ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πτώση 85,2% στο αεροδρόμιο Σκιάθου

πτώση-852-στο-αεροδρόμιο-σκιάθου-754242

Εντονότατο προβληματισμό προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη Μαγνησία

«Βουτιά» της τάξης του 85,2% καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, με τα στατιστικά της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου να επιβεβαιώνουν τους αρχικούς φόβους των επαγγελματιών. Σε ανάρτηση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκου Ευσταθίου, ειδικότερα, παρατίθεται με νούμερα το μέγεθος του προβλήματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Ιούλιος 2019, διεθνείς αφίξεις αεροδρομίου, 48.689 επισκέπτες. Ιούλιος 2020 7.535 επισκέπτες. Τα συμπεράσματα δικά σας» σημειώνει στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την τουριστική εικόνα του νησιού, το καλοκαίρι της πανδημίας.

Προβληματισμό και συζητήσεις προκάλεσε η ανάρτηση του προέδρου, με τον τουριστικό πράκτορα Μάριο Καμμένο να εκφράζει την εκτίμηση ότι «η σεζόν θα κλείσει απότομα μετά τις 20 Αυγούστου. Μακάρι να βγω ψεύτης», συμπληρώνει. «Το πρόβλημα δυστυχώς θα παραμείνει, ίσως σε λίγο μικρότερο βαθμό και για τα επόμενα χρόνια» σημειώνει από την πλευρά του, ο ξενοδόχος Πάρις Κονιόρδος.

«Από την αρχή μιλούσαμε για μια ανύπαρκτη σεζόν, και ότι θα κάναμε το άνοιγμα, είχε άμεση σχέση με την ψυχολογία – τόσο τη δική μας και της ευρύτερης οικονομίας, όσο και των τουριστών. Δυστυχώς, μπροστά μας έχουμε ακόμη πολλά προβλήματα, όπως….μέχρι ποτέ θα συνεχίσει η παράξενη αυτή σεζόν (επιδημιολογικά δεν είναι και τέλεια τα πράγματα, και σε εμάς αλλά και στις χώρες που συνεργαζόμαστε), αλλά και από ότι φαίνεται το 2021 είναι αβέβαιο και σίγουρα χωρίς ρίσκα από αεροπορικές και tour operators» υπογραμμίζει από την πλευρά της η Θέκλα Καμμένου.

Σε ανάλογο μήκος προβληματισμού η θέση που διατυπώνει ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Skiathos Palace». Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτηρίζει «χαμένη την φετινή σεζόν», με πολύ μικρές προσδοκίες και για τον Αύγουστο. Με τα ποσοστά πληρότητας να μην ξεπερνούν, όπως όλα δείχνουν, το 40% στην αιχμή της σεζόν, ο κ. Δερβένης επισημαίνει ότι «η πτώση στην αεροπορική κίνηση ήταν αναμενόμενη με βάση τα δεδομένα που είχαμε».

Βασική πηγή προβληματισμού του κ. Δερβένη, το γεγονός ότι «έχουν κλείσει τρεις βασικές χώρες, που είναι Ρουμανία, Σερβία, Κύπρος. Δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα, οι Ελληνες είναι μουδιασμένοι, δε νομίζω ότι θα γίνει κάτι, έχει τελειώσει η χρονιά. Κορονοϊός και τουρισμός αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Ερχονται πτήσεις, αλλά δεν έχουν πληρότητα» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ανησυχητικά τα στατιστικά στοιχεία

Σημαντική πτώση κατέγραψε, στο μεταξύ, η επιβατική κίνηση και τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece και τα οποία υποδέχθηκαν, εκ νέου, πτήσεις από τις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειρίστριας εταιρείας, ο συνολικός αριθμός επιβατών στους 14 αερολιμένες υποχώρησε τον Ιούλιο σε 1,3 εκατ. από 5,3 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, μεταβολή που αντιστοιχεί σε -75,1%.

Την πτώση όλων των άλλων αεροδρομίων ακολουθεί και η Σκιάθος, στο Διεθνές Αεροδρόμιο. Βουτιά επιβατών και πτήσεων, που φτάνει στους πρώτους μήνες το 87,2%. Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά της Fraport, οι επιβάτες που μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου από το εξωτερικό ήταν 12.853 τον Ιούλιο του 2020 ενώ το 2019 ήταν 100.738 δηλαδή μείον 87.885 επιβάτες.

Μεγαλύτερη πτώση (-78,5%) καταγράφεται στις αφίξεις εξωτερικού, σε σχέση με αυτές από το εσωτερικό (-56,5%) το φετινό Ιούλιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ποσοστιαία, τη μεγαλύτερη υποχώρηση επιβατών εμφανίζει το αεροδρόμιο της Σκιάθου (-85,2%) απ’ όπου διακινήθηκαν τον Ιούλιο μόλις 16,7 χιλ. άτομα από 113,3 χιλ. πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ακολουθούν οι αερολιμένες Κεφαλονιάς (-84,3%), Ακτίου (-81,7%), Καβάλας, Χανίων, Ρόδου, Κω, Κερκύρας, Ζακύνθου, Μυκόνου και Σαντορίνης, όπου η πτώση κυμαίνεται από -74% έως περίπου -80%.

Σε Σάμο, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη η υποχώρηση διαμορφώνεται σε -71%, -63,5% και 56%, αντίστοιχα. Τον Ιούλιο, ο συνολικός αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης περιορίστηκε σε 292,3 χιλ. από 801,8 χιλ., με το αντίστοιχο μέγεθος να διαμορφώνεται σε 112,1 χιλ. άτομα στα Χανιά, 87,9 χιλ. στη Μύκονο, 100 χιλ. στη Σαντορίνη, 226 χιλ. στη Ρόδο και 152,1 χιλ. στην Κέρκυρα.

Κατά τους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς, το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece υποχώρησε σε ποσοστό 81%, σε περίπου 3 εκατ. άτομα από 16,2 εκατ. άτομα το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2019.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου