ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ στα φαρμακεία του Βόλου

αλαλούμ-στα-φαρμακεία-του-βόλου-514919

Αλαλούμ προκλήθηκε στα φαρμακεία του Βόλου, με την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι φαρμακοποιοί που είχαν προετοιμαστεί για την εφαρμογή του μέτρου χρέωσης ενός ευρώ ανά ιατρική συνταγή που εκτελείται, κλήθηκαν στο «και πέντε» να μην προχωρήσουν στη διαδικασία είσπραξης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Όμως, μέχρι να ανακοινωθεί η προσωρινή αναστολή της ισχύος του μέτρου, δεν έλειψαν ασφαλισμένοι που κατέβαλλαν το ένα ευρώ στα ταμεία των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλη, οι φαρμακοποιοί τις προηγούμενες ημέρες, είχαν προετοιμαστεί για την εφαρμογή του μέτρου. Το νέο… χαράτσι του ενός ευρώ ανά ιατρική συνταγή που εκτελείται, επρόκειτο να ισχύσει από τον Οκτώβριο, ωστόσο πήρε τρίμηνη παράταση.

Ο κλάδος φρόντισε στο μεσοδιάστημα να προετοιμαστεί. Σε όλα τα φαρμακεία έγιναν ενημερώσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν, προκειμένου σκανάροντας τη συνταγή να εμφανίζεται και το «καπέλο» του ενός ευρώ που αποφάσισε η Κυβέρνηση.

Οπως επεσήμανε ο κ. Ματσιόλης, η ισχύς του μέτρου θα ξεκινούσε χθες. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις φαρμακοποιών που προχώρησαν στην είσπραξη του ενός ευρώ για συνταγές που εκτέλεσαν για ασφαλισμένους.

Στο «και πέντε» όμως, ο κλάδος ενημερώθηκε ότι η ισχύς του μέτρου παρατείνεται και σταμάτησαν να εισπράττουν το μονόευρω, ζητώντας κατευθύνσεις από τον τοπικό σύλλογο για το πώς θα επιστρέψουν τα χρήματα στους ασφαλισμένους!

Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν από το Υπουργείο Υγείας μέσα στις επόμενες μέρες, οπότε και το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, μόλις ξεπεραστούν κάποια τεχνικά προβλήματα.

«Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση, είτε συνεχίζει να πειραματίζεται, είτε τα κάνει σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν ένας Νόμος που έπρεπε να τεθεί σε ισχύ πριν από τρεις ημέρες να μην μπορεί να εφαρμοστεί. Το γεγονός ότι το μέτρο ανεστάλη προσωρινά και μάλιστα μετά την έναρξη της εφαρμογής του, δείχνει… τσαπατσουλιά», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Ματσιόλης, ο οποίος παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά παραλείψεων του νέου μέτρου, όπως για παράδειγμα πώς θα αποδίδεται το ένα ευρώ από τους φαρμακοποιούς στα κρατικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Ματσιόλης, μίλησε για ένα ακόμη χαράτσι που επιβαρύνει τον Έλληνα ασφαλισμένο. «Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση των ασφαλισμένων από το Κράτος. Οι ασφαλισμένοι που έχουν επιβαρυνθεί ήδη μεγάλο κόστος για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καλούνται να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών τους. Πρόκειται για καθαρά φοροεισπρακτικό μέσο που δεν θίγει μόνο τους ασφαλισμένους, αλλά και τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, που καλούνται να κάνουν τον… εισπράκτορα του Κράτους», επεσήμανε ο κ. Ματσιόλης.

Αυξάνονται τα τεφτέρια

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας, δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι τα απανωτά χαράτσια που φορτώνονται στην πλάτη των ασφαλισμένων, θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα τεφτέρια στα φαρμακεία.

«Ηδη δεν υπάρχει συνταξιούχος που δεν έχει τεφτέρι στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Παίρνουν την αγωγή για τις παθήσεις τους, ζητώντας πίστωση χρόνου από τους φαρμακοποιούς στην καταβολή της συμμετοχής για την αγορά των φαρμάκων», αναφέρει ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι αρκετοί είναι οι χρόνια πάσχοντες που αραιώνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους ή τη διακόπτουν τελείως, επειδή δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τη συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου