ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το 2022 το πρώτο ελληνικό εγχείρημα στη Σελήνη

το-2022-το-πρώτο-ελληνικό-εγχείρημα-στη-σε-557722

Στην υπογραφή κοινής Δήλωσης Συνεργασίας με την NASA προχώρησε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συμποσίου Διαστήματος που διεξάγεται στο Κολοράντο-Σπρινγκς των ΗΠΑ.

Την δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον Διοικητή της NASA, Jim Bridenstine, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει «σε μια νέα εποχή ανταλλαγής γνώσεων υπό την ασπίδα του περιβάλλοντος της συνεργασίας των επίσημων διαστημικών φορέων των δύο χωρών», καθώς προβλέπεται ότι η ΝΑΣΑ και ο ΕΛΔΟ θα προχωρήσουν στη από «κοινού εκκίνηση δυνητικών συνεργασιών» στον τομέα του Διαστήματος.

Μάλιστα, όσον αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα της NASA, η συμφωνία προβλέπει ότι ο ΕΛΔΟ θα πραγματοποιήσει το πρώτο ελληνικό εγχείρημα στη Σελήνη μέσω της αποστολής ρομποτικού σεληνιακού οχήματος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με αυτή την υπογραφή, η Ελλάδα θα αποκομίσει μια σειρά από στρατηγικά οφέλη

Οι εργασίες του συγκεκριμένου προγράμματος θα ξεκινήσουν άμεσα και βασικός στόχος είναι η εξερεύνηση του εδάφους της Σελήνης για την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα.

Παππάς: Ιστορική συμφωνία

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «ιστορική», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η ελληνική σεληνιακή αποστολή κατατάσσει τη χώρα μας στη μικρή ομάδα κρατών που έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως ανέφερε, «η ελληνική ερευνητική κοινότητα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ερευνητικές κοινότητες άλλων χωρών και νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας μια τομή η οποία θα δώσει πραγματικά καινούργια πνοή και στην έρευνα αλλά και στο εκτόπισμα της χώρας διεθνώς».

Την δήλωση υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, με τον Διοικητή της NASA, Jim Bridenstine, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά

Από την πλευρά του, ο προέδρου του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, έκανε λόγο για την «πιο σημαντική ημέρα» στην ιστορία του οργανισμού, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γεώργιος Μαντζούρης, είπε ότι η χώρα μας τοποθετείται ισότιμα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως στρατηγικός εταίρος στο χώρο του Διαστήματος. Όπως, μάλιστα, εκτίμησε, η Ελλάδα θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσει οφέλη για την κοινωνία, την επιστήμη, την οικονομία και κυρίως τους νέους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει «σε μια νέα εποχή ανταλλαγής γνώσεων υπό την ασπίδα του περιβάλλοντος της συνεργασίας των επίσημων διαστημικών φορέων των δύο χωρών»

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Σελήνη με ένα νέο πρόγραμμα που αποσκοπεί να θέσει τις βάσεις για μια μόνιμη πλέον παρουσία.
«Αυτή τη φορά θα πάμε στην Σελήνη για να παραμείνουμε. Και ένα άλλο πράγμα που είναι μοναδικό είναι ότι όταν θα πάμε στη Σελήνη, θα πάμε με έναν συνασπισμό διεθνών εταίρων. Και είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που τώρα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, θα είναι μαζί μας αυτή τη φορά που θα επιστρέψουμε στο Σελήνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η Ελλάδα θα αποκομίσει μια σειρά από στρατηγικά οφέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Η συμμετοχή στο παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.
  • Η παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.
  • Η αξιοποίηση των στοιχείων για το άνοιγμα νέων ακαδημαϊκών οριζόντων που θα δώσουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών και θα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.
  • Η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.
  • Η ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάσχεση του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.
  • Η παρουσία στο προσκήνιο των εξελίξεων στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.
  • Η ανάπτυξη ενός νέου κλάδου για την ελληνική οικονομία που θα προσφέρει τα ανάλογα οφέλη.

[iefimerida.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου