ΤΟΠΙΚΑ

Με γκρίνιες ξεκίνησε το 2014 για τους αγρότες

με-γκρίνιες-ξεκίνησε-το-2014-για-τους-αγρό-515002

«Φωτιά» πήραν χθες τα τηλέφωνα των αγροτών προς τους λογιστές τους, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι θα ισχύει τελικά με τα λογιστικά βιβλία εσόδων – εξόδων. Αγρότες της Μαγνησίας χαρακτηρίζουν την κατάσταση με τη λέξη «μπάχαλο», επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν γνωρίζουν τι θα ισχύει και ποιοι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα λογιστικά βιβλία.

Ωστόσο, χθες ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία από το 2014, όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000 ευρώ.

Ο αγρότης από την περιοχή του Ριζομύλου κ. Ηλίας Ιωάννου, αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Όπως γνωρίζαμε θα ήμασταν υποχρεωμένοι από 1 Ιανουαρίου 2014 να τηρούμε λογιστικά βιβλία. Από εκεί και πέρα όμως δεν γνωρίζουμε πως θα γίνει κάτι τέτοιο και από πού θα ενημερωθούμε. Προσπαθούσαμε μέσα από τους λογιστές μας να βγάλουμε μια άκρη, αλλά ακόμη ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν».

Από την άλλη πλευρά, αγρότες του Πηλίου ξεκίνησαν ήδη να συσπειρώνονται, προκειμένου να βρίσκονται προετοιμασμένοι στις αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση και αφορούν τον κλάδο τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάγιος Κομνηνός επεσήμανε, οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου οργανώνονται για τη συμμετοχή τους σε Πανελλαδική συγκέντρωση αγροτών, που προγραμματίζεται για τις 19 Ιανουαρίου.

«Μέχρι στιγμής παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν και μας αφορούν και κρατάμε στάση αναμονής», επισημαίνει ο κ. Κομνηνός.

Οπως διευκρινίζουν οι αγρότες, η υπόθεση διατήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, που διαθέτουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, θα αποτελέσει «βραχνά» για τον αγροτικό κόσμο, καθώς υπάρχουν, όπως αναφέρουν, πολλές εκκρεμότητες που δεν έχουν ξεκαθαριστεί.

Οι αγρότες του Πηλίου διευκρινίζουν ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων θα βρεθεί στο προσκήνιο μέσα στον Ιανουάριο, καθώς αποτελεί πρωταρχικό αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία προγραμματίζει κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ένα ακόμη θέμα που παραμένει θολό, αφορά και τον τρόπο φορολόγησης και τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά δηλώνουν και εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου