ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λαική συνέλευση σήμερα στη Σκόπελο για τα «ανοιχτά» μέτωπα

λαική-συνέλευση-σήμερα-στη-σκόπελο-γι-192899

Δήμος και πληγέντες ενώνουν δυνάμεις

Τα ανοιχτά μέτωπα που παραμένουν «καυτά» και αφορούν τις αποζημιώσεις των πληγέντων αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος της έκτακτης ανάγκης για ένα τουλάχιστον 3μηνο ακόμη προκειμένου η Σκόπελος να ανασάνει, θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή λαϊκή συνέλευση που συγκαλείται στο νησί από τη δημοτική αρχή.

Η λαϊκή συνέλευση κρίθηκε απαραίτητη καθώς υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που αφορούν τα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί και που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες τόσο στους επαγγελματίες του νησιού όσο και σε όσους γενικότερα έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο Δήμαρχος Χρ. Βασιλούδης αναμένεται να ενημερώσει τους κατοίκους για το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα επαφών στα αρμόδια υπουργεία αλλά και για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν σοβαρές βλάβες που υπάρχουν σε έργα υποδομής και οι οποίες καθυστερούν καθώς ο Δήμος δεν έχει ούτε τα απαραίτητα κονδύλια ούτε φυσικά την υποδομή για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Ανοιχτά μέτωπα

Η επιτροπή πληγέντων που έχει συσταθεί προκειμένου να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των θιγόμενων έχει θέσει μία σειρά από αιτήματα τα οποία αποτελούν και τα ανοιχτά μέτωπα που θέτει προς διευθέτηση ο Δήμος στην Πολιτεία.

Οι θιγόμενοι μαζί με το Δήμο ζητούν οι άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, οχήματα, κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης την άμεση αποκατάσταση, με επάνοδο κλιμακίων του Μηχανικού και στοχευμένο προγραμματισμό, των ζημιών στο Λιμάνι, το επαρχιακό οδικό δίκτυο και τις παραλίες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το νησί τα έτη 2015-2016.

Εξάλλου θεωρούν επιβεβλημένη τη άμεση απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε Εφορία, ΟΑΕΕ, Τράπεζες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις καθώς και να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Να εφαρμοστεί προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, να γίνει ρύθμιση των δανείων και να εξαιρεθεί η Σκόπελος από την εξίσωση συντελεστών ΦΠΑ.

Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε όλες τις υποδομές (αγροτική οδοποιία, ύδρευση –αποχέτευση-Βιολογικό κ.λπ.), αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία (Κάστρο).

Τέλος ασκείται πίεση για να εγκριθούν μελέτες για αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των οικισμών του νησιού και για αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων, Κέντρου Υγείας, γυμναστηρίων καθώς και να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα με κρατικά κονδύλια από έναν Ενιαίο Φορέα Κατασκευών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου