ΤΟΠΙΚΑ

Γενναία έκπτωση στο ρεύμα στις περιοχές με αιθαλομίχλη

γενναία-έκπτωση-στο-ρεύμα-στις-περιοχ-518394

Γενναία έκπτωση στο ρεύμα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αιθαλομίχλης περιλαμβάνουν τα νέα κίνητρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το θέμα εξετάστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε απόφαση για μεγάλες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για όλους, στις περιοχές όπου θα κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη ολοένα και εντείνεται παρά τις εκκλήσεις.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιώργου Μαυραγάνη, και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και της ηγεσίας της ΔΕΗ και του ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίστηκαν παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα είναι η γενναία έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία δεν θα αφορά αποκλειστικά τις ευπαθείς ομάδες, αλλά θα επεκτείνεται σε όλους τους καταναλωτές, στις περιοχές όπου θα κρίνεται αναγκαίο, ώστε να περιορίζεται η καύση υλικών που προκαλούν όξυνση του φαινομένου.

Στο Βόλο, πάντως, το μέτρο της δωρεάν χορήγησης ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα στην ατμόσφαιρα. Τουλάχιστον, από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε η απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός για οκτώ ημέρες δωρεάν ρεύμα τέθηκε σε ισχύ, η ατμόσφαιρα έχει απαλλαχθεί από το βαρύ πέπλο της αιθαλομίχλης της βραδινές ώρες, απόρροια της καύσης ξύλων σε τζάκια και σόμπες για τη θέρμανση.

Η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης των PM10 το σαββατοκύριακο κινήθηκε κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, σε αντίθεση με το επταήμερο που είχε προηγηθεί, από 20 έως και 26 Δεκεμβρίου, οπότε οι τιμές εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με πολιτικά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι μετρήσεις κατανάλωσης ρεύματος της ημέρας που θα παρέχεται δωρεάν για όσους έχουν κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και πώς θα αφαιρείται από τον τελικό λογαριασμό που θα φτάνει στα σπίτια των καταναλωτών.

Τον ενημέρωσαν ότι σύντομα θα αποσταλούν οι αναμενόμενες από όλους διευκρινίσεις, οι οποίες δεν εστάλησαν χθες, όπως αρχικά είχαν ενημερώσει στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, την περασμένη Παρασκευή μετά από σύσκεψη, χωρίς χρέωση διατίθεται αυτές τις ημέρες και έως τις 4 Ιανουαρίου, το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας.

Η δωρεάν χορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντάσσεται στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και ισχύει έως και τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου 2014.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου