ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Η Σκιάθος τιμά τον Παπαδιαμάντη

η-σκιάθος-τιμά-τον-παπαδιαμάντη-674052

Εκδήλωση στη μνήμη του κορυφαίου διηγηματογράφου από τον Δήμο του νησιού

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργανώνεται την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου στις 18.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου από τον Δήμο Σκιάθου και το Σπίτι – Μουσείο Παπαδιαμάντη.

Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιείται 107 χρόνια μετά τον θάνατο του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί στις 17.30 στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.

Ακολουθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος και θα ακολουθήσει ομιλία με τίτλο «Δέηση για την ψυχή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» με εισηγητή τον π. Γεώργιο Σταματά.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ενότητα «Ο Παπαδιαμάντης μέσα από τα μάτια των παιδιών» που περιλαμβάνει παρουσίαση με λόγο και εικόνα των εργασιών των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Σκιάθου και του Γυμνασίου Ζαγοράς. Ο μουσικός επίλογος της εκδήλωσης θα γραφεί από τη χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου.

Ο Παπαδιαμάντης απεβίωσε τον Ιανουάριο του 1911, ύστερα από επιδείνωση της υγείας του. Η κηδεία του τελέστηκε μέσα στο πένθος όλων των απλών ανθρώπων του νησιού. Με την είδηση του θανάτου του το πένθος έγινε πανελλήνιο. Τελέστηκαν επίσημα μνημόσυνα στην Αθήνα, στην Πόλη, στην Αλεξάνδρεια και αλλού. Ορισμένοι ποιητές συνέθεσαν εγκωμιαστικά έργα (Μαλακάσης, Πορφύρας κ.ά.) και τα φιλολογικά περιοδικά της εποχής εξέδωσαν τιμητικά τεύχη, αφιερωμένα στη μνήμη του. Ο εκδοτικός οίκος «Φέξη» λίγο αργότερα άρχισε την έκδοση των έργων του, που έφτασαν τους έντεκα τόμους. Στα 1924 ο Ελευθερουδάκης εξέδωσε τα άπαντά του με αρκετά ανέκδοτα διηγήματα. Το 1925 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στη Σκιάθο, ενώ στις εφημερίδες «Ελεύθερον Βήμα» και «Πολιτεία» δημοσιεύτηκαν τα τελευταία άγνωστα διηγήματά του. Το 1933 έγιναν ομιλίες μπροστά στην προτομή του για το έργο του, με την παρουσία και συμμετοχή 400 Γάλλων διανοούμενων που επισκέφθηκαν τη Σκιάθο, καθώς και 150 Ελλήνων λογοτεχνών και άλλων θαυμαστών του. Διηγήματα του Παπαδιαμάντη άρχισαν να εκδίδονται στα γαλλικά και πολλοί Γάλλοι ελληνιστές ασχολήθηκαν πλατύτερα με το έργο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου