ΤΟΠΙΚΑ

Βάσω Κυριαζή: Δωρητές οργάνων

βάσω-κυριαζή-δωρητές-οργάνων-512247

Η δωρεά των οργάνων του άτυχου 22χρονου παλικαριού από τη Νέα Αγχίαλο ήταν μία πράξη που πράγματι μας συγκλόνισε. Και αυτό διότι δείχνει μεγαλείο ψυχής αλλά και αλτρουισμό.

Και όμως στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω ακόμη από το να κάνουμε στόχο ζωής να πειστούν όλοι ότι η δωρεά οργάνων είναι μία πράξη γενναιοδωρίας.

Και εξηγούμε. Μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετά πίσω συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης αν και ενθαρρυντικά αναφορικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι τα στοιχεία για τις δωρεές μοσχευμάτων στην Ελλάδα, όπου η αναλογία σε «πτωματικούς» δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 6,9, την ώρα που στην Ισπανία είναι 36,6.

Στην Ε.Ε. περισσότεροι από 63.000 ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, μέχρι τις 31/12/2012. Από αυτούς οι 50.000 περίμεναν για μεταμόσχευση νεφρού, οι 6.800 για ήπαρ, περίπου 3.400 για καρδιακό μόσχευμα, 2.000 για μεταμόσχευση πνεύμονα και 1.400 περίπου για πάγκρεας.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Στην Ευρώπη των 28 η ευαισθητοποίηση των πολιτών δεν ακολουθεί μία «ταχύτητα», αλλά είναι πολλών «ταχυτήτων». Υπάρχει μια ευοίωνη και ανοδική πορεία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2012.

Τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. έδειξαν ότι τις καλύτερες επιδόσεις σε «πτωματικούς» δότες τις είχε η Ισπανία (36,6/1.000.000 πληθυσμού), με δεύτερη την Κροατία, ακολουθούσε το Βέλγιο και η Μάλτα. Η Ελλάδα ήταν στο 6,9 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στις τελευταίες θέσεις ήταν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, το 2012 ήταν μία ενθαρρυντική χρονιά, καθώς τα όργανα 77 πτωματικών δοτών χρησιμοποιήθηκαν για 195 μεταμοσχεύσεις, ενώ άλλες 41 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από ζωντανούς δότες.

Το 2013, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου αξιοποιήθηκαν 54 πτωματικοί δότες τα όργανα των οποίων μεταμοσχεύτηκαν σε 127 ασθενείς, ενώ άλλες 33 μεταμοσχεύσεις νεφρού έγιναν από μοσχεύματα προερχόμενα από ισάριθμους ζωντανούς δότες.

Εκεί που υστερεί περισσότερο η χώρα μας είναι στις παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση ανάγκης, να αναγκάζεται ολόκληρη η οικογένεια να μετακινείται σε χώρες του εξωτερικού.

Το Περιφερειακό Γραφείο του ΕΟΜ που εδρεύει στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει την Παρασκευή στην Καμάρα εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη μεταμόσχευση.

Οι µεταµοσχεύσεις οργάνων είναι ένα από τα πιο θαυµαστά επιτεύγµατα της σύγχρονης ιατρικής. Εξαρτώνται όµως αποκλειστικά από τη γενναιοδωρία των δωρητών και των οικογενειών τους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να χαρίσουν αυτό το σωτήριο δώρο ζωής στους άλλους.

Ενας δωρητής µπορεί να δώσει ζωή σε πολλούς ανθρώπους και να αποκαταστήσει την όραση άλλων δύο ανθρώπων.

Υπάρχει µια κρίσιµη έλλειψη οργάνων, ενώ το χάσµα µεταξύ του αριθµού των οργάνων που δωρίζονται και του αριθµού των ανθρώπων που περιµένουν για µεταµόσχευση αυξάνεται. Σήµερα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στο Ηνωµένο Βασίλειο έχουν ανάγκη από µεταµόσχευση οργάνου, και κάθε χρόνο περίπου 1.000 άνθρωποι πεθαίνουν περιµένοντας. Η ανάγκη για δωρητές είναι µεγαλύτερη από ποτέ. Γιατί λοιπόν να µην εγγραφούμε όλοι τώρα για να σώσουμε ζωές; Στο κάτω – κάτω μπορεί αύριο να είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε… αυτή τη γεναιοδωρία ψυχής. Πως θα νιώσουμε άραγε εάν μας τη στερήσει η άγνοια ή η αδιαφορία των άλλων;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου