ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεσβευτής της Σκοπέλου

πρεσβευτής-της-σκοπέλου-406921

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για το διακεκριμένο Γάλλο αρχιτέκτονα Μαρκ Χελντ

Το βιβλίο του διακεκριμένου Γάλλου επιστήμονα Μαρκ Χελντ «Σκόπελος» παρουσιάστηκε στο μουσείο «Βακράτσα» στη Σκόπελο και το Λουτράκι της Γλώσσας.

Ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιτέκτονας, παρουσίασε σε πρώτη πανευρωπαϊκή εκδήλωση το βιβλίο του, εμπνευσμένο από την 30χρονη παρουσία του στη Σκόπελο, τη δουλειά του ως αρχιτέκτονας, στο νησί και τη συνεργασία του τόσο με ντόπιους όσο και με εκτός Σκοπέλου τεχνίτες.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, δώρισε στον Μark Held ασημένιο αντίγραφο, νομίσματος από την αρχαία Πεπάρηθος, τονίζοντας την πολύπλευρη προσφορά του Γάλλου αρχιτέκτονα στη νησί και χαρακτηρίζοντάς τον «πρεσβευτή της Σκοπέλου στην Ευρώπη και όχι μόνο».

Στη συνέχεια ο καθηγητής του ΑΠΘ Πέτρος Μαρτινίδης μίλησε για το βιβλίο αλλά και για τη προσωπικότητα του Mark Held, τη δουλειά του στο νησί αλλά και το μοναδικό τρόπο με τον οποίο, αποτυπώνει στις κατοικίες που δημιουργεί, την προσωπικότητα των ιδιοκτητών τους. Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά , ο Κώστας Καλαφάτης και ο Απόστολος Σταύρακας.

Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Αθηνά Ντάκη – Αρκομάνη.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, ο οποίος είχε επισκεφτεί αρχικά ως τουρίστας το νησί με την επίσης αρχιτέκτονα σύζυγό του, πριν από τρεις δεκαετίες, ερωτεύτηκε την Σκόπελο και σήμερα, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της, εξακολουθεί να ζει στο νησί, δημιουργώντας εμβληματικές εξοχικές κατοικίες, όπως η βίλα της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού.

Λάτρεις της Σκοπέλου ζητούν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του ακούραστου Μαρκ Χελντ στις εξοχικές τους κατοικίες, που διακρίνονται για την υψηλή τους αισθητική, την ποιότητα κατασκευής, τα τοπικά στοιχεία και τον οικολογικό τους χαρακτήρα.

«Η Σκόπελος είναι η πατρίδα μου, είναι το σπίτι μου» αναφέρει ο ίδιος ενώ αποκαλύπτει παράλληλα ότι προετοιμάζει ένα ακόμη φιλόδοξο πρότζεκτ, που δείχνει τις κοινωνικές του ευαισθησίες. Συγκεκριμένα κινείται μεταξύ Σκοπέλου, Γαλλίας και Αφρικής, καθώς επιθυμεί να κατασκευάσει εθελοντικά νηπιαγωγείο στην Σενεγάλη, με την επίσης εθελοντική συνδρομή αρχιτεκτόνων από διάφορες χώρες.

Ο ακούραστος αρχιτέκτονας, σχεδιάζει, επιβλέπει, δημιουργεί με στενή συνεργάτιδα, τα τελευταία χρόνια, την μηχανικό Ευαγγελία Ζησοπούλου, δίνοντας πάντα βαρύτητα στα ντόπια εργατικά χέρια, καθώς «πρέπει να ενισχύουμε την τοπική οικονομία» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Σκόπελος παραμένει σημείο αναφοράς για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα ο οποίος έχει εγγράψει στο βιογραφικό του σπουδαίες συνεργασίες, συνεχίζοντας να προσφέρει και να δημιουργεί, αντλώντας έμπνευση από το τοπίο και τους ανθρώπους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου