ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Ζαγοριανό συνθέτη

αφιέρωμα-στον-ζαγοριανό-συνθέτη-402624

Στα χνάρια του Θόδωρου Δερβενιώτη η εκπομπή, που θα προβληθεί μεθαύριο από την ΕΡΤ 1

Τα χνάρια ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς μας συνθέτες, του Ζαγοριανού Θόδωρου Δερβενιώτη, ακολουθεί η εκπομπή «Στα τραγούδια λέμε Ναι», που θα προβληθεί μεθαύριο Σάββατο 24 Αυγούστου στις 22.00 από την ΕΡΤ 1.

«Πάρε τα χνάρια», «Ενα σφάλμα έκανα», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη», καθώς και άλλες μεγάλες επιτυχίες, που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές στην εκπομπή που παρουσιάζουν η Ναταλία Δραγούμη και ο Μιχάλης Μαρίνος.

Τα χρυσά τραγούδια του Θόδωρου Δερβενιώτη ερμηνεύουν οι Κωνσταντίνα, Μιχάλης Δημητριάδης, Ηλίας Μακρής, Μιχάλης Παπαδάκης, Δημήτρης Κανέλλος, Αφροδίτη Χατζημηνά, Αθηνά Βελισσάρη, Ανδρέας Λάφης και Μιχάλης Δήσσος.

Ξεχωριστή στιγμή το σόλο μπουζούκι του 15χρονου Γιώργου Καπανιάρη, μαθητή στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Το ταξίδι του Θόδωρου Δερβενιώτη από τη Ζαγορά του Πηλίου μέχρι τη συνεργασία του με τους μεγαλύτερους λαϊκούς ερμηνευτές ξεδιπλώνουν οι δύο γιοι του, Δημήτρης και Σπύρος Δερβενιώτης, ενώ συμπράττει και ο βιογράφος του συνθέτη Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Τις πενιές του αναδεικνύει ο μεγάλος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και μαθητής του συνθέτη Μανώλης Καραντίνης.

Ιστορίες από τη συνεργασία του Θόδωρου Δερβενιώτη με τον Κώστα Βίρβο αφηγούνται οι κόρες του μεγάλου στιχουργού, Μαρία και Αναστασία, ενώ την εικόνα συμπληρώνει ο γαμπρός του Κώστα Βίρβου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Γιώργος Τσιχριντζής.

Στην παρέα επίσης ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης, η συγγραφέας Τάνια Χαροκόπου, η ηθοποιός Κωνσταντίνα Σιλεβρή και ο επίτιμος αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ και φίλος της οικογένειας Δερβενιώτη Γιώργος Παπαδημητρόπουλος.

Σκηνοθεσία Kοσμάς Φιλιούσης. Διεύθυνση ορχήστρας Mανόλης Ανδρουλιδάκης. Συντακτική ομάδα Εφη Γαλώνη, Θεόφιλος Δουμάνης, Αλέξανδρος Καραμαλίκης. Οργάνωση παραγωγής Eλένη Φιλιούση.

Μεγάλη μουσική πορεία

Ενδιαφέροντα στοιχεία και άγνωστες πτυχές της επιτυχημένης μουσικής διαδρομής του συνθέτη παραθέτει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, ερευνητής, υπεύθυνος ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του αρχείου Δερβενιώτη.

Το πρώτο τραγούδι με τίτλο «Μόνο ψέμα και απιστία» (1953) του συνθέτη πλέον Θεόδωρου Δερβενιώτη είναι γεγονός, ηχογραφείται με τη φωνή του τραγουδιστή Γιάννη Τζιβάνη από τη φωνογραφική εταιρεία Κολούμπια και σημειώνει πωλήσεις, που φθάνουν τους 1.900 δίσκους. Το δεύτερό του τραγούδι που ηχογραφείται φέρει τη μεγάλη φωνή της εποχής τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και ακολουθεί μουσική «καταιγίδα» με τραγούδια από τις μεγάλες φωνές της εποχής Καίτη Γκρέι, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Στράτο Διονυσίου, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρινέλλα και άλλους.

Το φθινόπωρο του ‘60 ο Δερβενιώτης επιχειρεί ένα άλλο παρότολμο εγχείρημα για την εποχή και ανοίγει τη σχολή λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού στα Σεπόλια, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως με συνεργάτη τον Γιάννη Βέλλα. Ο Δερβενιώτης ήταν υπεύθυνος για το λαϊκό τραγούδι και ο Βέλλας για το ελαφρό. Παράλληλα σ’αυτή τη σχολή ο Δερβενιώτης διδάσκει κιθάρα και μπουζούκι. Στη συνέχεια η σχολή μεταφέρεται Ακομινάτου και Φαφιέρου, ενώ με το τέλος της συνεργασίας του Θεόδωρου Δερβενιώτη με τον Γιάννη Βέλλα λόγω διαφωνίας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας η σχολή του Δερβενιώτη μεταφέρεται στη Βίκτωρος Ουγκό 27 και αργότερα στη Λ. Αλεξάνδρας κοντα στην καφετέρια Σόνια.

Κατά τη δεκαετία του 1960 το έργο του Δερβενιώτη εμπλουτίζεται συνεχώς και γρήγορα καταξιώνεται ως ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες της εποχής. Στην ίδια δεκαετία η σύνδεσή του με τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στέλιο Καζαντζίδη, κύριο εκφραστή των λαϊκών συναισθημάτων της εποχής, αφήνει ως παρακαταθήκη 95 μοναδικά λαϊκά τραγούδια, που έγραψαν ιστορία. Επίσης είχε την τύχη να συνεργαστεί με τους κορυφαίους στιχουργούς του λαϊκού τραγουδιού, όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο Κώστας Μάνεσης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης. Το 1963 συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία «COLUMBIA» και μετέπειτα τις εταιρείες «ODEON», «PARLOPHONE» που αργότερα έγινε «ΜΙΝΟΣ».

Στη δεκαετία του ‘70 ο Θεόδωρος Δερβενιώτης εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα τραγούδια και να συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής, όπως Λάκης Χαλκιάς, Σπύρος Ζαγοραίος, Βαγγέλης Περπινιάδης, Πέτρος Αναγνωστάκης, Τόλης Βοσκόπουλος, Μάνος Παπαδάκης, Γιώργος Νταλάρας και άλλοι.

Η επιτυχία του Θεόδωρου Δερβενιώτη στο λαϊκό τραγούδι δεν αποτυπώνεται μόνο στις μεγάλες συνεργασίες, αλλά και στις μεγάλες πωλήσεις στις δουλειές που υπογράφει συνθετικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δίσκος που περιείχε τα τραγούδια «Ψύλλοι στ’ αφτιά μου μπήκανε» και «Σε ικετεύω» με τον Τόλη Βοσκόπουλο, που σημειώνει πωλήσεις που φθάνουν τα 150.000 αντίτυπα, ενώ το τραγούδι «Ενα πιάτο άδειο στο τραπέζι» με τον Στέλιο Καζαντζίδη σημειώνει πωλήσεις που φθάνουν τα 100.000 αντίτυπα.

Η δεκαετία του ‘80 βρίσκει τον Θεόδωρο Δερβενιώτη προς το τέλος της μεγάλης του πορείας με επισφράγισμα τη συνεργασία του με τον Μανώλη Μητσιά, στον δίσκο «Εξ Αδιαιρέτου», με τον Πασχάλη Τερζή στον δίσκο «Εθνική Θεσσαλονίκης» και σε άλλους δίσκους με συμμετοχές.

Ο Θ. Δερβενιώτης ανέπτυξε επίσης έντονη συνδικαλιστική δράση στον χώρο του τραγουδιού, καθώς διατέλεσε ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος της ΕΜΣΕ (Ενωση Μουσικοσυνθετών Ελλάδας) και μέλος Δ.Σ. για είκοσι έτη. Επίσης υπήρξε πρόεδρος σε αρκετά Δ.Σ. του Συλλόγου Ζαγοριανών Αθήνας.

Ολοκληρώνοντας την πορεία του μεγάλου λαϊκού συνθέτη και δάσκαλου Θεόδωρου Δερβενιώτη θα πρέπει να αναφέρουμε τα πιο γνωστά τραγούδια, που υπογράφει ο ίδιος τα περισσότερα σε στίχους του Κώστα Βίρβου, «Αναστενάζει ο μπαγλαμάς», «Παράπονα και κλάματα», «Στο ‘πα μια, στο ‘πα δυο», «Μίσος κι αγάπη», «Η αμαρτωλή», «Οσες βρω καρδιές θα κάψω», «Οι 10 συμβουλές», «Αλλα μου λεν’ τα μάτια σου», «Να καεί το πελεκούδι», «Αφήστε με στον πόνο μου», «Βίρα τις άγκυρες», «Δειλινό σε γνώρισα», «Λογαριασμός δικός μου», «Αφού απόφαση το πήρες», «Τι να πω και τι να κάνω», «Γλυκοχαράζει», «Φύγε κι άσε με», «Χαδιάρα μου», «Η Ντόλτσε βίτα ή Γλυκιά ζωή», «Ενα πικρό παράπονο», «Η νέα ντόλτσε βίτα», «Η πεθερά μου», «Κατεδαφίζεται», «Της νύχτας το μινόρε», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη, γύρισε ξανά», «Θα φύγω πρώτος για να φταίω μόνο εγώ», «Κλαίνε μαζί μου τα βουνά», «Μια γυφτοπούλα αγάπησα», «Ενας μπαγλαμάς μουρμούρης», «Δέκα νύχτες, δέκα βράδια», «Μια μάνα απόψε χαίρεται», «Στου Θωμά το ταβερνάκι», «Το τελευταίο μας φιλί», «Μέσ’ στης αγάπης μας το τζάκι», «Σκοτεινιασμένε ουρανέ», «Εμείς μαζί θα ζήσουμε», «Μοίρες, μοίρες», «Παλαμάκια, παλαμάκια», «Παραπονιάρα μου», «Σαν σήμερα χωρίσαμε», «Σ’ αυτόν τον ψεύτη τον ντουνιά», «Σβήσε το φως», «Τα τελευταία τα σκαλιά», «Ισως», «Της κοινωνίας ναυαγός», «Τσιγγάνε σπάσε το βιολί», «Φίλα με, φίλα με», «Στις φάμπρικες της ξενιτιάς», «Ενα σφάλμα έκανα», «Γόησσα», «Αγαπώ την Αννα», «Χτύπα με, μοίρα, χτύπα με», «Ρεμπέτικο ιστορικό» κ.λπ.

Τα προσωπικά L.P. του Θεόδωρου Δερβενιώτη είναι «Τραγούδια της ξενιτιάς» (1965), «Το ρεμπέτικο περιβόλι» (1974), «Αξέχαστες επιτυχίες 1953 – 75» (1975), «Αντιλαλούν οι γειτονιές» (1976), «Λαϊκοί καημοί» (1977), «Ολα για σένα» (1978), «Ενα συστημένο γράμμα» (1979), «Ετσι σε θέλω, έτσι μ’ αρέσεις» (1980), «Τριαντάφυλλο κι αγκάθι» (1981), «Τα λαϊκά του Θοδωρή Δερβενιώτη» (1982), «30 χρόνια Νο 1» (1984), «Τα καινούργια» (1985), «Μια αγάπη όταν ξαναρχίζει» (1986), «Δερβενιώτης: 30 χρόνια Νο 2» (1987), «Ξυπνήσαν οι αναμνήσεις» (1993) κ.λπ. Μετέχει επίσης «κατά το ήμισυ» στους δίσκους «Αγάπη και φιλότιμο» (1975), «Ρεμπέτικα και θαλασσινά» (1978), «Εξ αδιαιρέτου» (1984), «Ολα μου τα παράπονα» (1985), «Εθνική Θεσ/νίκης» (1986), «Τα μάγκικα του Βίρβου» (1988).

Ο Θεόδωρος Δερβενιώτης «έφυγε» στα 82 του χρόνια την Κυριακή 5/12/2004 αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή πορεία, που ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘50 μέχρι και τις ημέρες μας. Με τα τραγούδια του στήριξε την καριέρα πολλών μεγάλων ερμηνευτών, όπως Στέλιου Καζαντζίδη, Βαγγέλη Περπινιάδη, Πόλυς Πάνου, Μανώλη Αγγελόπουλου, Πάνου Γαβαλά, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Καίτης Γκρέι, Μπάμπη Τσετίνη, Γιώτας Λύδια, Στράτου Διονυσίου, Σπύρου Ζαγοραίου, Μάνου Παπαδάκη, Πέτρου Αναγνωστάκη, Τόλη Βοσκόπουλου, Μανώλη Μητσιά κ.ά., υπογράφοντας αθάνατες επιτυχίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου