ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σωτήρια παρέμβαση για δύο μικρές φώκιες

σωτήρια-παρέμβαση-για-δύο-μικρές-φώκι-277194

Εντοπίστηκαν αφυδατωμένες και υποσιτισμένες, λίγο μετά τη γέννησή τους

Επιχείρηση διάσωσης στήθηκε για δυο μικρές φώκιες, οι οποίες εντοπίστηκαν υποσιτισμένες και αφυδατωμένες, λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους. Τις δύο μικρές φώκιες περιθάλπει η Mom, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μέχρις ότου φθάσουν στο επιθυμητό βάρος, προκειμένου να επιστρέψουν, στη συνέχεια, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μια φώκια εντοπίστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αργολίδα και η δεύτερη στο Πύλη Ευβοίας, με διαφορά δέκα ημερών, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς της Mom, ανήκει στον πληθυσμό που διαβιεί στον ευρύτερο χώρο του θαλασσίου πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Τα νεογέννητα φωκάκια εντοπίστηκαν δέκα σχεδόν μέρες μετά τη γέννησή τους και χάρη στην άμεση παρέμβαση ευαισθητοποιημένων εθελοντών μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον, προκειμένου να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Η Λένα και η Νικόλ, όπως ονομάστηκαν, ανταποκρίνονται πλήρως στη φροντίδα των επιστημόνων, ζυγίζουν ήδη 30 κιλά και αναμένεται να απελευθερωθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου και αφού φτάσουν στο επιθυμητό βάρος των 50 – 55 κιλών, περίπου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Mom, Παναγιώτη Δενδρινό, δρ. Βιολογίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα νεογέννητα φωκάκια χάνουν τον προσανατολισμό τους είτε λόγω κακοκαιρίας, είτε γιατί η μητέρα τους μπλέκεται σε δίκτυα και μένουν ορφανά. Σε αυτές τις περιπτώσεις βγαίνουν σε ανοιχτές παραλίες, ανήμπορα να αναζητήσουν τροφή. Το γεγονός ότι είναι νεογέννητα και θηλάζουν, καθιστά αδύνατη την εξασφάλιση τροφής και κατά συνέπεια, η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η άμεση κινητοποίηση των ατόμων που τις εντόπισαν είχε αίσιο αποτέλεσμα, με τον κ. Δενδρινό να εκφράζει την αισιόδοξη άποψη ότι τα δύο φωκάκια θα επιστρέψουν στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο μεταξύ, η Λένα και η Νικόλ ανακτούν δυνάμεις, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Αναστασίας Κομνηνού, καθηγήτριας κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία παρακολουθεί την πορεία τους. Υπεύθυνη περίθαλψης είναι, αντίστοιχα, η ιχθυολόγος Ελένη Τούντα, η οποία συμμετέχει στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Mom υπογραμμίζει ότι είναι αυξημένος ο δείκτης ευαισθησίας των πολιτών και σε κάθε περίπτωση, συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου