ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στάχτη πεύκα σε 30 στρέμματα στον Άγιο Ευστράτιο Σκοπέλου

στάχτη-πεύκα-σε-30-στρέμματα-στον-άγιο-ε-75258

Χθες στις 3 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά – Εμπρησμό από αμέλεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ολονύχτια συνεχίστηκε η κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι στη δασική έκταση Αγίου Ευσταθίου, στην περιοχή Καλόγηρος στο βόρειο τμήμα της Σκοπέλου, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο χθες στις 3 το μεσημέρι.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Σκόπελο, Βόλο, Αθήνα (ΕΜΑΚ) επιχειρούσαν στην περιοχή, με τους πυροσβέστες να κάνουν ρίψεις νερού σε δύσκολες συνθήκες, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Η κατάσβεση συνεχίστηκε και χθες από ξηράς, με συνολικά 21 πυροσβέστες και επικεφαλής τους Ευάγγελο Καραμίτζα πυραγό και Ευάγγελο Λιακόπουλο επιπυραγό.

Οι πυροσβέστες έσκαβαν γύρω από τα σημεία που κάπνιζαν και έριχναν νερό, με τις εγκαταστάσεις τους να αναπτύσσονται σε έκταση 400 – 500 μέτρων από το σημείο όπου είχαν σταθμεύσει υποχρεωτικά τα πυροσβεστικά οχήματα, λόγω της γεωγραφίας του εδάφους.

Στο μεταξύ, αν και ακόμη δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία που να οδηγούν στα αίτια της πυρκαγιάς, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό από αμέλεια, ο οποίος προέκυψε από την καύση θημωνιάς στο δρόμο που οδηγεί στην ομώνυμη Ιερά Μονή σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από αυτή. Στο σημείο του δρόμου υπήρχαν σε σωρό υπολείμματα δέντρων, τα οποία υποχώρησαν από τη χιονόπτωση και είχαν κοπεί για τις ανάγκες θέρμανσης κατοίκων του νησιού. Κάποιος για τον οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία, θεώρησε καλό ανάψει φωτιά για να καθαρίσει το δρόμο με αποτέλεσμα το κακό να μην αργήσει να συμβεί.

Η μεγάλη πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα πεύκα σε δασική έκταση 30 στρεμμάτων να μετατραπούν σε στάχτη, παρά την έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών Υπηρεσιών που κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά δυσκολεύονταν από το δύσβατο της περιοχής Συνολικά στον τόπο της φωτιάς, την Κυριακή, έσπευσαν 16 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκοπέλου, με επικεφαλής το διοικητή Ευάγγελο Καραμίτζα, 12 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, με επικεφαλής το διοικητή Χαράλαμπο Πόζογλου και 12 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, με επικεφαλής τον διοικητή Στέφανο Κολουκούρη, με συνολικά πέντε πυροσβεστικά οχήματα και ένα υδροφόρο του δήμου Σκοπέλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου