ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ωφελούμενες 2.600 επιχειρήσεις σε Σποράδες -Τρίκερι από το μεταφορικό ισοδύναμο

ωφελούμενες-2-600-επιχειρήσεις-σε-σποράδ-605023

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές του 2019 – Από Απρίλιο οι πληρωμές της διαφοράς του κόστους μεταφοράς προϊόντων – Στα 6 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επιδότηση στη νησιωτική Μαγνησία

Στις 2.600 ανέρχονται περίπου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, αλλά και στο Τρίκερι και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μέσω της δράσης «Μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις» για το επιπλέον κόστος που καταβάλλουν για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους συγκριτικά με επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Μαγνησίας. Στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε να «τρέχει» ήδη από 1η Ιανουαρίου 2019 και θα διαρκέσει τρία χρόνια, έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής 317 επιχειρήσεις της νησιωτικής Μαγνησίας. Η πλατφόρμα των πληρωμών για τις επιχειρήσεις που κριθούν επιλέξιμες θα ανοίξει τον ερχόμενο Απρίλιο και εκτιμάται ότι συνολικά στην τριετία οι νησιωτικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας θα επιδοτηθούν με ποσό 6 εκατ. ευρώ, όσο είναι και το επιπλέον κόστος που επωμίζονται για τις μεταφορές των προϊόντων τους στα νησιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά από τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΑΕΔΕΠ) Απ. Παπαδούλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της εταιρείας.

Μέσω της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπαδούλης κάλεσε τις επιχειρήσεις των Βορείων Σποράδων και του Τρικερίου να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος www.metaforikoisodynamo.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούλη το «Μεταφορικό ισοδύναμο για επιχειρήσεις» είναι ένα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που θα διαρκέσει τρία χρόνια (2019, 2020 και 2021) και είναι προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Στόχος του προγράμματος που αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά είναι η εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης αναφορικά με το μεταφορικό κόστος που πληρώνουν. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να επιδοτήσει το επιπλέον κόστος μεταφοράς προϊόντων που επιβαρύνεται μία νησιωτική επιχείρηση με μία αντίστοιχη στην ηπειρωτική χώρα, επειδή η μεταφορά εκτελείται από καράβια».

Μέχρι στιγμής 317 αιτήσεις

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται για την περίπτωση της Μαγνησίας η ΑΕΔΕΠ και σύμφωνα με τον κ. Παπαδούλη, δυνητικά ωφελούμενες είναι 2.600 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 1.316 στη Σκιάθο, οι 775 στη Σκόπελο, οι 432 στην Αλόννησο και 15 στο Τρίκερι. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτηθούν με συνολικό ποσό έξι εκατ. ευρώ στην τρέχουσα τριετία για το επιπλέον κόστος που πληρώνουν για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους. Ουσιαστικά θα επιδοτούνται ώστε το κόστος μεταφοράς προϊόντων σε επιχειρήσεις των νησιών να είναι αντίστοιχο με εκείνο των επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Μαγνησία.

Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως ο αριθμός των επιχειρήσεων που ενδιαφέρθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μικρός, 317 αιτήσεις συμμετοχής κατατέθηκαν, εκ των οποίων οι 164 από τη Σκιάθο, 87 από τη Σκόπελο και 66 από την Αλόννησο.

Η διαδικασία

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να πληρώνει από τον ερχόμενο Απρίλιο. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια του προγράμματος για λογαριασμό της ΑΕΔΕΠ κ. Μάρθα Γεράκη, οι επιχειρήσεις σε πρώτη φάση καταθέτουν αιτήσεις στο www.metaforikoisodynamo.gr. Για την εγγραφή και είσοδο της επιχείρησης στο σύστημα ζητούνται στοιχεία του TAXIS. Ο δυνητικά δικαιούχος συμπληρώνει τα πεδία της φόρμας υποβολής και αυτόματα γίνεται έλεγχος πληρότητας των τυπικών προϋποθέσεων. Με την οριστικοποίηση της αίτησης το σύστημα ενημερώνει τον δικαιούχο για την εγγραφή του και εκδίδεται Μοναδικός Αριθμός Νησιωτικής επιχείρησης (ΜΑΝ) και κατοχυρώνεται το δικαίωμα υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης στη δράση.

Μετά από αυτό οι επιχειρήσεις μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις χρηματοδότησης του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους για τις δαπάνες που πραγματοποιούν στο τρέχον έτος. Μπορούν να υποβάλουν έως τρεις αιτήσεις χρηματοδότησης κάθε χρόνο (από 1/4 έως 10/5, από 1/9 έως 5/10 και από 1/1 έως 15/2). Προϋπόθεση είναι να έχουν τα τιμολόγιά τους εξοφλημένα. Αμεσα βγαίνει το ποσό της επιδότησης και άμεσα πληρώνεται ο επιχειρηματίας.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση είναι 100% για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 700.000 ευρώ τον χρόνο και στο 80% για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 40 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου