ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πράσινη ανάπτυξη στη Σκόπελο

πράσινη-ανάπτυξη-στη-σκόπελο-373280

Προωθείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημοτικά κτίρια του νησιού

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία της Γλώσσας, με στόχο την προώθηση της πράσινης ενέργειας, η πορεία των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις εντάσσονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα δράσης της νέας δημοτικής αρχής Σκοπέλου.

Στις άμεσες προτεραιότητες του δημάρχου Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημοτικά κτίρια του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών μονάδων, στο σύνολό τους.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Περίσσης υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η μείωση δαπανών και η προστασία του περιβάλλοντος, προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς στην ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή που πρέπει να μπει όλος ο πλανήτης».

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο πρότζεκτ, που αφορά στο Δημοτικό – Γυμνάσιο και Λύκειο Γλώσσας. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αποστόλης Παναγιώτου, με καταγωγή από τη Γλώσσα, έδωσε στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Σταμάτη Περίσση μελέτη σκοπιμότητας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στο Δημοτικό – Γυμνάσιο και Λύκειο Γλώσσας. Η μελέτη που εκπονήθηκε από τον καθηγητή κ. Παναγιώτου με βάση τις ανάγκες των σχολείων είναι για φωτοβολταϊκά περίπου 15 kw.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι θα φροντίσει να γίνει η μελέτη του στεγάστρου κάτω από το οποίο θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά, στη συνέχεια θα έρθει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για έγκριση, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του.

Επίσης υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει χορηγούς που θα συμβάλλουν οικονομικά στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και της αντλίας θερμότητας, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα πράσινης ενέργειας στα σχολεία της Γλώσσας. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, από τη στιγμή που τα σχολεία δεν θα χρησιμοποιούν ρεύμα, πετρέλαιο κ.λπ.

Πιλοτικό πρόγραμμα

Σε φιλόδοξο πιλοτικό έργο, που θα καταστήσει ενεργειακά αυτόνομο το σχολείο τους, δούλεψαν μαθητές της Β’ Λυκείου στις Λυκειακές Τάξεις στη Γλώσσα Σκοπέλου την περασμένη σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και αντλιών θερμότητας, που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος και για το οποίο ήδη αναζητούνται χορηγοί. Ηδη από την προηγούμενη χρονιά, ομάδα μαθητών του σχολείου της α’ Λυκείου, στο πλαίσιο του μαθήματος Ερευνητικής Εργασίας, έχει αναπτύξει συνεργασία με τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πυρηνικής Φυσικής Απ. Παναγιώτου.

Οι μαθητές μελέτησαν τις ενεργειακές ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος, τα τετραγωνικά και τον όγκο κάθε τάξης, τα διαφορετικά είδη φωτοβολταϊκών συστημάτων και κατέληξαν στο σύστημα φωτοβολταϊκού που πρέπει να εγκατασταθεί στο σχολείο για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια.

Μέσω του συστήματος, το σχολείο θα εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους. Μόνο για τη θέρμανση, το σχολείο δαπανά κάθε χρόνο περί τις 3.300 ευρώ για τρεις τόνους πετρελαίου θέρμανσης. Η θέρμανση πλέον θα εξασφαλίζεται μέσα από το φωτοβολταϊκό και μολονότι αυτό θα σημάνει αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα έχει επίπτωση στη ΔΕΗ, αφού το σχολείο θα παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια.

Το συγκεκριμένο θα είναι το δεύτερο φιλόδοξο πρότζεκτ που υλοποιεί το σχολείο, καθώς λειτουργεί, σε σύνδεση με το δίκτυο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών, πλήρης μετεωρολογικός σταθμός με χορηγία του προέδρου του ΙΑΣΩ Γ. Σταματίου. Μέσω του σταθμού μεταδίδονται αυτόματα μετεωρολογικά στοιχεία, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, βροχόπτωση, ηλιακή ακτινοβολία, χρήσιμα για την εγκυρότερη πρόβλεψη του καιρού στην περιοχή των Βορείων Σποράδων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου