ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Υπερβολικές πιέσεις εξαίρεσης περιοχών»

υπερβολικές-πιέσεις-εξαίρεσης-περι-849191

Διευκρινιστικές απαντήσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου μετά τον σάλο που ξέσπασε, με φόντο τις αντιδράσεις που συνεχίζονται – Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε, χαρακτηρίζεται «ανταποδοτικό για κοινωνία και περιβάλλον»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το εισιτήριο εισόδου στην α ζώνη προστασίας του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, με τον Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου να χαρακτηρίζει «υπερβολικές» τις «πιέσεις για να εξαιρεθούν και άλλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων», εμμένοντας στις θέσεις του.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις, με τους αλιείς της Σκοπέλου να εκδίδουν κοινό υπόμνημα μετά την συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. «Εφόσον εξαιρούνται από την πληρωμή αυτή οι αλιείς της Αλοννήσου, και γενικά οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού, η θέσπιση εισιτηρίου υποθάλπει και υποβόσκει διχόνοια ανάμεσά μας γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης, πράγμα ανήθικο. Εμείς ξέρουμε ήδη τι απαγορεύεται και πως εργαζόμαστε συνειδητά παρόλο τις αντίξοες συνθήκες», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ταυτίζεται απόλυτα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας και με την καθιέρωση του εισιτηρίου, τονίζοντας ότι το στηρίζει όλη η Αλόννησος.

Ανακοίνωση του φορέα

Σωρεία αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί, στο μεταξύ, το εισιτήριο εισόδου στην α ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, με τον Φορέα Διαχείρισης να εκδίδει διευκρινιστική ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο, καθηγητή Στέφανο Παρασκευόπουλο, αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις θέσεις του εμμένει ο φορέας, επισημαίνοντας, μεταξύ, άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Λόγω των διαρκώς επιδεινούμενων κλιματολογικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι παγκόσμια πρακτική η θέσπιση εισιτηρίου για την καλύτερη λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την προστασία των φυσικών πάρκων και άλλων προστατευόμενων περιοχών υψίστης οικολογικής σημασίας».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι «το μεγαλύτερο μέρος του ποσού του εισιτηρίου θα αποτελέσει σημαντικό οικονομικό πόρο του Φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου, με στόχο τη «θωράκιση» και την ενίσχυση της προστασίας του οικοσυστήματος και του φυσικού περιβάλλοντος και άρα θα «επιστρέψει» στην κοινωνία και το περιβάλλον και θα είναι ανταποδοτικό. Το ποσό θα διατεθεί μεταξύ άλλων για δράσεις όπως καθαρισμός ακτών, συντήρηση μονοπατιών, τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων κλπ, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Ως γνωστόν, η διαχείριση του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και μόνο και δεν συνδέεται με καμία ΜΚΟ».

Εξαίρεση κατοίκων Αλοννήσου

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εξαίρεσης των κατοίκων της Αλοννήσου, ο πρόεδρος του Φορέα σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση: «Μπορεί να θεωρηθεί ως μία έμμεση «αποζημίωση» τους, λόγω της πληθώρας των αυστηρών περιορισμών και των ειδικών συνθηκών που συνδέονται με το θαλάσσιο πάρκο τις τελευταίες δεκαετίες. Οι κάτοικοι της Αλοννήσου είναι η μοναδική πληθυσμιακή ομάδα που έχει υποστεί όλους τους περιορισμούς από την ανακήρυξη της περιοχής σε «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο» από τη δημιουργία του με το Προεδρικό Διάταγμα του 1992. Η ανακήρυξη είχε σοβαρό αντίκτυπο και περιόρισε σημαντικά τις επαγγελματικές, εμπορικές, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες των κατοίκων της Αλοννήσου και μόνο (όπως των αλιέων και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών), με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων τους».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Φορέα υποστηρίζει ότι «δεν υπήρχε καμία ανάλογη επίπτωση στην καθημερινότητα των άλλων εμπλεκομένων περιοχών (στις υπόλοιπες Σποράδες, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία κλπ) εκτός Αλοννήσου. Επιπλέον, δεν υπήρχε και καμία κινητοποίηση ή πρόνοια από φορείς και παράγοντες των λοιπών περιοχών, ως προς την δυσμενή θέση που είχαν περιέλθει από τότε τόσο ο τοπικός πληθυσμός της Αλοννήσου όσο και το ίδιο το θαλάσσιο πάρκο. Παραταύτα, συναισθανόμενοι την σημασία της περιβαλλοντικής ακεραιότητας, οι κάτοικοι της Αλοννήσου υπέμειναν τους περιορισμούς, υιοθετώντας τους πρόθυμα. Συνεπώς, η απαλλαγή των κατοίκων του νησιού από την καταβολή του εισιτηρίου, αποτελεί μία «ειδική ανταμοιβή» και ένα μέτρο για την μερική αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις και άλλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, θεωρούνται υπερβολικές και αντιβαίνουν στη λογική της εφαρμογής του μέτρου αυτού».

Διανυκτέρευση σκαφών αναψυχής

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ότι «από τα νησιά της α ζώνης (Ψαθούρα, Πιπέρι, Γιούρα, Κυρά Παναγιά και πλήθος άλλων μικρών ακατοίκητων βραχονησίδων), η διανυκτέρευση σκαφών αναψυχής (επαγγελματικών και ιδιωτικών) επιτρέπεται βάσει νόμου μόνο στην Κυρά Παναγιά και στους κόλπους Αγιο Πέτρο και Πλανήτη. Επιπρόσθετα, στην Κυρά Παναγιά δραστηριοποιούνται και αρκετά επαγγελματικά τουριστικά σκάφη που μεταφέρουν εκδρομείς που επισκέπτονται το Μοναστήρι, αξιοποιώντας ως κύριο πόλο έλξης το θαλάσσιο πάρκο. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον τους η διαφύλαξη της ακεραιότητας και βιωσιμότητας του, για να συνεχίσουν και οι ίδιοι την εμπορική τους δραστηριότητα, αποκομίζοντας ιδιωτικά οφέλη. Οι εισφορές από το εισιτήριο θα συμβάλλουν στην προστασία του πάρκου, άρα και των επιχειρήσεων τους».

Παράνομη αλιεία

«Η νήσος Ψαθούρα πολύ σπάνια αποτελεί προορισμό των επαγγελματικών τουριστικών – εκδρομικών σκαφών, λόγω της ασύμφορα μεγάλης απόστασης και απομόνωσής της. Αποτελεί όμως δυστυχώς στόχο της παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας καθώς υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένα περιστατικά ψαροντουφεκάδων που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο νησί στα βόρεια του Πάρκου και απέχει περίπου 32 ναυτικά μίλια από την Αλόννησο που καθιστά δύσκολη και αυτή τη συστηματική φύλαξή της», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στη διευκρινιστική ανακοίνωση.

Ελεύθερη πρόσβαση στη β’ ζώνη

Στην διευκρινιστική ανακοίνωση επισημαίνεται, παράλληλα, ότι το εισιτήριο εισόδου δεν αφορά τη β ζώνη που «συγκεντρώνει άλλωστε τον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών αναψυχής, σε ποσοστό πάνω από 60%-70% σύμφωνα με τις καταγραφές του Φορέα, κατά την τελευταία δεκαετία. Τα σκάφη αυτά αγκυροβολούν και διανυκτερεύουν σε μικρούς κόλπους περιμετρικά της Αλοννήσου και της Περιστέρας και δεν επιβαρύνονται με εισιτήριο εισόδου. Η Β’ ζώνη του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. περιλαμβάνει την Αλόννησο και τη νήσο Περιστέρα, όπου φέτος έχει ξεκινήσει και η λειτουργία του πρώτου υποβρύχιου μουσείου στην Ελλάδα, το οποίο αποκτά συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και παγκόσμια προβολή» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, «ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης, επαγγελματίας και παράγοντας οφείλει να συμβάλει τα μέγιστα για την προστασία του περιβάλλοντος με τις δικές του δυνάμεις, έτσι ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η προστασία μιας τόσο ευαίσθητης και μοναδικής περιοχής που είναι η Ά Ζώνη του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. και όχι να τη θεωρεί ως εργαλείο αναψυχής και οικονομικού προσπορισμού και μόνο. Η ατομική ευθύνη πρέπει να υπερισχύει του αισθήματος του ατομικού συμφέροντος και της κερδοφορίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου