ΤΟΠΙΚΑ

8.000 στο κοινωνικό τιμολόγιο

8-000-στο-κοινωνικό-τιμολόγιο-517036

Την Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος σχετικά με τα κίνητρα που θα δίνονται στους καταναλωτές, ώστε να προτιμούν το ηλεκτρικό για θέρμανση, τις ημέρες που η αιθαλομίχλη είναι αυξημένη και οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάζουν το όριο των 150 mg.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση φθηνότερου ρεύματος σε νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Κατά πληροφορίες η έκπτωση θα είναι σημαντική και δεν αποκλείεται να ανέρχεται ακόμη και στο 50%. Θα αφορά δε σε περιοχές της Ελλάδας όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και για την περίοδο που τα αιωρούμενα σωματίδια πλησιάζουν το όριο των 150 mg.

Η έκπτωση δεν θα παρέχεται βάσει εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων, αλλά με το όριο των έως 2.000 κιλοβατώρων κατανάλωσης ρεύματος.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας έχει μέση τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 κιλοβατώρες.

Το κόστος θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 και το αποθεματικό του προϋπολογισμού 2014.

Στη Μαγνησία, πάντως, αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ως «όπλο» κατά της αιθαλομίχλης από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες έχει ήδη χρησιμοποιηθεί η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δίνει την αρμοδιότητα στους περιφερειάρχες για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων περιορισμού του φαινομένου.

Εως και τις 4 Ιανουαρίου, στις 12μ., παραμένει σε ισχύ η απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και αφορά σε παροχή δωρεάν ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Λάρισας, ώστε να αποφύγουν την καύση ξύλων για τη θέρμανσή τους.

7.956 δικαιούχοι κοινωνικού ρεύματος στη Μαγνησία

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου είναι 7.956 καταναλωτές, ενώ οι αιτήσεις συνεχίζονται. Ανά δήμο, ο αριθμός των δικαιούχων του οικιακού φθηνού τιμολογίου είναι: 6.092 στο δήμο Βόλου, 704 στο δήμο Αλμυρού, 291 στο δήμο Νοτίου Πηλίου, 204 στο δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, 299 στο δήμο Ρήγα Φεραίου, 206 στο δήμο Σκοπέλου, 112 στο δήμο Σκιάθου και 48 στο δήμο Αλοννήσου.

Στη Θεσσαλία, ο αριθμός τους είναι συνολικά 34.346 (12.907 στη Λάρισα, 6.492 στην Καρδίτσα και 6.991 στα Τρίκαλα).

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου