ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904 στην Σκιάθο

ταξιδιωτικές-φωτογραφίες-του-1904-στην-σ-447479

Στιγμιότυπα του 1904 στη μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται καθημερινά τον εκθεσιακό χώρο της ιεράς μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, που «φιλοξενείται» η έκθεσης φωτογραφίας «Alexander Lamont Henderson – Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904». Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων και την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και Skiathos Palace Hotel.

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» προς το Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα έως 29 Σεπτεμβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά 09.00 – 20.00.

Την έκθεση παρουσίασε εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη η Αλίκη Τσίργιαλου υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου του Μουσείου, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του αρχείου, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται, όπως και στο μεγάλο έργο της συντήρησης και τεκμηρίωσης του αρχείο, για το οποίο χρειάστηκε να συνεργαστούν επιστήμονες και ειδικοί της χώρας μας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το αρχείο είναι πολύ σημαντικό γιατί πέρα της καλλιτεχνικής του αξίας, λειτούργησε και ως σημείο αναφοράς και τεκμηρίωσης μιας εποχής αλλά και μνημείων, την φωτογραφική αποτύπωση των οποίων βλέπουμε για πρώτη φορά. Η Αθήνα του 1904 που αποτυπώνεται στην έκθεση είναι η ίδια εικόνα που είχε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος την εγκατέλειψε λίγα χρόνια αργότερα για να ζήσει στην αγαπημένη Σκιάθο μέχρι το τέλος της ζωής του», τόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

Ο δωρητής του αρχείου Πέτρος Τσεμπελής αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόκτησης του αρχείου, όταν πριν από 25 χρόνια οι Αγγλοι φίλοι του και γείτονές του στην εξοχική του κατοικία στη Σκιάθο, γνωρίζοντας την αγάπη του για την ιστορία και την τέχνη τον έφεραν σε επαφή με τον απόγονο του φωτογράφου, από τον οποίο αγόρασε το αρχείο. Το αρχείο δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015, με όρο να γίνει η έκθεση στη Σκιάθο.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος» και νεοεκλεγείς δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας ανέφερε πόσο σημαντικές είναι για τη Σκιάθο οι συνεργασίες με εμβληματικούς φορείς του πολιτισμού της χώρας μας όπως το Μουσείο Μπενάκη, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος με θετική δημοσιότητα για τη Σκιάθο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 29 Σεπτεμβρίου και το ωράριο λειτουργίας είναι 09.00 -20.00 καθημερινά. Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες 2427022012 και 6938246755.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου