ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κινητός μαστογράφος στη Σκιάθο

κινητός-μαστογράφος-στη-σκιάθο-106839

Μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας από 21 έως 23 Φεβρουαρίου στο νησί

Κινητή μονάδα μαστογράφου θα φιλοξενηθεί από τις 21 έως 23 Φεβρουαρίου από το δήμο Σκιάθου σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, προκειμένου να βοηθηθούν γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Η παραπάνω πρωτοβουλία ενισχύει τον προληπτικό έλεγχο σε µια εποχή κατά την οποία ο καρκίνος του µαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εµφανίζεται στις γυναίκες της χώρας µας και ο αριθµός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα µας υπολογίζεται σε 5.000.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει εξοπλίσει µε σύγχρονα µηχανήµατα µία κινητή µονάδα µαστογράφου και σε συνεργασία µε τη Κ.Ε.∆.Ε. η οποία χρηµατοδοτεί το συγκεκριµένο πρόγραµµα, προσφέρει δωρεάν µαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η µονάδα θα βρίσκεται στη Σκιάθο από 21 έως 23 Φεβρουαρίου στο κτίριο Φόρτσα, προκειµένου να πραγµατοποιηθεί προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες της Σκιάθου.

Οι προϋποθέσεις για τον µαστογραφικό έλεγχο είναι οι ακόλουθες: οι ηλικίες των γυναικών που πρέπει να πραγµατοποιήσουν προληπτικές εξετάσεις είναι από 40 έως 70 ετών, να µην έχει προηγηθεί µαστογραφία τους τελευταίους 12 µήνες, να µην έχουν ιστορικό καρκίνου του µαστού, βιοψίας ή αισθητική επέµβαση στο µαστό, να µην βρίσκονται σε έµµηνο ρύση (περίοδο 3 ηµερών πριν-5 ηµέρες µετά).

∆εν προσφέρεται ο µαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονοµική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για µαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Τα ραντεβού κλείνονται ήδη από χθες µε σειρά προτεραιότητας και το τηλέφωνο επικοινωνίας για τις ενδιαφερόµενες είναι 2427 351320, 9:00 – 14:00.

Διεξοδική αντιμετώπιση

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιµετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσµατα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητά τους θα επηρεαστεί ελάχιστα. Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσµα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σηµαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήµης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσµατικές και περισσότερο εξατοµικευµένες θεραπευτικές παρεµβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σηµαντικός, είναι πως ο αριθµός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, µε αποτέλεσµα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιµα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσµατικές και µπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιµοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του µαστού είναι η µαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος µε µαστογραφία φαίνεται να µειώνει τη θνησιµότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Ολες οι επιστηµονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών και άνω να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο µε µαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και µε τα νέα µηχανήµατα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαµηλή.

Στη χώρα µας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιµο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιµάται πως είναι σηµαντικά µικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγµένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιµη πρόσβαση όλων των γυναικών σε µαστογραφικά κέντρα µία δύσκολη υπόθεση.

Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, έχει αναπτυχθεί η συγκεκριµένη προσπάθεια, προκειµένου να βοηθηθούν οι γυναίκες ανά την περιφέρεια, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη συγκεκριµένη εξέταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου