ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Παράταση για τους δασικούς χάρτες σε Μαγνησία – Σποράδες

παράταση-για-τους-δασικούς-χάρτες-σε-μ-403592

Λύση στο καυτό ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος

Δίμηνη παράταση, προκειμένου να βρεθεί λύση στον γραφειοκρατικό κυκεώνα με τους δασικούς χάρτες, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πίστωση χρόνου θα έχει διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει συνολικά οκτώ περιοχές.

Συγκεκριμένα αφορά στις περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Κυκλάδων, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Κοζάνης, Μαγνησίας και Καρδίτσας, των οποίων η προθεσμία λήγει στις 30 Αυγούστου. Για τη Μαγνησία αφορά στους προκαποδιστριακούς Δήμους Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ θα αναζητήσει λύση στα καυτά ζητήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τα σημαντικότερα να είναι οι οικιστικές πυκνώσεις και η εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων.

Οσον αφορά στη Μαγνησία ιδιαίτερο πρόβλημα έχουν τα νησιά της Σκιάθου και της Αλοννήσου. Μάλιστα στη Σκιάθο ο Δήμος απέστειλε τον χάρτη με τα αυθαίρετα ξενοδοχεία και κατοικίες, που αποτελούν οικιστική πυκνότητα προκειμένου οι εκτάσεις αυτές να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη και να ενταχθούν σε άλλο προστατευτικό καθεστώς για να μην γκρεμιστούν. Ομως οι οικιστικές πυκνότητες «βγήκαν» άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αντίρρηση κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την κ. Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο – πολεοδόμο μηχανικό, «ως οικιστικές πυκνότητες νοούνται περιοχές αυθαιρέτων εκτός σχεδίου, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως δασική έκταση κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη, με αποτέλεσμα να προκύψουν αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας και να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, να κινδυνεύσουν με απώλεια δικαιωμάτων τους, που μπορεί να διεκδικήσει το Δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων είναι ο ελάχιστος αριθμός κτιρίων 50 και με απαιτούμενη πυκνότητα, μέχρι 100 κτίρια, δηλαδή 1 κτίριο/500 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μία οικιστική πύκνωση θα πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον 25 στρέμματα. «Πραγματικά» σημειώνει η κ. Μπακλατσή, «η Σκιάθος είναι ένα νησί με μεγάλη οικιστική πίεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στις εκτός σχεδίου περιοχές πολλές αυθαίρετες κατοικίες, που πρέπει να καταγραφούν. Πρόκειται για διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται δασικές με βάση παλιές αεροφωτογραφίες και δεν μπορούν να πολεοδομηθούν, ούτε να ενταχθούν σε προγράμματα νομιμοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου