ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια Χριστούγεννα στην Π. Ηλεκτρική

παγκόσμια-χριστούγεννα-στην-π-ηλεκτρ-517130

Βυζαντινοί Υμνοι της Ορθόδοξης Ανατολής για το Αγιο Δωδεκαήμερο σε διάφορες γλώσσες το ερχόμενο Σάββατο

O Δήμος Βόλου, στo πλαίσιo των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων και συνεχίζοντας τη συνεργασία του με την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, θα προσφέρει στο κοινό της πόλης μία εξαιρετική, επίκαιρη εκδήλωση, εμπνευσμένη από τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Ψαλτικής Τέχνης, της γνωστής και ως Βυζαντινή Μουσική.

Η φετινή εκδήλωση συνδιοργανώνεται με ένα νέο φορέα της πόλης μας, τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, του οποίου Δ/τής είναι ο γνωστός θεολόγος – μουσικολόγος συμπολίτης μας Δρ. Κων/νος Χαριλ. Καραγκούνης, Επίκουρος Καθηγητής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Ο νεοσύστατος αυτός φορέας έχει στους κόλπους του ως συνεργάτες διακεκριμένους μουσικολόγους της περιοχής μας (Βασιλική Γούση, Κωστής Δρυγιανάκης, Χρήστος Κοτόπουλος, Δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, Δρ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, Κωνσταντίνος Σαΐτης, Αχιλλέας Τίγκας), ενώ έχει και άριστη συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», του οποίου ο νέος Πρόεδρος κ. Ευστάθιος Γραμμένος αποτελεί θεσμικό μέλος του Τομέα.

Η εν λόγω εκδήλωση θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη παρουσία στο Βόλο του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (υπενθυμίζεται ότι δ/ντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών είναι ο θεολόγος Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης), ως τώρα, όμως, ο Τομέας έχει συμμετάσχει σε πολλές και εξαιρετικές δράσεις εκτός Βόλου και στο εξωτερικό, κυρίως με συμμετοχή μελών του σε έγκριτα διεθνή μουσικολογικά συνέδρια.

Η εκδήλωση που έχει τίτλο: «Παγκόσμια Χριστούγεννα, Ακατάπαυστος Δοξολογία»Ψαλτική Τέχνη της Ορθόδοξης Ανατολής για το Άγιο Δωδεκαήμερο, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής και θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. ακριβώς.

Το γεγονός το οποίο αποτελεί και την πρωτοτυπία της εκδήλωσης είναι ότι σε αυτή θα ψαλούν Βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου ερμηνευμένοι σε διάφορες γλώσσες. Γιατο λόγο αυτόέχουν προσκληθεί σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ορθόδοξοι κληρικοί, μοναχοί και ιεροψάλτες, οι οποίοι θα ψάλουν στη γλώσσα τους γνωστούς εκκλησιαστικούς ύμνους των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, αλλά με το παραδοσιακό βυζαντινό τους μέλος.

Το πρόγραμμα θα διανθίζεται από επίκαιρα, σύντομα, θεολογικά και μουσικολογικά κείμενα και σχετικές επίκαιρες διαφάνειες (επιμέλεια της Ξανθούλας Παπαπαναγιώτου), ενώ θα ακουστούν και παλαιά συλλεκτικά κομμάτια από γραμμόφωνο ή βινύλιο και νεώτερες ερμηνείες βυζαντινών μελών επιλεγμένες από το διαδίκτυο (επιλογές του Κωστή Δρυγιανάκη).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου