ΤΟΠΙΚΑ

Τι προτείνουν οι καταστηματάρχες

τι-προτείνουν-οι-καταστηματάρχες-513343

Μπορεί πριν από είκοσι μέρες να πήρε… φωτιά το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με τις οφειλές των καταστηματαρχών, ωστόσο οι καταστηματάρχες ειδών εστίασης και διασκέδασης επαναφέρουν το θέμα τροποποίησης της κανονιστικής απόφασης του Δήμου που ισχύει από τον Απρίλιο. Οι επιχειρηματίες δεν επανέρχονται τυχαία καθώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δόμησης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Νίκος Μόσχος έχει δεσμευτεί ότι από τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε μπορεί να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τροποποίηση της.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη θυελλώδη, προ 20ημέρου συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου μπορεί ο Δήμαρχος Βόλου να επέμενε ότι το πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής με τους καταστηματάρχες δεν είναι η κανονιστική, ωστόσο την ίδια στιγμή ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος εξέφραζε την ικανοποίησή του για τις προτάσεις που του είχε παραδώσει λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Απόστολος Αθανασός. Προτάσεις τις οποίες χαρακτήρισε ικανοποιητικές και ως μία καλή βάση για τη διαβούλευση που πρόκειται να ακολουθήσει για την τροποποίηση της κανονιστικής για τα τραπεζοκαθίσματα στους κοινόχρηστους χώρους.

Η πρόταση

Ειδικότερα η πρόταση που παρέδωσε ο Σύλλογος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας στο Δήμο Βόλου για την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης που ισχύει, προβλέπει, εκτός των άλλων και τα εξής:

– Να μην προβλεφθεί στη νέα κανονιστική ειδικό καθεστώς για τους πεζοδρόμους των οδών Αντωνοπούλου και Τοπάλη και να επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον των πεζοδρόμων, στο χώρο που εκτείνεται σε εύρος 2,50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού (αντί για 1,50μ όπως αυτό καθορίζεται σήμερα).

Ολως επικουρικώς, να παραταθεί για διάστημα τεσσάρων ετών η ως άνω τροποποίηση, που αφορά αποκλειστικά και μόνον τους δύο ανωτέρω πεζοδρόμους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα που λειτουργούν εκεί, να αποσβέσουν την αρχική επένδυση τους, καθώς αυτή έγινε υπό το ισχύον με την αρ. 827/2011 Α.Δ.Σ καθεστώς.

– Να επιτραπεί η τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικών μεταξύ των καταστημάτων που βρίσκονται στους κάθετους της Ερμού πεζοδρόμους, ίδιας μορφής με αυτά της οδού Αργοναυτών, με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος το 2,20 μ.

– Να εξαιρεθούν από την, αναφερόμενη υπό το στοιχείο 2 στη γνωμοδοτική απόφαση της Ε.Π.Ζ. προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τροποποίηση της 827/2011 ΑΔΣ -η οποία επιτάσσει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζοδρόμους αποκλειστικώς και μόνον έμπροσθεν του καταστήματος- τα καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Τ. Οικονομάκη, ανάμεσα στις οδούς Γκλαβάνη και Αγ. Νικολάου. Για την ως άνω περιοχή να επιτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον του πεζοδρόμου, στο χώρο που εκτείνεται σε εύρος 1,50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού.

– Στην παραλιακή οδό Αργοναυτών να τροποποιηθεί το πλάτος του διαδρόμου ανάμεσα στα αναπτυγμένα τραπεζοκαθίσματα και στην πρόσοψη του εκάστου καταστήματος ώστε να ανέρχεται, με τη νέα κανονιστική, στα 2,00 μ. (αντί των 2,50 μ., όπως ισχύει με την 827/2011 ΑΔΣ). Διάδρομος 2,00 μέτρων διασφαλίζει αδιαμφισβήτητα την ελεύθερη κίνηση των πεζών.

Στην παρ. δ: Να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος των σταθερών διαχωριστικών μεταξύ των καταστημάτων της οδού Αργοναυτών, στα 2,20 μέτρα. Επιπρόσθετα να επιτρέπονται, εναλλακτικά, κινητά υαλόφρακτα πλαίσια με κρύσταλλο security, τα οποία να στηρίζονται στην κατασκευή που βρίσκεται έμπροσθεν εκάστου καταστήματος, καθώς και να επιτραπεί η ανάπτυξη των υαλόφρακτων πλαισίων και οριζόντια από την μία πλευρά των καταστημάτων σε ανάλογο ύψος. Σε κάθε περίπτωση με τέτοιο τρόπο που να εμποδίζει την απρόσκοπτή διέλευση των πεζών.Τα κάθε είδους Υαλόφρακτα πλαίσια θα μαζεύονται κατά την θερινή περίοδο και συγκεκριμένα από την πρώτη Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου.

Στην παρ. ε΄ για την οδό Αργοναυτών να επιτρέπονται θερμαντικά συστήματα, εγκεκριμένα από την Εταιρία Παροχής Αερίου, τα οποία θα στηρίζονται στην κατασκευή που βρίσκεται έμπροσθεν εκάστου καταστήματος.

Η οδός Κουμουνδούρου

Να χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος η οδός Κουμουνδούρου, ανάμεσα στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Δημητριάδος και να προορίζεται για την αποκλειστική χρήση πεζών και ποδηλάτων. Τοιουτοτρόπως, θα εναρμονιστεί ο νομικός χαρακτηρισμός της οδού, με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Κουμουνδούρου σήμερα.

Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται η είσοδος – έξοδος και η κίνηση όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου