ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δυσφορία για τα ακτοπλοϊκά στις Σποράδες

δυσφορία-για-τα-ακτοπλοϊκά-στις-σπορά-694573

Αδύνατη η αυθημερόν επιστροφή των κατοίκων των νησιών μέχρι τις 4 Ιανουαρίου ελλείψει ταχυπλόου

Σφοδρές αντιδράσεις και έντονη δυσφορία προκαλούν στους φορείς και τους κατοίκους των Βορείων Σποράδων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο μετακίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο. Τα κοινά προβλήματα τέθηκαν υπόψη του αναπληρωτή υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού την περασμένη Τετάρτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να δοθούν λύσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» καλύπτει τη δεδομένη χρονική περίοδο την επιβατική κίνηση και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς το φλάιν ντόλφιν «Ερατώ» αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι δρομολόγια στις 4 Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνεπεία των προαναφερθέντων, οι νησιώτες που επιθυμούν να μεταβούν στον Βόλο για ιατρικές εξετάσεις ή για να διεκπεραιώσουν άλλες υποθέσεις τους και να επιστρέψουν αυθημερόν στη βάση τους, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να το πράξουν, λόγω της έλλειψης ταχύπλοου από τη γραμμή.

Οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν, καθώς για υποθέσεις λίγων λεπτών ή μισής ώρας οι νησιώτες αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στον Βόλο δύο τουλάχιστον βράδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη εξόδων και ταλαιπωρίας. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, ωστόσο, όσοι κάτοικοι της Αλοννήσου επιθυμούν να μεταβούν είτε στη Σκόπελο, είτε στη Σκιάθο για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να υφίστανται ανάλογη ταλαιπωρία.

Προβλήματα επί τάπητος

Τα προβλήματα, που είναι κοινά και για τα τρία νησιά τέθηκαν επί τάπητος από τους δημάρχους Σκιάθου Δημήτρη Πρεβεζάνο, Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη και Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις μέρες στην Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να δοθεί λύση επί της ουσίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, του γραμματέα του ΥΕΝ Διονύσιου Τεμπονέρα και των εκπροσώπων των ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Βόλου – Βορείων Σποράδων.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά και η μόνη αλλαγή που έγινε επί της ουσίας είναι η προσωρινή προσθήκη ενός ακόμη δρομολογίου με το πλοίο τη Δευτέρα στην Αλόννησο.

Συγκεκριμένα, το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σκιάθος» θα προσεγγίζει την Αλόννησο με τροποποιημένο δρομολόγιο, τις Δευτέρες 10 Δεκεμβρίου, 17 Δεκεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου.

Σοβαρά προβλήματα

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του, ενώ τόνισε ότι μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται η επάνοδος του «Ερατώ», οι κάτοικοι των νησιών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν το πρωί στον Βόλο για να επιστρέψουν το ίδιο μεσημέρι στη βάση τους.

Ο κ. Βασιλούδης επισήμανε ότι «είναι μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, διότι για να διεκπεραιώσουν δουλειά πέντε λεπτών στον Βόλο, οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να πληρώσουν τρία μεροκάματα και δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο, γιατί δεν υπάρχει το ταχύπλοο που ερχόταν το πρωί στο λιμάνι του Βόλου και επέστρεφε το ίδιο μεσημέρι στα νησιά».

Οι θέσεις που διατυπώνονται από τους κατοίκους και τους φορείς των τριών νησιών είναι ανάλογες με τον προβληματισμό των κατοίκων της Αλοννήσου να γίνεται κραυγή απόγνωσης. Ενδεικτική είναι η άποψη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αλοννήσου, Παναγιώτη Τσουκανά, ο οποίος αναφέρεται, παράλληλα, στο πρόβλημα της εσωτερικής μετακίνησης των κατοίκων για καθημερινά ζητήματα, αλλά και στο γεγονός ότι το πλοίο δεν πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια στο νησί.

Το νησί της Αλοννήσου, για παράδειγμα, παραμένει αποκομμένο Τετάρτη και Σάββατο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους, ενώ μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να προστεθούν επιπλέον δρομολόγια τη Δευτέρα, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Χρειάζονται αλλαγές

Το θέμα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης τέθηκε, εξάλλου, στην παραπάνω σύσκεψη από τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η μη έγκαιρη ανακοίνωση και ανάρτησης στο διαδίκτυο των ακτοπλοϊκών δρομολογίων για την επόμενη σεζόν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, που έχει ως αποτέλεσμα τον ελλιπή προγραμματισμό των επαγγελματιών του τουρισμού στα νησιά.

Συνδυαστικά μάλιστα με την απουσία συγχρονισμού των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών και των charter από το αεροδρόμιο της Σκιάθου, ο δήμαρχος Αλοννήσου υπογράμμισε την ταλαιπωρία των τουριστών και το πλήθος των ακυρώσεων που προκύπτουν την καλοκαιρινή περίοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου