ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση δεν ξεκίνησε το 2010…

η-κρίση-δεν-ξεκίνησε-το-2010-513266

H κρίση στην Ευρώπη και στη χώρα μας δεν ξεκίνησε το 2010, αλλά πολύ πριν το 1990 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση γύρω από το ευρώ. Με το ευρώ όμως δεν γίνεται Ευρώπη …

Με τα παραπάνω λόγια αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Βαγγέλης Πισσίας που αναδείχθηκε, όπως είπε, ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Μαγνησία Τάκης Κολώνιας, μέσα από ένα εσωτερικό δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν 600 μέλη απ΄ όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία και 16 μέλη του κόμματος από τη Μαγνησία.

Ο Βαγγέλης Πισσίας είναι Ομότιμος Καθηγητής των ΤΕΙ Αθηνών και Δρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας είναι γνωστό από την ακτιβιστική του δράση, κυρίως από το Καράβι που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στην Παλαιστίνη και τους τελευταίους μήνες για τις προσπάθειές του μαζί με άλλους ακτιβιστές για την παύση του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο ελληνικός λαός θα στείλει σαφές μήνυμα για τις Εκλογές, που, όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικές, γιατί οι αποφάσεις πλέον δεν παίρνονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά έξω από τη χώρα. Η δική μας παρουσία μπορεί να επηρεάσει, με δουλειά τόσο μέσα όσο και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες, συνδιαμορφώνοντας προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο στη σημερινή κυρίαρχη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ Πισσίας είπε ακόμη ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο με ένα κοινωνικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα εδράζεται η οικονομική σύγκλιση. Ευρώπη με οικονομετρικά μοντέλα δεν γίνεται, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσίας, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι πρέπει η Ε.Ε να διδαχθεί από τον προβληματισμό που υπήρξε την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν αναδείχθηκαν οι αρχές του Κράτους Πρόνοιας και του Κράτους Δικαίου.

Με δεδομένο ότι ένα από τα διακυβεύματα των ερχόμενων ευρωεκλογών είναι και η ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των κομμάτων του ευρωσκεπτικισμού, σημείωσε ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Η Χρυσή Αυγή δυνάμωσε και από τα δικά μας κενά και από τις δικές μας παραλείψεις, τόνισε ο κ. Πισσίας, για να προσθέσει ότι τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται να εκφέρουν μία δυνατή πρόταση για μία κοινωνία αλληλέγγυα. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Ο κόσμος, συνέχισε, δεν μας ακούει, γιατί δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας. Δεν μας αρκεί να εκφράζουμε τη λύπη μας για τη φτώχεια του άλλου. Χρειάζεται να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Οσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Πισσίας είπε, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ και με άλλες δυνάμεις από το χώρο της Αριστεράς και όχι μόνον. Μαζί με το ΕΠΑΜ και τους ΑΝ.ΕΛ μπορεί να συγκροτηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, αν δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα 3/5 του ελληνικού λαού, είπε ο κ. Πισσίας, για να καταλήξει λέγοντας ότι οι Οικολόγοι είναι ανοικτοί σε μία μετεκλογική συνεργασία. Δεν μας ενδιαφέρουν υπουργικά οφίτσια. Εκείνο που είναι το πρώτιστο μέλημά μας είναι να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και να διαπραγματευτούμε, όπως είπε καταλήγοντας, τις θέσεις μας.

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου