ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ψηφιακά συστήματα πυρανίχνευσης στην Αλόννησο

ψηφιακά-συστήματα-πυρανίχνευσης-στη-616688

Πρόκειται να εγκατασταθούν στην Αλόννησο για την έγκαιρη πρόληψη πυρκαγιάς

Συστήματα πυρανίχνευσης με ψηφιακές προδιαγραφές θα εγκαταστήσει ο Δήμος Αλοννήσου για την προστασία του δασικού πλούτου του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό θα εγκατασταθούν κάμερες και κέντρο ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστούν έγκαιρη ανίχνευση, διαχείριση και παρακολούθηση ενδεχομένων πυρκαγιάς σε περιοχές του νησιού που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα.

Τα συστήματα για έγκαιρη ανίχνευση, διαχείριση και παρακολούθηση πυρκαγιάς θα εγκατασταθούν σε δασικές περιοχές, σε ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.λπ. Τα συστήματα θα αξιοποιούν την εικόνα απλών καμερών για να ανιχνεύσει έγκαιρα καπνό ή φλόγα και στη συνέχεια θα ειδοποιούνται το κέντρο ελέγχου ή οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το σύστημα θα βασίζεται στη χρήση δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.

Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.

Το σύστημα θα αποτελείται από υποσύστημα ανίχνευσης (με μέρη εγκατεστημένα σε σημεία της περιοχής πυρανίχνευσης) και ένα κεντρικό υποσύστημα διαχείρισης και θα κοστίσει 52.204 ευρώ.

Ψηφιακή προβολή

Ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσει στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της Αλοννήσου η ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και tablets, που θα επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το προφίλ του νησιού και τα μνημεία του.

Η σύγχρονη ψηφιακή εφαρμογή για την προβολή του Δήμου, των μνημείων και των φυσικών του καλλονών, καθώς και των τουριστικών του επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 68.138 ευρώ από το πρόγραμμα Leader. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να περιηγείται στον Δήμο τόσο από τον τόπο κατοικίας του, βλέποντας όλο τον χάρτη του νησιού και λαμβάνοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους πόρους και τις τουριστικές του επιχειρήσεις, όσο και σε πραγματικό χρόνο περιήγησης και ξενάγησης.

Ο χρήστης της συγκεκριμένης εφαρμογής θα έχει τη δυνατότητα καθώς περπατά να λαμβάνει πληροφορίες για ό,τι συναντά στον δρόμο του. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στατικά από το κατάλυμά του, πηγαίνοντας σε όποιο σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος επιθυμεί. Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού, περιοχές φυσικού κάλλους, αξιοθέατα, αλλά και θεματικές ή μη διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες για τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ο χρήστης, για τα σημεία που μπορεί να διανυκτερεύσει, για τον τρόπο μετακίνησής του στην περιοχή, για τις επιλογές που μπορεί να έχει για φαγητό και διασκέδαση.

Η εφαρμογή θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία με την εξασφάλιση συμβατότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και συστημάτων με διαδεδομένες υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ όπως αναγνώστες οθόνης, ειδικοί διακόπτες και συστήματα αλληλεπίδρασης, μεγεθυντές οθόνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου