ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ξενάγηση στο υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας στην Αλόννησο

ξενάγηση-στο-υποβρύχιο-μουσείο-της-πε-579926

Στο πλαίσιο διημερίδας τον Απρίλιο στην Αλόννησο

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συνδιοργανώνουν διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και το σχεδιασμό για τη διαχείρισή της.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου 2019, στην Αλόννησο, με την υποστήριξη του Δήμου Αλοννήσου.

Το πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:

Σάββατο 6/4/2019

11.00 και 15.00 στη Στενή Βάλα Αλοννήσου

Μια βουτιά στην Περιστέρα: Επαγγελματίες της κατάδυσης και αυτοδύτες θα ξεναγηθούν στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο.

Κυριακή 7/4/2019

10.00 -13.00 στο Δημαρχείο Αλοννήσου

Ημερίδα ανοιχτή στο κοινό

10.00-10.15 Χαιρετισμοί

– Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

– Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνη

10.15-10.30 Ελπίδα Χατζηδάκη, τέως Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Το ναυάγιο της Περιστέρας: η ανασκαφή και τα πρώτα συμπεράσματα»

10.30-10.45 Δημήτρης Κουρκουμέλης, υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Θαλάσσιοι δρόμοι και αρχαία ναυάγια στο Κεντρικό Αιγαίο»

10.45-11.00 Σπυρίδων Ιωσηφίδης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων- Δημήτρης Πουρσανίδης & Βασιλική Βασιλοπούλου, ΕΛΚΕΘΕ (πρόγραμμα Interreg Med AMAre), «Η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και η σημασία της»

11.00-11.15 Διάλειμμα

11.15-11.30Αγγελική Βενέτη, Συντονίστρια Προγράμματος BlueMed, Περιφέρεια Θεσσαλίας, «Η σημασία του BlueMed για την Περιφέρεια Θεσσαλίας»

11.30-11.45 Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Ο σχεδιασμός για τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους»

11.45-12.00 Πολυτίμη Γραββάνη, Προϊσταμένη Μονάδας Α’ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας, «Η συμβολή του ΠΕΠ Θεσσαλίας στην ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων»

12.00-12.15 Άγγελος Μαγκλής, Ατλαντίς Συμβουλευτική, «Το πρόγραμμα BlueMed και η αναπτυξιακή προοπτική των Βορείων Σποράδων»

12.15-13.00 Συζήτηση

15.00-17.00 στο Δημαρχείο Αλοννήσου

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες της κατάδυσης

Μια βουτιά στην Περιστέρα!

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος BlueMed, διοργανώνει υποβρύχια ξενάγηση στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου.

Κοντά στο νησάκι Περιστέρα Αλοννήσου, σε βάθος 25 μ., βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.

Στις 6 και 7 Απρίλη διοργανώνεται διήμερο δημοσιοποίησης των δράσεων του προγράμματος BlueMed στην Αλόννησο. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σκοπεύει να πραγματοποιήσει υποβρύχιες ξεναγήσεις στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας για περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών της κατάδυσης (Σάββατο 6 Απριλίου, 11 πμ Στενή Βάλα Αλοννήσου) και ερασιτεχνών αυτοδυτών (Σάββατο 6 Απριλίου, 15:00 μμ Στενή Βάλα Αλοννήσου).

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την υποβρύχια ξενάγηση, παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (σκαναρισμένα) στο email: [email protected] έως και τις 26 Μαρτίου 2019. Όσοι και όσες επιλεγούν θα ειδοποιηθούν ως τις 29 Μαρτίου. Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου