ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Αρμαγεδδών στην πράξη: Η ΝΑSA θα επιχειρήσει να εκτρέψει αστεροειδή 160 μέτρων

ο-αρμαγεδδών-στην-πράξη-η-ναsa-θα-επιχει-368371

Πριν από 21 χρόνια η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Αρμαγεδδών με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις, Μπεν Άφλεκ και Στιβ Μπουσέμι σάρωσε τα ταμεία.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας ένας τεράστιος αστεροειδής με έκταση πέντε φορές μεγαλύτερος από την Ελλάδα κινείται προς τον πλανήτη και η σύγκρουση θα είναι καταστρεπτική. H NASA στην απέλπιδα προσπάθειά της να σώσει την ανθρωπότητα προσλαμβάνει κορυφαίους ειδικούς τους οποίους αφού εκπαιδεύει τους στέλνει στον αστεροειδή με σκοπό να τον καταστρέψουν και να τον εκτρέψουν πριν μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Από το 1998 στο 2021

Από τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί το 1998 λόγω της επιτυχίας της κινηματογραφικής ταινίας, η NASA είχε ξεκαθαρίσει τότε πως το σενάριο της ταινίας δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη διότι δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία. Δύο δεκαετίες μετά τα δεδομένα έχουν αλλάξει

Την αποστολή εκτροπής αστεροειδούς σχεδιάζουν από κοινού η ΝΑSA και η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) από το 2015 και ήρθε η ώρα να περάσουν από την θεωρία στην πράξη.

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ωστόσο το διαστημικό σκάφος παρατήρησης Hera του ESA που θα ξεκινήσει το 2023 και θα λάβει παρατηρήσεις από το 2027 και μετά θα δώσει και την τελική εκτίμηση για την επιτυχία ή την αποτυχία της αποστολής, δηλαδή, οκτώ χρόνια μετά…

Θα εκτρέψουν αστεροειδή 160 μέτρων

Θα επιχειρήσουν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τη Γη. Πρόκειται για τον αστεροειδή Δίδυμος Β (Didymos B) που έχει διάμετρο 160 μέτρα. Ο Διδυμός Β περιστρέφεται γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο Α κάθε 11,92 ώρες.

Το σύστημα Διδύμου κατατάσσεται ως σύστημα (NEO), που σημαίνει ότι είναι κοντά, αλλά δεν είναι πολύ κοντά που θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη. Έτσι επιλέχθηκε ως ο τέλειος στόχος για το τεστ της εκτροπής.

«Οι πρώτοι άνθρωποι που μπορούν»

Το διαστημόπλοιο που επιλέχθηκε για την αποστολή θα είναι το DART της NASA. «Σήμερα, είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που έχουν την τεχνολογία να εκτρέψουν ενδεχομένως έναν αστεροειδή από να επηρεάσει μελλοντικά τη Γη», ανέφερε ο αστρονόμος Ian Carnelli του ESA στο περιοδικό Technology Review.

Βρήκαν… σκόνη οι Ιάπωνες

Βέβαια, το βασικό ερώτημα που παραμένει να απαντηθεί είναι, εάν οι τεχνολογίες που διαθέτουμε και τα εργαλεία που υπάρχουν εγγυώνται την επιτυχία. Τον περασμένο Απρίλιο ο ιαπωνικός διαστημικός οργανισμός JAXA με το Hayabusa2 βομβάρδισε τον αστεροειδή Ryugu. Τελικά έκανε έναν πολύ μεγαλύτερο κρατήρα από τον αναμενόμενο. Επιπλέον, το υλικό στην επιφάνεια συμπεριφέρθηκε σαν άμμος και όχι σαν στερεό υλικό και η συμπεριφορά εκτροπής δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία.

Θα έχουμε και φωτογραφίες

Το DART θα φτάσει στον Δίδυμο Β με 23.760 χιλιόμετρα την ώρα (14.760 μίλια / ώρα). Σύμφωνα με το πλάνο ένας κύβος που ονομάζεται LICIA cube θα αποσυνδεθεί από το σκάφος DART λίγο πριν από την πρόσκρουση και θα εκπέμψει τις φωτογραφίες του αντίκτυπου πίσω στη Γη για ανάλυση οπότε θα γνωρίζουμε εάν το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία ή θα είναι μία μάταιη προσπάθεια.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου