ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Υγειονομική οχύρωση των νησιών πριν την έλευση τουριστών

υγειονομική-οχύρωση-των-νησιών-πριν-τ-60458

Σε επιφυλακή γιατροί και νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων

Σε ετοιμότητα βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, αλλά και στο Περιφερειακό Ιατρείο της Αλοννήσου, αναμένοντας τις ειδικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να θωρακιστούν οι δομές του ΕΣΥ για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσματα κορονοϊού κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Οι διευθυντές των υγειονομικών μονάδων είναι καθημερινά σε επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους του ΕΟΔΥ για να δρομολογηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον COVID-19.

«Προσπαθούμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σκιάθου Γιάννης Ριζοδήμος. «Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από τη μία και το άνοιγμα του τουρισμού από την άλλη είναι φυσικό να μας έχουν θέσει όλους σε κόκκινο συναγερμό.

Ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, πρέπει να μας γίνουν συνήθεια τα βασικά μέσα προστασίας, όπως πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων», συνέχισε ο ίδιος.

Για την ενίσχυση των δομών στα νησιά, ο κ. Ριζοδήμος είπε πως αναμένονται στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου επιπλέον δύο αγροτικοί γιατροί τον Ιούνιο, η πρόσληψη των οποίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν αυτή την περίοδο 3 μόνιμοι γιατροί και άλλοι δύο αγροτικοί.

Αντιστοίχως στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη γενικού ιατρού/παθολόγου, καθώς στο οργανόγραμμά του προβλέπονται πέντε (5) θέσεις μόνιμου προσωπικού της ειδικότητας γενικού ιατρού/παθολόγου και στο ΚΥ αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί ούτε ένας, ενώ στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου υπηρεσίες παρέχουν δύο αγροτικοί γιατροί.

Το σχέδιο της θωράκισης

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του συμπλέγματος των Β. Σποράδων, θα δοθεί στην ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων όσο και των ημεδαπών και των αλλοδαπών επισκεπτών.

Βάσει του σχεδίου, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορονοϊό.

Για παράδειγμα οι Β. Σποράδες ανήκουν στην κατηγορία των προορισμών χαμηλού κινδύνου καθώς η σύνδεση με την ηπειρωτική Μαγνησία μπορεί να γίνει σε σύντομο διάστημα.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας θα έχει το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο θα υλοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στις Β. Σποράδες, τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους λιμενικούς για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού και τη διακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου