ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει ο «Στρατώνας» στον Αγιο Λαυρέντιο

ανοίγει-ο-στρατώνας-στον-αγιο-λαυρέ-514763

Παραδίδεται από το Δήμο Βόλου προς χρήση στους κατοίκους του Αγίου Λαυρεντίου και στους φορείς πολιτισμού το κτίριο «Στρατώνας», στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Το κτίριο ανακαινίστηκε ριζικά και ξεκινά να λειτουργεί από το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, στις 6 μ.μ., οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων του κτιρίου. Η χορωδία γυναικών του Αγίου Λαυρεντίου και η χορωδία του Συλλόγου Ψυγείων Αγριάς έχουν αναλάβει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, Θα ακολουθήσει η κοπή πίτας του Τοπικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου θα παρουσιάσει επίσημα το ημερολόγιο που εξέδωσε για το 2014, του οποίου η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι έργο της Έρρικα Γκουντεσβάγκερ.

Η εκδήλωση αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για επίσκεψη στο πανέμορφο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου, με την καταπληκτική θέα. Το κτίριο του «Στρατώνα» πέραν της χρήσης του ως χώρου πολιτισμού, αποτελεί πλέον και ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής. Με την παράδοση του χώρου του «Στρατώνα» στην τοπική κοινωνία, ο Άγιος Λαυρέντιος θα διαθέτει χώρο διεξαγωγής εκδηλώσεων και τη χειμερινή περίοδο και, συνεπώς, δίδεται η ευκαιρία για παραπέρα ανάπτυξη της πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το κτίριο

Ο «Στρατώνας» βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, τη δε ονομασία του οφείλει στην αρχική του χρήση, δηλαδή στο γεγονός ότι αποτέλεσε στρατιωτικό κατάλυμα στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα ηλικίας άνω των εκατό ετών, παραδοσιακού χαρακτήρα με ανάλογη κατασκευή λιθοδομής και στέγης, του οποίου η κάτοψη έχει μορφή επιμήκη ορθογωνική, με επιφάνεια κάθε ορόφου, περίπου 170τ.μ.

Εγιναν εξειδικευμένες εργασίες, καθώς υπήρχαν έντονες ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, φουσκώματα, έντονη γήρανση του ξύλου και αποσάθρωση σε μεγάλο βαθμό τόσο της ξύλινης στέγης όσο και του δαπέδου. Γι’ αυτό οι αποκαταστάσεις αφορούσαν σε συνολικές ανακατασκευές, στην ενίσχυση της θεμελίωσης σε ενίσχυση της τοιχοποιίας και σε συνολική ανακατασκευή της στέγης και του ξύλινου πατώματος, καθώς και σε εκτεταμένους χρωματισμούς και κατασκευές των δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης, φωτισμού, θέρμανσης και κλιματισμού.

Ο άνω όροφος του κτιρίου ο οποίος έχει ανεξάρτητη είσοδο, έχει διαμορφωθεί σε μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, ικανή να συγκεντρώσει έως και 200 άτομα, ενώ το ισόγειο περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, αποθήκη, μαγειρείο και επαρκή χώρο εστίασης για εκδηλώσεις έως και 80 ατόμων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου