ΣΠΟΡΑΔΕΣ

100.000 ευρώ στη Σκόπελο για την αποκατάσταση ζημιών

100-000-ευρώ-στη-σκόπελο-για-την-αποκατάστασ-211325

Τα πρώτα χρήματα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το λιμάνι του Αγνώντα

Ποσό ύψους 100.000 ευρώ δόθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο δήμο Σκοπέλου, το οποίο θα διατεθεί για την αποκατάσταση τμήματος της ζημιάς που έχει υποστεί το λιμάνι του Αγνώντα και υπολογίζεται συνολικά σε 450.000 ευρώ. Τα πρώτα χρήματα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν μετά τη θεομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στο τμήμα του λιμανιού που παραμένει κλειστό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το σχετικό έγγραφο για το ποσό των 100.000 ευρώ κοινοποιήθηκε χθες στο δήμο Σκοπέλου, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς του Αγνώντα, καθώς αποστείλαμε και δεύτερο τεχνικό δελτίο, ζητώντας επιπλέον χρήματα. Επί του παρόντος έγινε αποδοχή του συγκεκριμένου ποσού και περι- μένουμε».

Η μελέτη αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι του Αγνώντα εκπονείται με δαπάνες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκοπέλου, όπως, άλλωστε και η μελέτη αποκατάστασης της ζημιάς που έχει υποστεί λόγω της θεομηνίας, το τμήμα του λιμανιού της Σκοπέλου, που βρίσκεται αριστερά του σημείου προσέγγισης των πλοίων.

Στο μεταξύ, έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει υποστεί το λιμάνι της Σκοπέλου, στο τμήμα που βρίσκεται κοντά στο σημείο εισόδου.

Οι ιθύνοντες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της Σκοπέλου απέστειλαν δύο τεχνικά δελτία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ένα για το λιμάνι του Αγνώντα και ένα της Σκοπέλου, αντίστοιχα, καθιστώντας γνωστό στους άνωθεν κρατούντες το συνολικό ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου στις δύο βασικές πύλες εισόδου του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ψήφισμα που εκδόθηκε από τη λαϊκή επιτροπή αγώνα Σκοπέλου και τους συμμετέχοντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη άμεσων, πλήρων αποζημιώσεων από την πολιτεία στο σύνολό τους και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, οχήματα, κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Βασικό ζητούμενο είναι επίσης η άμεση αποκατάσταση, με επάνοδο κλιμακίων του Μηχανικού και στοχευμένο προγραμματισμό, των ζημιών στο Λιμάνι, το επαρχιακό οδικό δίκτυο και τις παραλίες, η εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών έργων με κρατικά κονδύλια από έναν Ενιαίο Φορέα Κατασκευών και η παράταση κήρυξης του δήμου Σκοπέλου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου