ΤΟΠΙΚΑ

«Ηλεκτροπληξία» στις Χαλυβουργίες

ηλεκτροπληξία-στις-χαλυβουργίες-517189

Το αυξημένο κόστος στην ενέργεια οδηγεί σε απολύσεις και ενδεχόμενα λουκέτα

Οι 40 απολύσεις στη Χαλυβουργία και ειδικότερα των συμβασιούχων που απασχολούνταν στην επιχείρηση από το 2011 αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς το 2014 αναμένονται και άλλες εξελίξεις στο χώρο της μεταλλουργίας. Το κόστος της ενέργειας σύμφωνα με τους ίδιους τους επιχειρηματίες είναι το «κύκνειο άσμα» αυτή την περίοδο, αφού οι επιχειρήσεις έχουν καταστεί μη ανταγωνιστικές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια της λειτουργίας τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στο Βόλο εκτός από τη Χαλυβουργία, επιχειρήσεις όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η SOVEL ανήκουν στον κλάδο των εταιρειών που πλήττονται λόγω των τσιμπημένων τιμολογίων στην ηλεκτρική ενέργεια. Δεν είναι καν τυχαίο ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Μετάλλου απέστειλε επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης πριν χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Χθες με αφορμή τις απολύσεις στη Χαλυβουργία, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός ζήτησε την παρέμβαση της Κυβέρνησης.

Οι 23 της ΕΒΙΚΕΝ (είναι η Ένωση που έχουν συστήσει οι ενεργοβόρες εταιρείες) ζητούν μείωση κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τη θέσπιση ανταγωνιστικών τιμολογίων ενέργειας και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Βιομηχανίας (π.χ. συμβόλαια διακοψιμότητας, αντιστάθμιση CO2) .

Η ΕΒΙΚΕΝ εκπροσωπεί 23 εταιρείες – μέλη, οι οποίες προέρχονται από διάφορους κλάδους, όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, τα μη σιδηρούχα μέταλλα, το χαρτί, τα λιπάσματα κ.α., και εκπροσωπεί σήμερα περίπου το 50% της εγχώριας βιομηχανικής κατανάλωσης ενέργειας και ζητά την εφαρμογή μίας Εθνικής ενεργειακής πολιτικής που θα δίνει στην εγχώρια βιομηχανία ένα τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, εφάμιλλο με εκείνο που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς ανταγωνιστές της.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Το κόστος της ενέργειας -υπογράμμισε χθες από το Βόλο ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός- είναι ένα μεγάλο θέμα για την ελληνική βιομηχανία. Το έχουμε συζητήσει και μάλιστα έχουμε κάνει και ημερίδες γι’ αυτό το θέμα. Εχουμε πει στην κυβέρνηση ότι άμα θέλουμε να διατηρήσουμε ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, γιατί αν δεν είναι ανταγωνιστικές δεν μπορεί να επιβιώσουν. Πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κόστος της ενέργειας και οπωσδήποτε πρέπει να δούμε τι γίνεται γύρω μας, τι συμβαίνει με άλλες Χαλυβουργίες που κλείνουν οριστικά. Είναι τραγικό να βρίσκονται σαράντα άνθρωποι στο δρόμο. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό επενδυτικό περιβάλλον στην περιοχή, πιέζοντας και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για το κόστος ενέργειας, το οποίο πολλές φορές είναι απαγορευτικό για την παραγωγή και χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει μέλλον».

«Καμπανάκι» από ΠΟΕΜ

Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου, το πιο μεγάλο συνδικάτο βιομηχανικών εργατών που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο εργάτες του ιδιωτικού τομέα, καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν την απασχόληση και να πάρουν οριστικές αποφάσεις επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος στις επιχειρήσεις έντασης ενέργειας.

«Η Διοίκηση της ΠΟΕΜ -αναφέρει- αλλά και κάθε σοβαρά σκεπτόμενος Ελληνας πολίτης, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι έτσι απλά ανατρέπονται αποφάσεις, καταστρέφονται κοινωνίες, εξαθλιώνονται οικογένειες.

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που ισχύουν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντας χαμηλές τιμές της ενέργειας, ακύρωσαν την παρουσία και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες καταρρέουν».

Βιομηχανικό ρεύμα «χρυσάφι»

Στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν οι βιομήχανοι των ενεργοβόρων βιομηχανιών «πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα 70 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν στη Γερμανία ο Γερμανός βιομήχανος πληρώνει 49,7 ευρώ και ο Γάλλος 42 ευρώ. Αντιστοίχως, για φυσικό αέριο πληρώνουμε 30% παραπάνω από το Γερμανό, 28% από το Γάλλο και 100% από το Βρετανό».

Στην Ελλάδα τα τιμολόγια της υψηλής τάσης απελευθερώθηκαν το 2008 και η ΔΕΗ αμέσως, χωρίς να διαβουλευθεί με τους πελάτες της όπως την υποχρέωνε η ΡΑΕ, προχώρησε σε αυξήσεις 10%. Το ίδιο έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς στη μέση τάση το Φεβρουάριο του 2008, όταν και εκεί αυθαίρετα η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγια κατά 20%.

Από το 2010 επεβλήθη σειρά φόρων πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές του ρεύματος, ώστε να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού και του ελλείμματος στο σύστημα ενέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου