ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Γύρισε ο χρόνος πίσω»: Επιστήμονες κατέρριψαν ένα νόμο της φυσικής

γύρισε-ο-χρόνος-πίσω-επιστήμονες-κα-590933

Ο χρόνος γυρίζει πίσω και δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Επιστήμονες στη Ρωσία διαβεβαιώνουν ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό: κατάφεραν να αντιστρέψουν τη ροή του χρόνου με τη βοήθεια ενός κβαντικού υπολογιστή.

Η επιστημονική αυτή μελέτη, η οποία φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φυσικής, μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, οι μελετητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόνια και τον παράξενο κόσμο της κβαντικής μηχανικής, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω τον… χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποίησαν ένα περίπλοκο πείραμα, το οποίο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μπάλες μπιλιάρδου που κάνουν… rewind μετά από το σπάσιμο.

Όποιος παρακολουθούσε το πείραμα στον υπολογιστή έβλεπε το περιστατικό να εξελίσσεται αντίθετα από τη ροή του χρόνου.

Η επιστημονική ομάδα –από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας- σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας δρ. Gordey Lesovik, επικεφαλής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, δήλωσε:

H «μηχανή του χρόνου», όπως περιγράφεται στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, είναι φτιαγμένη από έναν υποτυπώδη κβαντικό υπολογιστή αποτελούμενο από qubits ή κβαντικά bit (στοιχειώδης μονάδα κβαντικής πληροφορίας).

Η διαφορά από το «κλασσικό» δυαδικό ψηφίο (bit) είναι ότι ενώ το bit μπορεί να πάρει μόνο μια από δύο δυνατές τιμές, (είτε μηδέν 0 είτε ένα 1) το qubit είναι μια υπέρθεση (άθροισμα) και των δύο καταστάσεων ταυτόχρονα.

Στο πείραμα, λανσαρίστηκε ένα «πρόγραμμα εξέλιξης» που ανάγκασε τα qubits να γίνουν πιο σύνθετα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, χάθηκε η σειρά –όπως ακριβώς θα γινόταν εάν «έσπαγε» κάποιος τις μπάλες του μπιλιάρδου με μια στέκα.

Στη συνέχεια, όμως, ένα άλλο πρόγραμμα τροποποίησε την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξελιχθεί ανάποδα –δηλαδή από το χάος στην τάξη.

Αυτό σημαίνει ότι έγινε… rewind και τα qubit επέστρεψαν στην αρχική τους κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου