν στο περιθώριο και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι αυτή που επιτάσσουν οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι επιτυχές.

Όλα τα παραπάνω έγιναν πράξη και έτσι ο δήμος Βόλου θα μπορεί να λειτουργήσει από τα τέλη του τρέχοντος μηνός μια ακόμη σημαντική κοινωνική δομή. Τον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, καθώς και των παιδιών τους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρά το γεγονός ότι αποτελεί ανοικτή πληγή της κοινωνίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως ο Βόλος, δεν το άγγιζε κανείς μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Από τη μια ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού και από την άλλη η αδυναμία παρέμβασης από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης, είτε λόγω αδιαφορίας, είχαν μετατρέψει το θέμα της κακοποίησης των γυναικών σε ζήτημα ταμπού. Πολλοί γνώριζαν για το δράμα κάποιων οικογενειών με θύματα γυναίκες, αλλά κάνεις δεν μιλούσε. Πλέον ο Βόλος περιλαμβάνεται σε ένα δίκτυο 15 πόλεων πανελλαδικά όπου λειτουργούν ισάριθμοι ξενώνες φιλοξενίας γυναικών, οι οποίες έχουν πέσει θύματα βίας. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο βρέθηκαν τα χρήματα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εξασφαλίστηκε ο χώρος για τη λειτουργία του ξενώνα, έγινε η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης του αναγκαίου στελεχιακού δυναμικού. Η Υφυπουργός Υγείας με την προηγούμενη ιδιότητά της, αυτή της Γενικής Γραμματέως Ισότητας, ο δήμαρχος Βόλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και ο διοικητής του Νοσοκομείου συνεργάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν το σύνολο των γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών, έτσι ώστε να είναι απολύτως λειτουργική μέχρι το τέλος του Γενάρη, η συγκεκριμένη κοινωνική δομή. Όσοι ασκούν κριτική στο δημόσιο σύστημα διοίκησης πρέπει να αναγνωρίσουν, στην προκειμένη περίπτωση, ότι η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και διασφάλισαν στην τοπική κοινωνία μια δομή που έλειπε, όχι μόνο από το Βόλο, αλλά από ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Στο εξής οι γυναίκες – θύματα κακοποίησης δεν θα είναι αναγκασμένες να κρατούν κρυμμένο το προσωπικό τους δράμα, αλλά θα μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα τις παραπέμπουν στους υπεύθυνους του ξενώνα. Πριν αρχίσει η φιλοξενία τους θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεα επιτελείο του δικηγορικού συλλόγου θα αναλαμβάνει την παροχή των απαιτούμενων νομικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια θα φιλοξενούνται για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, είτε στον τοπικό ξενώνα, είτε για ευνόητους λόγους, σε κάποια αντίστοιχη δομή σε μία από τις 15 πόλεις της χώρας όπου έχει επεκταθεί το δίκτυο.

Ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών έρχεται να συμπληρώσει ένα πλαίσιο δομών για την παροχή υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε κοινωνικό ή οικονομικό αδιέξοδο. Είτε γιατί η ζωή τους γύρισε την πλάτη, είτε γιατί η κοινωνία δεν επέδειξε τα κατάλληλα αντανακλαστικά βρέθηκαν στο περιθώριο. Τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να βγουν από αυτό και να ξανακερδίσουν μια θέση στον ήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου