ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αμεση αποκατάσταση ζημιών ζητούν οι Σκοπελίτες

αμεση-αποκατάσταση-ζημιών-ζητούν-οι-σ-193511

Εξαίρεση της Σκοπέλου από την εξίσωση συντελεστών ΦΠΑ ζητά η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα

Επιτακτικό καθίσταται το αίτημα της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη η Σκόπελος λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί τον περασμένο Σεπτέμβριο και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στο πλαίσιο αυτό η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Σκοπέλου εξέδωσε χθες ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου. Βασικά ζητούμενα είναι για όλους τους Σκοπελίτες: Οι άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, οχήματα, κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης η άμεση αποκατάσταση, με επάνοδο κλιμακίων του Μηχανικού και στοχευμένο προγραμματισμό, των ζημιών στο Λιμάνι, το επαρχιακό οδικό δίκτυο και τις παραλίες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το νησί τα έτη 2015-2016.

Στην ίδια ανακοίνωση καθίσταται επιτακτική η άμεση απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε Εφορία, ΟΑΕΕ, Τράπεζες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Το αίτημα που διατυπώνεται είναι να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Να εφαρμοστεί προσωρινή απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ, να γίνει ρύθμιση των δανείων και να εξαιρεθεί η Σκόπελος από την εξίσωση συντελεστών ΦΠΑ.

Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε όλες τις υποδομές (αγροτική οδοποιία, ύδρευση – αποχέτευση – Βιολογικό κ.λπ.), αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία (Κάστρο). Μελέτες για αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των οικισμών του νησιού και για αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων, Κέντρου Υγείας, γυμναστηρίων κ.λπ.Αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα με κρατικά κονδύλια από έναν Ενιαίο Φορέα Κατασκευών.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Σκοπέλου επισημαίνουν στην ίδια ανακοίνωση, που απευθύνεται στους κατοίκους του νησιού ότι «ήδη έχει υπογραφεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η παράταση της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου μας για έξι μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Επίσης, σύμφωνα και με τα αναγραφόμενα στον τοπικό Τύπο, σύντομα θα υπογραφούν οι αποφάσεις για τη χορήγηση κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των λιμανιών και για αντιπλημμυρικά έργα. Οι αγώνες μας λοιπόν πρέπει να ενταθούν προς την κατεύθυνση της πλήρους ικανοποίησης του πλαισίου των αιτημάτων που είχαμε θέσει από την αρχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου