ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επαγγελματίες Σποράδων για το εμβόλιο: «Πρώτο μεγάλο βήμα για την κανονικότητα»

επαγγελματίες-σποράδων-για-το-εμβόλι-770994

Εμποροι, ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Με το βλέμμα στην επάνοδο στην καθημερινότητα οι επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων, εκτιμούν ότι το εμβόλιο, αρχής γενομένης από τη Σκιάθο στις 28 Ιανουαρίου και το προσεχές διάστημα σε Σκόπελο και Αλόννησο, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα για την επίτευξη του στόχου. Εμποροι, επαγγελματίες της εστίασης, τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, εκτιμούν ότι ανοίγει ένας κύκλος ελπίδας και αισιοδοξίας, για την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν, λόγω της πανδημίας.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, γνέφοντας θετικά στο εμβόλιο, ενώ επισημαίνουν ότι θα τονώσει την ψυχολογία όχι μόνο των τουριστών από το εξωτερικό, αλλά και του τοπικού πληθυσμού.

«Σαφώς είναι ένα πρώτο βήμα για να ανακτηθεί σταδιακά η τουριστική εικόνα των νησιών. Ελπίζω τα πράγματα να εξελιχθούν καλά σε σχέση με τους εμβολιασμούς, διότι το εμβόλιο είναι ένα ακόμη όπλο στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ενδεχομένως, θα είναι υποχρεωτικό στο μέλλον και για τον εσωτερικό και για τον εξωτερικό τουρισμό, οπότε οι τοπικές κοινωνίες και οι επαγγελματίες, προσβλέπουν στην τόνωση του τουρισμού», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βαγγέλης Δρόσος, τουριστικός πράκτορας από τη Σκόπελο. Παράλληλα επεσήμανε ότι παραμένει θολό το τοπίο από το εξωτερικό, ενώ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή θερινή σεζόν.

Θετικό το συναίσθημα και στη Σκιάθο, με τον πρόεδρο των επαγγελματιών του νησιού Χρήστο Δημητριάδη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «όλοι οι επαγγελματίες το βλέπουν θετικά. Σημαντικό πρώτο βήμα ο εμβολιασμός σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, σε πρώτη φάση και ευελπιστούμε να έρθουν τα απαραίτητα, σε ποσότητα, εμβόλια, για να μπορέσει να προφυλαχτεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός, ενόψει καλοκαιριού. Το περιμένουν οι επαγγελματίες και ο κόσμος, για να αρχίσουν να αισθάνονται πιο ασφαλείς». Βασικός «αιμοδότης» των νησιών το αεροδρόμιο της Σκιάθου κι όπως επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης, «εξαρτιόμαστε από τους αλλοδαπούς τουρίστες. Εάν αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα και στις χώρες του εξωτερικού, λογικό είναι να αλλάξει η ψυχολογία των τουριστών με τον εμβολιασμό. Αν εμβολιαστεί ο κόσμος, η σεζόν θα είναι καλύτερη, δεν θα έχουμε προβλήματα. Οταν είσαι εμβολιασμένος, κυκλοφορείς πιο άνετα».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι θέσεις που διατυπώνει ο Μιχάλης Καλογιάννης, αντιδήμαρχος Αλοννήσου, με επαγγελματική δραστηριότητα στον τουρισμό. «Φυσικά θα εμβολιαστώ και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσα, αν είναι εμβολιασμένο το προσωπικό τους και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Θα λειτουργήσει το καλοκαίρι πιο καλά. Αν ο προγραμματισμός της κυβέρνησης υλοποιηθεί και προλάβει μέχρι αρχές Ιουνίου να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, πιστεύω ότι η σεζόν θα είναι καλή και θα λειτουργήσουμε χωρίς άγχος με την ασθένεια. Σαφώς προσβλέπουμε σε αυτό. Η σεζόν θα δουλέψει μόνο, αν γίνουν εμβολιασμοί και ο κόσμος ξεκινήσει να κινείται ελεύθερα πλέον και όχι με περιορισμούς και το άγχος μήπως κλείσει την επόμενη εβδομάδα», υπογράμμισε.

Στο εμβόλιο προσβλέπει και ο ξενοδόχος Γιάννης Γιολδάσης από τη Σκόπελο, επισημαίνοντας ότι «η έναρξη των εμβολιασμών δημιουργεί αναμφίβολα μια πρώτη αίσθηση ασφάλειας και θετική σκέψη. Αναμφισβήτητα και είναι πάρα πολύ σωστό το μέτρο. Είναι μια προετοιμασία πολύ σημαντική όπως επίσης σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι και το διαβατήριο του εμβολιασμού, που θα πρέπει να εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό». Με θετική σκέψη για τον εμβολιασμό, ο κ. Γιολδάσης υπογράμμισε ότι «θα είναι λίγο καλύτερη η φετινή τουριστική σεζόν σε σύγκριση με την περσινή και θεωρώ ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο 2022. Πρέπει από τώρα να κάνουμε ενέργειες και να μην κάνουμε λάθη, ώστε το 2022, που θα ανοίξει η αγορά, να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου