ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ψηφιακή περιήγηση στη Σκόπελο

ψηφιακή-περιήγηση-στη-σκόπελο-632714

Συστήματα πυρανίχνευσης θα εγκατασταθούν παράλληλα για την προστασία του δάσους

Νέο κεφάλαιο στην προσπάθεια προβολής και τουριστικής ανάπτυξης αναμένεται να αποτελέσει για τη Σκόπελο η ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, που θα επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το προφίλ του νησιού και τα μνημεία του.

Η σύγχρονη ψηφιακή εφαρμογή για την προβολή του Δήμου, των μνημείων και των φυσικών του καλλονών, καθώς και των τουριστικών του επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 68.138 ευρώ από το πρόγραμμα Leader. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να περιηγείται στον Δήμο τόσο από τον τόπο κατοικίας του, βλέποντας όλο τον χάρτη του νησιού και λαμβάνοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους πόρους και τις τουριστικές του επιχειρήσεις, όσο και σε πραγματικό χρόνο περιήγησης και ξενάγησης.

Ο χρήστης της συγκεκριμένης εφαρμογής θα έχει την δυνατότητα καθώς περπατά να λαμβάνει πληροφορίες για ό,τι συναντά στον δρόμο του. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στατικά από το κατάλυμά του, πηγαίνοντας σε όποιο σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος επιθυμεί. Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού, περιοχές φυσικού κάλλους, αξιοθέατα, αλλά και θεματικές ή μη διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες για τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ο χρήστης, για τα σημεία που μπορεί να διανυκτερεύσει, για τον τρόπο μετακίνησής του στην περιοχή, για τις επιλογές που μπορεί να έχει για φαγητό και διασκέδαση.

Η εφαρμογή θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία με την εξασφάλιση συμβατότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και συστημάτων με διαδεδομένες υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ, όπως αναγνώστες οθόνης, ειδικοί διακόπτες και συστήματα αλληλεπίδρασης, μεγεθυντές οθόνης.

Προστασία του δάσους

Συστήματα πυρανίχνευσης με ψηφιακές προδιαγραφές θα εγκαταστήσει ο Δήμος Σκοπέλου για την προστασία του δασικού πλούτου του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό θα εγκατασταθούν κάμερες και κέντρο ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση, διαχείριση και παρακολούθηση ενδεχομένου πυρκαγιάς σε περιοχές του νησιού που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα.

Το σύστημα θα αξιοποιεί την εικόνα που θα μεταφέρεται από απλές κάμερες, οι οποίες λειτουργούν στο οπτικό ή υπέρυθρο φάσμα, προκειμένου να ανιχνεύονται έγκαιρα ο καπνός ή η φωτιά και στη συνέχεια να ειδοποιούνται το κέντρο ελέγχου ή οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 52.204 ευρώ, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση συντήρησης του συστήματος για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών από την αποπληρωμή του, με ίδιους πόρους, καθώς και της λειτουργίας του συστήματος μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, με ίδιους επίσης πόρους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και για την επίτευξη των στόχων, τους οποίους εξυπηρετεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου