ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Βουτιά» τζίρου στις Β. Σποράδες

βουτιά-τζίρου-στις-β-σποράδες-1135

Μείωση 100% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δυνατό πλήγμα υπέστησαν εστίαση και καταλύματα

Δραματική «βουτιά» σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης και των καταλυμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις Β. Σποράδες να υφίστανται σφοδρό πλήγμα της τάξης του 100% τον Απρίλιο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων που προηγήθηκε, αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, στην διάρκεια του Απριλίου συρρικνώθηκαν δραματικά τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών της εστίασης, που αγγίζει το 100% σε σύγκριση με πέρυσι, παρατηρήθηκε τον Απρίλιο στις Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Θεσπρωτίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Κέας – Κύθνου, Σποράδων και Φωκίδας, σε ποσοστό, ενώ αύξηση δεν καταγράφηκε σε καμία Περιφερειακή Ενότητα.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών του κλάδου παροχής καταλυμάτων το πρώτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου (58,5%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη αύξηση (40,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων.

Στην εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, τα προβλήματα, δυστυχώς παραμένουν, με την εικόνα στην εστίαση και την τουριστική κίνηση να παραμένει κατώτερη των προσδοκιών των επιχειρηματιών.

Με την πανδημία να διατηρείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, οι φορείς και επαγγελματίες των Βορείων Σποράδων έχουν επιδοθεί σε δραματικό αγώνα δρόμου, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνάμεις, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη για όλους.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών της Σκιάθου Χρήστος Δημητριάδης, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το κλίμα αβεβαιότητας παραμένει. «Η μείωση τζίρου στις επιχειρήσεις της Σκιάθου υπολογίζεται σε 70% με 80% σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι τεράστιες οι οικονομικές απώλειες που υφιστάμεθα λόγω της πανδημίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα καταστήματα εστίασης και οι επιχειρήσεις του νησιού. Οι φετινές προβλέψεις είναι αρνητικές και ο τζίρος παραμένει, δυστυχώς, χαμηλός» είπε.

Εξίσου δραματική είναι η καθημερινότητα των επαγγελματιών της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, με επαγγελματίες των νησιών, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, να εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αγωνία τους για την επόμενη μέρα. Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, επιχειρούν σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, με την προσδοκία ότι θα κατορθώσουν να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεών τους, εξασφαλίζοντας την επαγγελματική τους επιβίωση, που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω συνθηκών δεν έχουν ανοίξει φέτος όλα τα καταλύματα των νησιών, ενώ στην Αλόννησο, ειδικότερα, τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν σταδιακά και διστακτικά. Το μέλλον εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο, με τους επαγγελματίες του τουρισμού να δίνουν την πιο μεγάλη μάχη, βιώνοντας πρωτοφανείς καταστάσεις, με αβέβαιη εξέλιξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου