ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σχέδιο – μαμούθ για τον Τσουγκριά

σχέδιο-μαμούθ-για-τον-τσουγκριά-441221

Ετοιμάζεται μεγάλο τουριστικό project στη νησίδα και άλλες εκτάσεις στη Σκιάθο-Τι συζήτησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας με κυβερνητικά στελέχη

Επένδυση – μαμούθ σχεδιάζει ο διάδοχος πρίγκιπας του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με επίκεντρο τη Σκιάθο και το νησί Τσουγκριάς. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Deal», ο 34χρονος γαλαζοαίματος πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή σε Αθήνα και Σκιάθο και είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του νησιού, καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα. Σκοπός του ταξιδιού η διερεύνηση των προθέσεων από ελληνικής πλευράς για επένδυση – μαμούθ, την οποία σχεδιάζει ο διάδοχος πρίγκιπας

Πηγές της «Deal» αναφέρουν ότι ο πανίσχυρος πρίγκιπας πρόκειται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της βραχονησίδας Τσουγκριάς στην περιοχή, καθώς και άλλων εκτάσεων στη Σκιάθο, για την ανάπτυξη τουριστικού project. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο νησί, ο πρίγκιπας συναντήθηκε με παράγοντες της Σκιάθου, αντίστοιχους εκκλησιαστικούς, αλλά και εκ-προσώπους funds βρετανικών συμφερόντων. Κι αυτό γιατί η βραχονησίδα του 1,14 τετραγωνικού χιλιομέτρου έχει περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς (ανάμεσα στους ιδιοκτήτες εμφανίζεται το Δημόσιο, η Μονή Ευαγγελίστριας της Σκιάθου, αλλά και παλιότερα οι επιχειρηματικές οικογένειες Επιφανειάδη και Φιξ).

Τι προβλέπει το σχέδιο για ξενοδοχείο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει επαφές σε πολύ προχωρημένο στάδιο με μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς και τον μεγιστάνα Richard Branson της Virgin για αγορά της νησίδας, που βρίσκεται σε «στρατηγικό» σημείο, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου.

Αυτό που έχουν στον νου τους οι επενδυτές, σύμφωνα με την «Deal», είναι η ανάπτυξη υπερπολυτελούς τουριστικού θέρετρου στη νησίδα, όχι ως αυτοτελούς μονάδας, αλλά με διάσπαρτες βίλες σε αυτή και άλλες εγκαταστάσεις.

To project εμφανίζεται ως γιγαντιαία επένδυση και οι εκπρόσωποι των funds που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτό, βρέθηκαν στο νησί, μαζί με τον πρίγκιπα, για να συζητήσουν γι’ αυτό, να δουν την έκταση, αλλά και να συμμετάσχουν στις πρώτες ινκόγκνιτο διερευνητικές επαφές του με τοπικούς παράγοντες, ώστε να διαφανεί πόσο εύκολη θα είναι η δημιουργία και λειτουργία της μονάδας στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του σε Αθήνα και Σκιάθο ο διάδοχος πρίγκιπας ενημερώθηκε και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία του τουρισμού κ.ά., ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μιας ακόμα έκτασης, εκτός της βραχονησίδας.

Πρόκειται για έκταση η οποία ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται επάνω από το λιμάνι της Σκιάθου. Είναι δηλαδή απέναντι από τον Τσουγκριά και, όπως εξηγούν τοπικοί παράγοντες, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτοτελούς ξενοδοχείου, αλλά πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί, εάν προχωρήσει το project, για την ανέγερση κτιρίων που θα στεγάσουν βοηθητικές εγκαταστάσεις της τουριστικής μονάδας, που σκοπεύει να αναπτύξει στον Τσουγκριά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Υπογραμμίζεται πως ο 34χρονος πρίγκιπας θεωρείται αδιαμφισβήτητα ο άνθρωπος – κλειδί για επενδύσεις από αραβικά κεφάλαια. Εκτός από το «δαχτυλίδι» για τον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, είναι επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπουργός Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας και επικεφαλής των κορυφαίων κρατικών επιχειρήσεων του βασιλείου, όπως της Saudi Aramco ή του κρατικού επενδυτικού fund.

Η «λεπτομέρεια» που κάνει τη διαφορά, ωστόσο, είναι ότι έχει απόλυτη εξουσία στη χώρα, αλλά και τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύντομα η δημοπράτηση αξιοποίησης της βραχονησίδας

Ο Τσουγκριάς, που μαζί με άλλες ελληνικές βραχονησίδες πρόκειται να δημοπρατηθούν σύντομα, βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι Σκιάθου. Καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και πεύκα και διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες, με αποτέλεσμα να αποτελεί δημοφιλή προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσέγγιση του νησιού γίνεται με τουριστικά πλοιάρια από το λιμάνι της Σκιάθου ή από το λιμανάκι των Αχλαδιών. Η έκτασή της είναι 1,14 τ. χλμ. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Σκιάθου.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη η τιμή εκκίνησης για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας θα καθορίζεται με μια νέα διαδικασία που θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

α) Tην τιμή βάσης, η οποία θα ορίζεται για κάθε γεωγραφική περιοχή με απόφαση του υπουργού Oικονομικών.

β) Tο είδος της δραστηριότητας, η οποία θα αποτυπώνεται με «συντελεστές βαρύτητας» που θα μεταβάλλουν την τιμή βάσης.

γ) Tο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖH

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου