ΠΟΛΟ

Κορίτσια για Κούπα!

κορίτσια-για-κούπα-787044

Η Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών έχει απόψε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης (23:15), απέναντι στην Ολλανδία.

Με μία συγκλονιστική εμφάνιση, η εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών επικράτησε 11-9 της Ισπανίας στον ημιτελικό προκρίθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία της στον τελικό της διοργάνωσης, ενώ η Ολλανδία, στον άλλο ημιτελικό επικράτησε 8-7 της Ουγγαρίας.

Εδώ και χρόνια, πολλοί υποστήριζαν ότι το πρόβλημα της εθνικής γυναικών ήταν ψυχολογικό, ότι χρειαζόταν μία μεγάλη νίκη για να «ξεκολλήσει» και να φτάσει στις διακρίσεις που αντιστοιχούν στο ταλέντο της. Φαίνεται πως η δραματική πρόκριση επί της Ρωσίας στα πέναλτι «έλυσε» τα χέρια και τα πόδια των διεθνών πολιστριών, που χθες πραγματοποίησαν την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων (αρκετών) ετών και περιόρισαν την πανίσχυρη Ισπανία σε ρόλο… κομπάρσου.

7ος τελικός

Στον 7ο τελικό της ιστορίας της σε κορυφαίες διοργανώσεις – σε 26 συνολικά για τις Εθνικές μας ομάδες – και 3ο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, θα αγωνιστεί απόψε (27/7) στη Βαρκελώνη η Εθνική μας Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Γυναικών.

Στους προηγούμενους 6, η Εθνική μας κατέκτησε 3 τίτλους, από τους 12 στο σύνολο των Εθνικών μας ομάδων, ενώ συνολικά μετρά 9 μετάλλια (3 χρυσά, 3 αργυρά, 3 χάλκινα) από τα 47 που έχει να επιδείξει η Ελλάδα συνολικά όπως αναφέρει η ΚΟΕ.

Απόαυτά τα 9 μετάλλια, τα 6 με τον Γιώργο Μορφέση ως ομοσπονδιακό τεχνικό (2 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα ώς τώρα) και τα άλλα 3 με τον προκάτοχο του Κούλη Ιωσηφίδη (1 χρυσό, 1 αργυρό, 1 χάλκινο).

Οι προηγούμενοι 6 τελικοί της Εθνικής ομάδας των Γυναικών και οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί που την καθοδήγησαν:

*2004 Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 9-10 (7-7) – Ιωσηφίδης

*2005 World League, Κίρισι, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 13-10 – Ιωσηφίδης

*2010 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Ζάγκρεμπ, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 6-11 – Μορφέσης

*2011 Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Σαγκάη, ΕΛΛΑΔΑ – Κίνα 9-8 – Μορφέσης

*2012 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Αϊντχόφεν, ΕΛΛΑΔΑ – Ιταλία 10-13 – Μορφέσης

*2018 Europa Cup, Ποντεβέρδα, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 9-8 – Μορφέσης

Η Εθνική μας ομάδα έχει ακόμη 3 χάλκινα μετάλλια σε μικρούς τελικούς:

*2007 World League, Μόντρεαλ, ΕΛΛΑΔΑ – Καναδάς 6-4 – Ιωσηφίδης

*2010 World League, Σαν Ντιέγκο, ΕΛΛΑΔΑ – Ρωσία 8-7 (5-5) – Μορφέσης

*2012 World League, Τσανκτσού, ΕΛΛΑΔΑ – Κίνα 8-7 – Μορφέσης

Από τα 13 κορίτσια που συγκροτούν την Εθνική ομάδα του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μόλις 2 (Ιωάννα Σταματοπούλου, Ελισάβετ Πρωτοπαπά) δεν έχουν πανηγυρίσει κάποιο μετάλλιο σε επίπεδο γυναικών.

Από τις υπόλοιπες 11, η Αλεξάνδρα Ασημάκη έχει κερδίσει και τους 3 τίτλους της Εθνικής μας ομάδας. Μαζί με τις Χριστίνα Τσουκαλά και Άλκηστη Αβραμίδου, ήταν παρούσες και στους 2 προηγούμενους τελικούς σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2010, 2012), ενώ μία (1) συμμετοχή έχει η Χρυσή Διαμαντοπούλου (2012) και καμία τα υπόλοιπα 9 κορίτσια.

«Με πλάνο και καθαρό μυαλό»

Η προσήλωση στο πλάνο, το καθαρό μυαλό και η σωστή αμυντική λειτουργία, ήταν σύμφωνα με τον Γιώργο Μορφέση τα στοιχεία που οδήγησαν την εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών στη μεγαλειώδη νίκη με 11-9 επί της Ισπανίας και την πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφερόμενος στον αποψινό τελικό με την Ολλανδία, υπογράμμισε: «Στο παιχνίδι με την Ολλανδία πρέπει να κάνουμε καλή διαχείριση, καθώς εκείνη έπαιξε ένα εύκολο χιαστί ματς (τον προημιτελικό με τη Γερμανία), σε αντίθεση με εμάς που είχαμε δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια. Θεωρώ ότι θα πρέπει να παίξουμε δίχως άγχος, να τα δώσουμε όλα, να ακολουθήσουμε το πλάνο και να διεκδικήσουμε το καλύτερο. Είναι μεγάλη χαρά να παίξουμε μετά από έξι χρόνια σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα, αφιέρωσε τη νίκη στη μνήμη των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου