ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε κλοιό χιονιού οι Β. Σποράδες. Προβλήματα ρευματοδότησης

σε-κλοιό-χιονιού-οι-β-σποράδες-προβλήμ-665660

Σφοδρή χιονόπτωση έπληξε προχθές το βράδυ τα νησιά των Β. Σποράδων. Η Σκόπελος χθες το πρωί ξύπνησε με χιόνι που μέσα στη χώρα έφτανε τα 30 εκατοστά και στις υπόλοιπες περιοχές σε αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμου τους 50 πόντους. Στους 25 πόντους έφτασε το χιόνι και στην Αλόννησο, ενώ σε λευκό κλοιό ήταν και η Σκιάθος.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ενημέρωσε ότι η προχθεσινή διακοπή ρεύματος στις 8.15 το βράδυ επιδιορθώθηκε τελικά στις 11.30 το βράδυ. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς ρεύμα ήταν οι περιοχές Καλύβια Σκιάθου, η χώρα Σκοπέλου και η Αλόννησος καθώς η γραμμή στην οποία παρουσιάστηκε βλάβη μετέφερε ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ στη Σκιάθο στα υπόλοιπα νησιά.

«Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ρευματοδότηση. Με συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΗ κόψαμε τα δέντρα που είχαν πέσει πάνω στις γραμμές σε τμήμα στην περιοχή μεταξύ Νέου και Παλιού Κλήματος και εκτελέστηκαν οι εργασίες αποκατάστασης», ανέφερε ο δήμαρχος.

Χθες το πρωί και έως τις 7 το απόγευμα ο Δήμος έδινε σκληρή μάχη για να ανοίξει το κεντρικό οδικό δίκτυο. Στη Σκόπελο χιόνιζε όλο το βράδυ μέχρι και τις 6 το πρωί ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν εγκλωβισμοί.

«Μηχανήματα δουλεύουν στον επαρχιακό δρόμο και σε δημοτικούς δρόμους και όπου απαιτείται συνδρομή» ενημέρωσε ο δήμαρχος Σκοπέλου.

Στο μεταξύ, σημειώθηκε νέα διακοπή ρεύματος στις 10.35 το πρωί. Η διακοπή ρεύματος διήρκεσε δύο ώρες. Και σε αυτή την περίπτωση συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΗ έκοψαν τα δέντρα που είχαν πέσει στο δίκτυο στην περιοχή του Αγνώντα και έλυσαν το πρόβλημα. Εντούτοις ορισμένα σπίτια σε ένα μικρό κομμάτι του νησιού παρέμεναν χωρίς ρεύμα.

Τα μηχανήματα του Δήμου Σκοπέλου σταμάτησαν να εργάζονται στον αποχιονισμό στις 7 το απόγευμα. Ο κεντρικός επαρχιακός δρόμος ήταν ανοικτός και είχε αποκατασταθεί η επικοινωνία με Γλώσσα και Κλήμα. Οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι στη χώρα και τις υπόλοιπες περιοχές ήταν ανοικτοί.

Ο κ. Βασιλούδης επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις καθώς το χιόνι πάγωσε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στην Αλόννησο το χιόνι έφτανε μέσα στη χώρα στα 25 εκατοστά ενώ στις γύρω περιοχές τους 50-60 πόντους.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ενημέρωσε ότι η νέα χιονόπτωση που σημειώθηκε τις βραδινές ώρες ήταν σφοδρή και διήρκεσε από τις 12 προχθές μετά τα μεσάνυχτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

«Δεν έχουμε εγκλωβισμούς, ενώ όλοι οι δρόμοι μέσα στον πολεοδομικό ιστό και προς τη χώρα Αλοννήσου είναι ανοιχτοί», είπε ο δήμαρχος.

Γκρέιντερ προχωρούσαν το μεσημέρι στον αποχιονισμό στη Στενή Βάλα και στα Καλαμάκια και στη συνέχεια στο Γέρακα όπου το χιόνι έφτασε τα 50-60 εκατοστά.

Στις 7 το απόγευμα όλοι οι δρόμοι ήταν ανοικτοί. «Σήμερα θα καθαρίσουμε και δρόμους που οδηγούν σε αγροικίες. Επί του παρόντος έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους κτηνοτρόφους και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε ο κ. Βαφίνης. Εντούτοις, πρόβλημα υπήρχε με τη ρευματοδότηση. Στο διάστημα από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα σημειώνονταν διακοπές.

Η σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε και στη Σκιάθο. Χθες το πρωί μέσα στη χώρα το χιόνι έφτανε τους 20 πόντους και στο βουνό τους 40-50 πόντους. Δήμος Σκιάθου, Πυροσβεστική και Αστυνομία κλήθηκαν και επενέβησαν σε τουλάχιστον δέκα απεγκλωβισμούς οικογενειών.

Ανάμεσα στα συμβάντα περιλαμβανόταν και αυτό ενός μικρού παιδιού στο βουνό Αγία Καλή που υπήρχε ανάγκη να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας καθώς είχε πυρετό. Οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να φτάσουν στο σπίτι του με τσάπα για να το απεγκλωβίσουν. Ακόμη, πολίτης νωρίς το πρωί είχε τροχαίο στο αεροδρόμιο και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού με αυτοκίνητο του Δήμου.

Μεταξύ άλλων έγινε απεγκλωβισμός τριών οικογενειών στην περιοχή Καλύβια καθώς δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι.

Ο αντιδήμαρχος Σκιάθου Κώστας Γιαννίτσης ενημέρωσε ότι τα μηχανήματα του Δήμου είχαν επιτύχει το μεσημέρι να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Σκιάθου – Κουκουναριών, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο. Στα πιο ορεινά σημεία του νησιού η κίνηση των οχημάτων γινόταν με αλυσίδες. Τα μηχανήματα του Δήμου εργάζονταν στον αποχιονισμό έως αργά το απόγευμα.

Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Τέλος, προβλήματα υπήρξαν το πρωί και με τη ρευματοδότηση στις Αχλιαδιές Κατσαρού και στον Προφήτη Ηλία και συνεργασία της ΔΕΗ επιδιόρθωσαν τη βλάβη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου