ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Πράσινο φως» για τις αποζημιώσεις στη Σκόπελο

πράσινο-φως-για-τις-αποζημιώσεις-στ-112438

Υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των προβλημάτων της θεομηνίας

Το «πράσινο φως» για την οριοθέτηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων των πληγέντων της Σκοπέλου μετά τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, δίνει η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες, από τους συναρμόδιους υπουργούς. Οι επαγγελματίες του νησιού που παρακολουθούν εναγωνίως τις εξελίξεις, τους πέντε τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζουν καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του κοινού στόχου τα προαναφερθέντα, ενώ ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης, τονίζει από την πλευρά του ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση σηματοδοτεί τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων, προκειμένου να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι όποιες διεκδικήσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιηθεί εγγράφως στο δήμο Σκοπέλου η παραπάνω εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν οι πληγέντες του νησιού, η ΚΥΑ υπογράφηκε μόλις προχθές. Στο μεταξύ, ωστόσο, παραμένει το αίτημα των μελών του Συλλόγου πληγέντων επαγγελματιών της Σκοπέλου, προς τους άνωθεν κρατούντες, για φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Είναι αναμφίβολα ικανοποιητική η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, για την οποία ενημερώσαμε τα μέλη του συλλόγου, αλλά παραμένει η εκκρεμότητα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις και το σχετικό αίτημα που έχουμε υποβάλει εγγράφως στον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη» όπως αναφέρει ο Γιώργος Σκλάβος, πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων της Σκοπέλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στο γραπτό υπόμνημα που έχουν αποστείλει οι πληγέντες της Σκοπέλου προς την κυβέρνηση, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο είναι:

«Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες και τον εξοπλισμό, με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων, τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές. Πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν ή επιδότηση κόστους μετεγκατάστασης. Επίσης χορήγηση βοηθήματος 3.000 – 5.000 ευρώ για κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγεισών επιχειρήσεων, όπως συνέβη το 2007, καθώς επίσης και την ενεργοποίηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών και αντίστοιχου Λογαριασμού Αλληλεγγύης». Στο ίδιο υπόμνημα γίνεται λόγος για «δανειοδότηση με επιδότηση επιτοκίου και περίοδο χάριτος δύο ετών και χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με ευνοϊκούς όρους ή εγγυητικών επιστολών».

Στα αιτήματα για φορολογικές, ασφαλιστικές και πιστωτικές διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις καταγράφονται μεταξύ άλλων «απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2015 και 2016. Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, την πληρωμή ανταποδοτικών τελών, τη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος και την παράταση του προβλεπόμενου χρόνου της φορολογικά αναγνωρισμένης ζημιάς των επιχειρήσεων, για το 2015 και το 2016».

Βασικά ζητήματα που απασχολούν, ταυτόχρονα, τους πληγέντες είναι «μη επιβολή προστίμων του Κ. Β. Σ για την απώλεια – καταστροφή βιβλίων και στοιχείων λόγω ανωτέρας βίας (πυρκαγιάς κλπ.) ή προσαυξήσεων για τυχόν καθυστέρηση στην καταβολή ληξιπρόθεσμων δόσεων. Αναστολή, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο καταβολής ληξιπρόθεσμών και μη οφειλών προς Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις και αναστολή αναγγελίας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου