ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκοπελίτικα δαμάσκηνα στο Ντουμπάι

σκοπελίτικα-δαμάσκηνα-στο-ντουμπάι-105125

Προτάσεις προώθησης μέχρι τη Νέα Ζηλανδία – Προσπάθειες του καλλιεργητή Θανάση Γρυπιώτη για δημιουργία ομάδας παραγωγών και ποτού από δαμάσκηνο

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το δαμάσκηνο Σκοπέλου, καθώς ήδη διατυπώνονται προτάσεις από επιχειρήσεις της Ευρώπης, αλλά και μακρινών περιοχών του παγκόσμιου χάρτη, όπως η Νέα Ζηλανδία και το Ντουμπάι, για εξαγωγές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Σκοπελίτης καλλιεργητής Θανάσης Γρυπιώτης, συνεχίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης του τοπικού προϊόντος και του χαρακτηρισμού του ως ΠΟΠ, προωθώντας ταυτόχρονα την προσπάθεια συνένωσης των τοπικών δυνάμεων, μέσω της δημιουργίας ομάδας παραγωγών. Ο δραστήριος παραγωγός, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός ακόμη καινοτόμου προϊόντος και συγκεκριμένα, ρακί από δαμάσκηνο, εμμένει στην πρόθεση ενίσχυσης του ενδιαφέροντος των νέων καλλιεργητών του νησιού προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, με στόχο την επίτευξη του κοινού στόχου. Η δημιουργία ποτού από το δαμάσκηνο βρίσκεται επί του παρόντος σε πειραματικό στάδιο και εξετάζονται διεξοδικά οι προοπτικές που υπάρχουν.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γρυπιώτης, υπογραμμίζει ότι «οι τουρίστες που προμηθεύονται δαμάσκηνα όταν επισκέπτονται το νησί, γίνονται οι πρεσβευτές του τοπικού προϊόντος διεθνώς και συμβάλουν αποφασιστικά στην πώλησή του στο εξωτερικό, διότι το προσφέρουν σε φίλους οι οποίοι ενθουσιάζονται και το αναζητούν, στη συνέχεια, στα ράφια των επιχειρήσεων της πατρίδας τους».

Ο ίδιος παραγωγός τονίζει ότι η ποιότητα του παραδοσιακού Σκοπελίτικου προϊόντος βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στην κορυφαία θέση και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Σκόπελο προμηθεύονται το μαύρο, το ξινό δαμάσκηνο, το γλυκό αυγάτο και τις μαρμελάδες δαμάσκηνο, που κατακτούν σταδιακά σημαντική θέση στα ράφια καταστημάτων του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, ο Σκοπελίτης δαμασκηνοπαραγωγός δέχεται προτάσεις από επιχειρήσεις της Αγγλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να εξάγει τα προϊόντα του, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το Ντουμπάι αλλά και τη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Οπως εξηγεί ο ίδιος «είχα προτάσεις συνεργασίας από επιχειρηματία ο οποίος διατηρεί τέσσερα εργοστάσια, καθώς επίσης και από εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, που ασχολείται με την κρυοξήρανση, την αποξήρανση δηλαδή των φρούτων, με τη μέθοδο της ψύξης». Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι η καλύτερη, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο κ. Γρυπιώτης, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι βασικός του στόχος είναι να εδραιώσει, σε πρώτη φάση, την παρουσία του στην εγχώρια αγορά και στη συνέχεια τα δαμάσκηνα να «ταξιδέψουν» στην Ευρώπη.

Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για τον ίδιο, είναι να αυξηθεί η παραγωγή της Σκοπέλου και να δημιουργηθεί ταυτόχρονα ομάδα παραγωγών, προκειμένου να προωθήσουν από κοινού το ντόπιο προϊόν.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γρυπιώτης μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει αποκομίσει σε νέους αγρότες της Σκοπέλου, τους οποίους ωθεί επί της ουσίας να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο της παραγωγής δαμάσκηνου και να προωθήσουν από κοινού, ως μια ομάδα, το συγκεκριμένο προϊόν. Η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, προς όφελος του νησιού και της τοπικής οικονομίας, ενώ ο ίδιος παραγωγός ήδη καταβάλλει προσπάθειες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου