ΤΟΠΙΚΑ

Ανω – κάτω για τα τέλη άρδευσης

ανω-κάτω-για-τα-τέλη-άρδευσης-518294

Ανω – κάτω έγινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με αφορμή τα τέλη άρδευσης που θα καταλογίσει αναδρομικά στους χρήστες της η ΔΕΥΑΜΒ για το 2013. Η παρουσία εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών του Βόλου και του Πηλίου για το νερό, του πρώην δημοτικού υπαλλήλου Αριστ. Φραγκουδάκη, που διαθέτει καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή της Πορταριάς, επανέφερε την αντιπαράθεση για το νερό, ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τα μέλη της Κίνησης Πολιτών.

Ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς και νυν δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοντορίζος, αλλά και ο πρώην Αντιδήμαρχος Πορταριάς και νυν τοπικός Αντιδήμαρχος Ιωλκού – Πορταριάς και Μακρινίτσας Γ. Γκουντέλιας κατηγόρησαν τον εκπρόσωπο της Κίνησης ότι αρδεύει το κτήμα του από τη δεξαμενή του γηπέδου της περιοχής, χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ και ότι αρνείται, όπως είπαν, να συμπληρώσει την αίτηση με τα στρέμματα που θέλει να αρδεύσει, προκειμένου να του καταλογιστούν και τα αντίστοιχα τέλη άρδευσης. Για να αρδεύει κάποιος το χωράφι του πρέπει να γίνουν έργα με δεξαμενές και σωληνώσεις. Και αυτά τα έργα έχουν κόστος. Κάποιοι είχαν μάθει για χρόνια στο… τζάμπα, γι΄αυτό τώρα τους πονάει, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος, απευθυνόμενος προς το Σώμα, αλλά και προς το διαμαρτυρόμενο εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών του Πηλίου για το νερό.

Ο τελευταίος διέψευσε τους ισχυρισμούς των κ.κ. Κοντορίζου και Γκουντέλια, ενώ σημείωσε ότι σε πολλά χωριά δεν υπήρχαν υδρονομείς, καθώς οι ίδιοι οι αγρότες από μόνοι τους συντηρούσαν τους υδραύλακες. Ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, οι λογαριασμοί που έρχονται είναι για το νερό. Κάτι που, όπως πρόσθεσε, αρνούνται να το αποδεχθούν οι αγρότες. Οι αγρότες δεν είναι καταναλωτές. Είναι τροφοδότες. Δεν είναι λειτουργοί. Ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτούς τους ανθρώπους, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών του Πηλίου για το νερό.

Λίγο αργότερα, μιλώντας για το θέμα της ανάληψης της αρμοδιότητας της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης ζήτησε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια, αν τάσσονται υπέρ της ενιαίας και δημόσιας διαχείρισης του νερού της λεκάνης απορροής που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου. Αυτή, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, είναι η καρδιά του προβλήματος. Αν συμφωνούμε να το διακηρύξουμε, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου, για να προσθέσει, ότι από εκεί και πέρα, είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση που αφορά τα τέλη και τον τρόπο ορθολογικής διαχείρισης του νερού. Είμαστε υπέρ της ορθολογικής διαχείρισης των νερών για την ύδρευση και την άρδευση, σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Γιάννης Μολοχίδης, κάτι που προκάλεσε την ευαρέσκεια του Δημάρχου. Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα ο έτερος δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Θ.Κλημόπουλος έσπευσε να σημειώσει ότι η παράταξή του στηρίζει την Κίνηση Πολιτών, γιατί έθεσε μερικά σοβαρά ζητήματα για το νερό και η Δημοτική Αρχή είχε χρέος, όπως τόνισε, να συζητήσει μαζί τους.. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Δημάρχου που σημείωσε ότι με τους εκπροσώπους της Κίνησης δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για οποιαδήποτε συνεργασία, αφού αυτοί, όπως σημείωσε, ευθύνονται για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα του νερού στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, καθώς προκαλούν δολιοφθορές στα μηχανήματα χλωρίωσης που εγκαθιστούν οι υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης. Αν συμβεί όμως κάτι, τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ θα τρέχουν στα Δικαστήρια να δικαιολογήσουν τους λόγους μη προστασίας της δημόσιας υγείας, όχι αυτοί…

Λίγο νωρίτερα σε τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Μαυρογιάννης, Γκουντέλιας, Χαλκιάς και Κερασιώτης έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι τα τέλη άρδευσης για το 2013 που ψήφισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο είναι «παγωμένα» από το 2010, ότι η ΔΕΥΑΜΒ από τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν καλύπτει τα έξοδά της, ότι πέρυσι ο Δήμος Βόλου δεν εισέπραξε ούτε ευρώ από τους χρήστες και τέλος ότι είναι σε εξέλιξη, όπως είπαν, οι διαδικασίες διαβούλευσης για τη σύνταξη του Κανονισμού Αρδευσης που θα ψηφιστεί μέσα στο 2014.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου