ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Ασπίδα» κατά της παράνομης αλιείας στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου

ασπίδα-κατά-της-παράνομης-αλιείας-σ-402066

Συνεχίζεται η κοινή προσπάθεια προστασίας του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου

Θετικά αποτελέσματα έχει αποφέρει η συνεργασία φορέων και τοπικών δυνάμεων, με στόχο τη θωράκιση και την προστασία του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, για την αποτροπή κάθε ενδεχόμενου παράνομης αλιείας. Στο πλαίσιο της δράσης συνεργασίας, που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ο φορέας διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου έχει εφοδιαστεί με σκάφος, με τη βοήθεια του ιδρύματος THALASSA, προκειμένου να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκεκριμένα, ο φορέας διαχείρισης υλοποιεί πρόγραμμα υποστήριξης της φύλαξης του πάρκου, σε συνεργασία με τη Mom και τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου, με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος THALASSA.

Επίκεντρο της δράσης συνεργασίας είναι, όπως προαναφέρθηκε, η ενίσχυση της προστασίας του πάρκου ενάντια σε ποικίλες απειλές, όπως η παράνομη αλιεία. Για τον λόγο αυτό, υλοποιείται το πρόγραμμα το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην επιτήρηση και φύλαξη της περιοχής, αλλά και στην διατήρηση και αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση και χρήση δύο σκαφών επιτήρησης, τα οποία περιπολούν στην προστατευόμενη περιοχή σε καθημερινή βάση, καταγράφοντας την κατάσταση του περιβάλλοντος και ελέγχοντας τις δραστηριότητες στην περιοχή. Μαζί με την εφαρμογή και χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων, οι περιπολίες αυτές συνδράμουν επικουρικά στη φύλαξη, ειδοποιώντας το Λιμενικό για τυχόν παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, το πρόγραμμα υποστηρίζει με ανθρώπινο δυναμικό την ενημέρωση των επισκεπτών και τη αποτροπή δραστηριοτήτων υποβάθμισης του πάρκου.

Φύλακες άγγελοι

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Mom Παναγιώτης Δενδρινός υπογράμμισε ότι υπάρχει η βούληση από την πλευρά των συμμετεχόντων φορέων να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα, το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της προστατευόμενης περιοχής της Αλοννήσου. Ο ίδιος εξήρε, παράλληλα, τη συμβολή των αλιέων στην προσπάθεια αποτροπής κάθε απειλής, ενώ σημείωσε ότι «είναι σε πολύ καλό επίπεδο η συνεργασία».

Ο πρόεδρος της Mom και διδάκτωρ Βιολογίας ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα αποδίδει, υπάρχει πλαίσιο προστασίας στο θαλάσσιο πάρκο, αλλά και περιθώριο βελτίωσης, ενώ σημείωσε ότι «έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει φύλαξη. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και αποτυπώνονται στην αύξηση του πληθυσμού των θηλαστικών, δελφίνια και φώκιες, που ζουν στην προστατευόμενη περιοχή» είπε.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των ντόπιων ψαράδων στη φύλαξη του πάρκου, καθώς υπάρχει άψογη συνεργασία για την πάταξη της παράνομης αλιείας από σκάφη που εισέρχονται στην προστατευόμενη περιοχή. Παράλληλα, πολλοί παράκτιοι ψαράδες της περιοχής πρωτοπορούν στις προσπάθειες βιώσιμης αλιευτικής διαχείρισης, καθώς πρώτοι εκείνοι αντιλαμβάνονται τη σημασία ανάκαμψης των αποθεμάτων.

Οι φύλακες άγγελοι του θαλάσσιου πάρκου υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν είναι η ουσιαστική εμπλοκή των αρμόδιων θεσμικών οργάνων στην προστασία του πάρκου με την ενίσχυση του τοπικού Λιμενικού Σταθμού και τη θεσμοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης σε αυτό.

Προστασία του περιβάλλοντος

Εξίσου σημαντικό όφελος, το οποίο προκύπτει από την παραπάνω δραστηριότητα, είναι η προβολή της Αλοννήσου ως νησί που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Σε αυτό έχουν συμβάλει τόσο η δημιουργία του πάρκου και η πολύχρονη παρουσία της Mοm στο νησί, όσο και οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και τη μετάβαση προς ένα μέλλον χωρίς πλαστικό μίας χρήσης.

Εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία του φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, με τον ιχθυολόγο Σπύρο Ιωσηφίδη, συντονιστή του φορέα, να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «υπάρχει καλύτερη εικόνα στο πάρκο σε σχέση με άλλες περιοχές». Αναφερόμενος στη συνεργασία που ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζεται, υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντική από τη στιγμή που ο φορέας δεν έχει τα τεχνικά μέσα για τη φύλαξη». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοθεί η ανάλογη βάση από την πολιτεία, προκειμένου να ενισχυθεί ο φορέας όπως πρέπει».

Η προστασία του πάρκου αποδίδει, καθώς τα ψάρια της περιοχής διατηρούν ακόμη ικανοποιητική ηλικιακή δομή και μέγεθος συγκριτικά με άλλες μη προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, όπως υπογραμμίζουν οι συντελεστές του προγράμματος φύλαξης.

«Το ίδρυμα THALASSA στηρίζει τις δράσεις της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία μίας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής που θα αποδεικνύει έμπρακτα πως η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετοι άξονες και μονόδρομος για το μέλλον», είπε η Βέρα Αλεξανδροπούλου, αντιπρόεδρος του ιδρύματος THALASSA.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η Αλόννησος θα μπορέσει να προστατεύσει τη μοναδική της φύση και να αναδείξει τον οικοτουριστικό της χαρακτήρα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον φυσιολατρών, επιστημόνων, φοιτητών και όσων κατά γενική ομολογία ασχολούνται με την παρατήρηση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Αυτό θα δώσει μια νέα προοπτική στο νησί, καθώς τα παραδοσιακά επαγγέλματα που συνδέονται με την θάλασσα δεν θα αφανιστούν, ενώ πρόσθετες πηγές εισοδήματος και νέες ευκαιρίες απασχόλησης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν για τους νέους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου