ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συνεχίζεται με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα του Συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου»

συνεχίζεται-με-επιτυχία-το-πιλοτικό-π-614130

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος που συλλόγου «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», το οποίο εκπονήθηκε από την 1/2/2017 έως την 31/1/2018, το ΔΣ του συλλόγου, αποφάσισε τη συνέχιση του για μια ακόμη χρονιά, από την 1-6-2018 έως την 31-5-2019.

Η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος κρίθηκε επιτυχής και χρήσιμη αναφορικά με την επίτευξη των στόχων του συλλόγου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και για την αναβάθμιση των υποστηρικτικών υπηρεσιών του «ΦΑΡΟΥ» σε ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Στόχοι του συλλόγου στο εξής, συνεχίζουν να αποτελούν η διασύνδεση του με την τοπική κοινωνία της Σκοπέλου, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις – δυνητικά απειλητικές για τη ζωή- η συνέχιση της συνεργασίας με ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και επαγγελματίες υγείας στο νησί της Σκοπέλου αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και φυσικά η παροχή υποστηρικτικών νοσηλευτικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε ασθενείς και φροντιστές.

Στην παρούσα φάση, οι υπηρεσίες του συλλόγου έχουν εμπλουτιστεί με την παροχή υπηρεσιών νοσηλευτικής υποστήριξης από την κ. Lisa Manly, νοσηλεύτριας -ειδικευμένης στην ανακουφιστική φροντίδα, η οποία προτίθεται να παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε ασθενείς και φροντιστές- εξυπηρετούμενους του συλλόγου, αλλά και με ιατρικής υποστήριξης /συμβουλευτικής από την κ. Νατάσσα Παπαδαυίδ, παθολόγο, ειδικευμένη στην Ανακουφιστική φροντίδα.

Στο διάστημα αυτό, ο «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» συνεχίζει το έργο του αναφορικά με την ψυχοκοινωνική αλλά και ιατρονοσηλευτική υποστήριξη χρόνιων ασθενών και των οικογενειών τους, με την διενέργεια συνεδριών συμβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης, την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών συμβουλών αναφορικά με τη διαχείριση συμπτωμάτων, αλλά και την ευρύτερη υποστήριξη των εξυπηρετούμενων του (οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι 30 άτομα σε όλο το νησί της Σκοπέλου, ασθενείς και φροντιστές) διασυνδέοντας τους με τις κατάλληλες υπηρεσίες και παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες σε ό,τι αφορά προνοιακά δικαιώματα και ιατρικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες ο σύλλογος «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης:

  1. Ενημερωτική δράση στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, σε συνεργασία με τα «Εργαστήρια τραγουδιού» στον χώρο του «ΟΡΦΕΑ».
  2. Ενημερωτική δράση στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού – σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας- στη Γλώσσα και στην Χώρα της Σκοπέλου .
  3. Οργάνωση εισαγωγικού σεμιναρίου πρώτων βοηθειών /ΚΑΡΠΑ στη Σκόπελο, με τη συνεργασία της Λέσχης Εθελοντών Βόλου.
  4. Δημόσια παρουσίαση συλλόγου στην Αλόννησο για το ευρύ κοινό και ενημέρωση επαγγελματιών υγείας του νησιού για τη δράση και του στόχους του.
  5. Διασύνδεση με ΟΕΚΚ «ΑγκαλιάΖΩ», με στόχο την πραγματοποίηση ενημερωτικής ομιλίας και αποστολή σχετικού ενημερωτικού εντύπου στο σύλλογο. Η ενημερωτική δράση με θέμα «Διατροφή και καρκίνος», θα πραγματοποιηθεί στην Χώρα της Σκοπέλου, στις 16 Μαρτίου 2019.
  6. Πραγματοποίηση ενημερωτικής ομιλίας – δημόσιας συζήτησης με θέμα «Η επικοινωνία στην οικογένεια του καρκινοπαθή» με εισηγήτριες τις κ. Λίζα Μάνλι, νοσηλεύτρια και κ. Μαρία Καφαντάρη , ψυχολόγο σε Σκόπελο και Γλώσσα στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2019.
  7. Ανάρτηση σε τακτά χρονικά διαστήματα – στη σελίδα του συλλόγου αλλά και σε τοπικά ειδησεογραφικά blogs- άρθρων με χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για ασθενείς και φροντιστές.

Στους στόχους του συλλόγου «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ» για το διάστημα αυτό εντάσσονται και τα παρακάτω:

  1. Η διεύρυνση των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης με τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού και για φροντιστές ασθενών με καρκίνο, αλλά και σεμινάρια με στόχο την ψυχοεκπαίδευση φροντιστών ασθενών με άλλες χρόνιες παθήσεις (πχ άνοια τύπου Alzheimer)
  2. Η διεύρυνση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας
  3. Η περαιτέρω διασύνδεση του συλλόγου με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς σε επίπεδο συνεργασίας / κοινών δράσεων.

Συντονίστρια και ψυχολόγος του συλλόγου είναι για το διάστημα αυτό η κ. Μαρία Καφαντάρη (Msc Κοινωνικής-Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή θεραπεία), η οποία βρίσκεται στο γραφείο του συλλόγου (στον κάτω όροφο του κτιρίου του παλιού ΚΑΠΗ) Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη- Παρασκευή (10.00-14.00 ) και Πέμπτη (17.00-21.00)

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του συλλόγου είναι 24240-22341 και 6978955539, E-mail: [email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου