ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ο Γιώργος Αναγνώστου επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΛΑ.Σ. στην Σκόπελο

ο-γιώργος-αναγνώστου-επικεφαλής-του-ψ-615357

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΞΕΝΙΑ παρουσιάστηκαν την Κυριακή οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές και στο Δήμο Σκοπέλου Γιώργος Αναγνώστου.

Την εκδήλωση άνοιξε κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της δράσης της Λαϊκής Συσπείρωσης ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Ραμαντάνης, ο οποίοςαναφέρθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του Δήμου ως αποτέλεσμα -όπως είπε – της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της κεντρικής διοίκησης, που με συνέπεια και συνέχεια εφάρμοσε και η τωρινή Δημοτική Αρχή. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο τρίπτυχο διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης στα ζητήματα της Αντιπλημμυρικής-Αντισεισμικής-Αντιπυρικής θωράκισης του νησιού, οι υποδομές του οποίου δοκιμάστηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια. Αφού τόνισε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπίστηκαν ανυποχώρητα τα λαϊκά συμφέροντα όλα αυτά τα χρόνια, είπε ότι έφτασε η ώρα της ανανέωσης του επικεφαλής δίνοντας τη σκυτάλη και το λόγο στον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Αναγνώστου.

«Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι επλήγησαν από την καπιταλιστική κρίση, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Έχει συσσωρευτεί πλούσια πείρα στις λαϊκές οικογένειες από διάφορα πολιτικά σχήματα, που υπηρέτησαν όμως με συνέπεια την ίδια πολιτική, αυτήν της θυσίας των σύγχρονων αναγκών μας για να ενταθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική, που με ζήλο συνέχισε και εφαρμόζει και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί και την αιτία της χειροτέρευσης της ζωής μας στο νησί», τόνισε αρχικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για «τρίμηνη προεκλογική πασαρέλα ‘’ανεξάρτητων’’, ‘’άφθαρτων’’ και ‘’έμπειρων’’ υποψηφίων», αναφερόμενος σε υποψηφίους και σχήματα τα οποία προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες για σχετική αυτονομία του χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης από την κεντρική πολιτική.

Έθεσε, μάλιστα, σειρά ερωτημάτων προς όσους αρνούνται να προβάλλουν ακόμη τις θέσεις τους για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Δήμων, όπως για τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη», τον « Κλεισθένη 1», τη συμμόρφωση με τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Πολιτικής, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ, τη μετακύλιση και άλλων φορολογικών βαρών στους δημότες είτε μέσω των περικοπών των ΚΑΠ είτε δια του δανεισμού για την εκτέλεση έργων, όπως με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» κλπ.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος Δήμαρχος περιέγραψε το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει για το νησί η υλοποίηση όλων των «μνημονιακών» πολιτικών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως είπε, το γεγονός του ουσιαστικού αποκλεισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη χερσαία Μαγνησία των Σκοπελιτών, που χρειάζονται ακόμη και δύο διανυκτερεύσεις για να διεκπεραιώσουν μια απλή υπόθεσή τους στο Βόλο, θυμίζοντας παράλληλα ότι κάποιοι πανηγύριζαν για την άρση του καμποτάζ λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι δημοτικές αρχές συμβιβάστηκαν με τις κυβερνήσεις και τους κατά καιρούς υπουργούς-υπαλλήλους των εφοπλιστών.

Επίσης υπενθύμισε τις απαράδεκτες για ασθενείς και εργαζομένους συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, με τα σοβαρότατα προβλήματα στην κτιριακή του υποδομή και τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ανέδειξαν και με κινητοποίηση σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τοπικοί φορείς.

Ανάλογη από πλευράς υποδομών είναι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου, και η κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης, όπου κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσοστό των απωλειών νερού, η αγροτική οδοποιία, το λιμάνι του Αγνώντα, τις σχολικές μονάδες, τα δημοτικά κτίρια, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται η περιοχή του Μύλου και του Κάστρου.

Στη συνέχεια, ο Γ. Αναγνώστου τόνισε ότι από όποια θέση κι αν τοποθετήσουν οι Σκοπελίτες τη Λαϊκή Συσπείρωση, αυτή θα λειτουργήσει ως λαϊκή αντιπολίτευση καλώντας όλους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την συνεισφορά των πέντε κομμουνιστών δημάρχων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. «Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αντεργατική πολιτική και σε κοινή πορεία με το μαζικό κίνημα παλεύοντας, μεταξύ άλλων, για:

-Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της Τοπ. Διοίκησης («Καλλικράτης», «Κλεισθένης», Οικονομικό Παρατηρητήριο κλπ)΄

-Εξασφάλιση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλων των πόρων για εκτέλεση έργων, μισθοδοσία υπαλλήλων, κατάργηση της ανταποδοτικότητας

-Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και λογαριασμών ΔΕΥΑ

-Ελάφρυνση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

-ΟΕΥ του Δήμου στη βάση των αναγκών των υπηρεσιών, μονιμοποίηση συμβασιούχων

-Σύγχρονη, φθηνή, δημόσια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία

-Δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία και μόρφωση, κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, άμεση στελέχωση του ΚΥ

-Επαναφορά μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αυξημένο επίδομα θέρμανσης.»

Τέλος, τόνισε ότι στόχος είναι μέσα και από τις εκλογές -Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωβουλής και Εθνικές όποτε αυτές κι αν γίνουν- να βγει πιο δυνατή η φωνή της κοινωνικής συμμαχίας για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ.

«Όπως πάντα, εμείς θα είμαστε στο μετερίζι του αγώνα, δε θα μας ψάχνουν οι Σκοπελίτες την επαύριο των εκλογών», τόνισε με έμφαση καταχειροκροτούμενος ο ομιλητής καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να δώσουν τη μάχη για την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κάνοντάς την δική τους υπόθεση!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου